Zepsuta lampa?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Zepsuta lampa?
Jestem początkującym adeptem techniki lampowej. Niedawno wpadły w moje rece dwie lampy PCF 86. Nie wiem czy są sprawne. Jak to sprawdzic? Na bańkach tych lamp widoczny jest diwny srebrny nalot? Co to moze być? Zamiesczam skan.
- Załączniki
-
- Skan_002.jpg (23.26 KiB) Przejrzano 402 razy
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Zepsuta lampa?
Ten dziwny nalot to getter (pochłaniacz gazów). Jak jest srebrzysty (lub czarny) to jest OK, oznacza to, że lampa ma próżnię, gdyby była zapowietrzona zrobiłby się biały. Musisz jeszcze sprawdzić, czy lampa ma żarzenie - pomiędzy nóżką czwartą i piątą powinien być opór rzędku kilkunastu omów - jak tak jest to lampa jest sprawna. Powinno się jeszcze sprawdzić emisję (czy lampa nie jest zużyta do imentu :), ale to wymaga specjalnego testera.janczewski pisze:Jestem początkującym adeptem techniki lampowej. Niedawno wpadły w moje rece dwie lampy PCF 86. Nie wiem czy są sprawne. Jak to sprawdzic? Na bańkach tych lamp widoczny jest diwny srebrny nalot? Co to moze być? Zamiesczam skan.
- jdubowski
- moderator
To "zanieczyszczenie powietrza" dzięki któremu bieleje getter nazywa się tlenLeon pisze: Do środka dostało się powietrze z zanieczyszczeniami

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl