Zepsuta lampa?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

janczewski
5...9 postów
5...9 postów

Zepsuta lampa?

Post autor: janczewski »

Jestem początkującym adeptem techniki lampowej. Niedawno wpadły w moje rece dwie lampy PCF 86. Nie wiem czy są sprawne. Jak to sprawdzic? Na bańkach tych lamp widoczny jest diwny srebrny nalot? Co to moze być? Zamiesczam skan.
Załączniki
Skan_002.jpg
Skan_002.jpg (23.26 KiB) Przejrzano 402 razy
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Zepsuta lampa?

Post autor: tszczesn »

janczewski pisze:Jestem początkującym adeptem techniki lampowej. Niedawno wpadły w moje rece dwie lampy PCF 86. Nie wiem czy są sprawne. Jak to sprawdzic? Na bańkach tych lamp widoczny jest diwny srebrny nalot? Co to moze być? Zamiesczam skan.
Ten dziwny nalot to getter (pochłaniacz gazów). Jak jest srebrzysty (lub czarny) to jest OK, oznacza to, że lampa ma próżnię, gdyby była zapowietrzona zrobiłby się biały. Musisz jeszcze sprawdzić, czy lampa ma żarzenie - pomiędzy nóżką czwartą i piątą powinien być opór rzędku kilkunastu omów - jak tak jest to lampa jest sprawna. Powinno się jeszcze sprawdzić emisję (czy lampa nie jest zużyta do imentu :), ale to wymaga specjalnego testera.
janczewski
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: janczewski »

dzięki
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Leon »

Jeśli Cie to interesuje - jedna z lamp mi się zbiła. Do środka dostało się powietrze z zanieczyszczeniemi, które getter pochłonął i zrobił się biały. Na dole widać spore pęknięcie.
Załączniki
zepsuta lampa
zepsuta lampa
zesputa lampa.jpg (43.9 KiB) Przejrzano 404 razy
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Leon pisze: Do środka dostało się powietrze z zanieczyszczeniami
To "zanieczyszczenie powietrza" dzięki któremu bieleje getter nazywa się tlen ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
ODPOWIEDZ