Gałki w oscyloskopie DT516A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Gałki w oscyloskopie DT516A
Mam polski oscyloskop DT516A i nie bardzo wiem jak ściągnąć (aby sprzętu nie uszkodzić) te podwójne gałki od zakresów i podstawy czasu. Chciałbym zdjąć cały przód aby trochę przedmuchać ten oscyloskop. Poza tym ktoś źle te gałki założył przez co nie pokrywają się zakresy z rzeczywistością w jednym kanale. Ktoś pomoże?
Re: Gałki w oscyloskopie DT516A
Pod czerwonym dekielkiem jest chyba nakrętka do odkręcenia? Potem samo zejdzie. Spróbuj delikatnie podważyć dekielek.
Dzięki, poczyściłem urządzenie ile mogłem, a że jest upakowane dość ciasno to niewiele mogłem. Jeszcze jakby ktoś wytłumaczył mi jak ustabilizować na ekranie sinusoidę z głupiego generatora żeby nie przypominała siatki z ogrodzenia to byłbym wdzięczny...
Pokombinować z trybami i poziomami wyzwalania. (Przełączniki z prawej strony i gałka pod podstawą czasu)
Jakbym nie przełączał i kręcił tą gałą jakoś trafić w ten właściwy moment nie mogę...
A masz wybrany jako źródło wyzwalania ten kanał, na którym mierzysz? (Przełączniki po prawej stronie gały od kanału B)
No i źródło wyzwalania musi być ustawione wewnętrzne, ale nie 50Hz, czyli te trzy przyciski nad gałką podstawy czasu muszą być wyłączone.
EDIT:
Aż włączyłem swój oscyloskop żeby sprawdzić. Na ustawieniach jak na zdjęciu, synchronizuje się ładnie do przydźwięku sieciowego łapanego z palucha.
No i źródło wyzwalania musi być ustawione wewnętrzne, ale nie 50Hz, czyli te trzy przyciski nad gałką podstawy czasu muszą być wyłączone.
EDIT:
Aż włączyłem swój oscyloskop żeby sprawdzić. Na ustawieniach jak na zdjęciu, synchronizuje się ładnie do przydźwięku sieciowego łapanego z palucha.
Udało mi się jakoś na kilkanaście sekund zsynchronizować 1kHz (ale i tak trochę pływa). Ale inne zakresy tragedia... I pomyśleć, że moja wersja jest eksportowa (napisy po angielsku) a takie dziadostwo...
Dzięki za zdjęcie. Powciskałem dokładnie te same przyciski co ty i... wszystko chodzi jak trzeba... jednak za tępy jestem do tak skomplikowanego sprzętu...
Za duże masz wymagania wobec siebie. W 5 minut byś się chciał nauczyć obsługi oscyloskopu? Amerykanie muszą przeczytać instrukcję, żeby włożyć wtyczkę go kontaktu.painlust pisze:jednak za tępy jestem do tak skomplikowanego sprzętu...

PS. Ja tam wciskałem wszystko po kolei, aż zadziałało.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Ja też, ale nie miałem tyle szczęścia co ty... najlepsze jest to, ze wydaje mi się że kombinację tych trzech przycisków już miałem. Druga sprawa, że ja próbowałem z oba kanałami na raz i tu się nie udawało, a z jednym bez problemu... na razie mam zimno w warsztacie więc nie mogę tam posiedzieć i poklikać dogłebnie.
No to może być problematyczne, bo w końcu ten oscyloskop ma lampę jednostrumieniową i wspólną podstawę czasu dla obu kanałów. Może ewentualnie w trybie ALT dałoby radę (wtedy kanały są przełączane co pełny cykl podstawy czasu). W trybie CHOP to można obserwować raczej sygnały zsynchronizowane jakoś ze sobą (np wejście i wyjście wzmacniacza itp), jeżeli sygnały są zupełnie różne to raczej nie uda się "złapać" obu na raz.Druga sprawa, że ja próbowałem z oba kanałami na raz i tu się nie udawało