Wzbudzanie się wzmacniacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzbudzanie się wzmacniacza
Witajcie!
Mam problemy z Marvelowym Atomem. Przy ok. 2/3 głośności i przy maksymalnym ustawieniu gainu w kolumnie głośnikowej pojawia się niemiłosierny pisk, który ustępuje podczas grania. Załączam kilka zdjęć wzmacniacza. Jeśli byłoby potrzebne coś jeszcze to proszę o znak.
Czym może być spowodowany taki efekt?
Pozdrawiam,
Krzysztof
Mam problemy z Marvelowym Atomem. Przy ok. 2/3 głośności i przy maksymalnym ustawieniu gainu w kolumnie głośnikowej pojawia się niemiłosierny pisk, który ustępuje podczas grania. Załączam kilka zdjęć wzmacniacza. Jeśli byłoby potrzebne coś jeszcze to proszę o znak.
Czym może być spowodowany taki efekt?
Pozdrawiam,
Krzysztof
Re: Wzbudzanie się wzmacniacza
Z jaką gitarą się wzbudza?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Testowałem na:
- Cort KX5, fabryczne humbuckery
- Ibanez RG550 z Merlinem Hellfire pod mostem
- Epiphone Les Paul Junior, fabryczny humbucker
z kilkoma różnymi kablami.
Załączam jeszcze kilka zdjęć.
- Cort KX5, fabryczne humbuckery
- Ibanez RG550 z Merlinem Hellfire pod mostem
- Epiphone Les Paul Junior, fabryczny humbucker
z kilkoma różnymi kablami.
Załączam jeszcze kilka zdjęć.
A czy ja nie wspominałem, że płytkę z masą łączymy tylko w jednym miejscu, tzn. dwoma czarnymi skręconymi kablami? Po co łączyłeś jeszcze dodatkowo? Powstała pętla masy. Dziwne, że w ogóle gra. Poza tym nie można takich długich kabli robić i trzeba je uporządkować.
Poza tym silikonowe kable od trafa głośnikowego na bank za chwilę poprzecinają się od otworów w chassis a na nich jest 250VDC. Powinieneś zrobić jeden większy otwór i czymś zabezpieczyć krawędzie, chociażby taśmą izolacyjną, lbo dać całą wiązkę kabli w dwóch dodatkowych koszulkach termokurczliwych.
Poza tym silikonowe kable od trafa głośnikowego na bank za chwilę poprzecinają się od otworów w chassis a na nich jest 250VDC. Powinieneś zrobić jeden większy otwór i czymś zabezpieczyć krawędzie, chociażby taśmą izolacyjną, lbo dać całą wiązkę kabli w dwóch dodatkowych koszulkach termokurczliwych.
Ostatnio zmieniony czw, 28 stycznia 2010, 23:38 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-Kable ekranowane od wejścia
-Uporządkuj ten bałagan z kablami, skróć je do minimum.
-Uporządkuj ten bałagan z kablami, skróć je do minimum.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
1. Kable sygnalowe pusc przewodami w ekranie -- w moim pierwszym wzmaku mialem podobne przypadki i po zaekranowaniu kabli sygnalowych -- jak reka odjal. BTW -- dluzszych to juz puscic nie mogles?!
2. Zaizoluj rurkami termokurczliwymi te polaczenia od gniazda zasilania -- cos sie stanie z gniazdem, przez przypadek ktos pociagnie kiedys kabel i zaswiecisz oczkami o tak
2. Zaizoluj rurkami termokurczliwymi te polaczenia od gniazda zasilania -- cos sie stanie z gniazdem, przez przypadek ktos pociagnie kiedys kabel i zaswiecisz oczkami o tak

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
No i skoro o bezpieczeństwie, to wymień koniecznie włączniki Power i Standby. Niby jest na nich napisane 250V, ale nie wierz w to. Puścisz mieszkanie z dymem.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
A to te niebieskie na pierwszym zdjeciu z posta ze zdjeciami srodka??? Ja myslalem, ze to do TG do przelaczania impedancji i do zazenia
Teraz sie dopiero przyjrzalem. Nie odwazylbym sie... U mnie mialem cos takiego do przelaczania przekaznika od przelaczania kanalow i czasami zdarzylo mi sie poczuc 12v na rece...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Marvel, jakie konkretnie polecałbyś przełączniki? Będę musiał zamówić z TME lub innego sklepu internetowego bo w okolicy nie mam żadnego sklepu tego typu.
TooL, faktycznie, mea culpa, muszę poizolować te połączenia.
TooL, faktycznie, mea culpa, muszę poizolować te połączenia.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
TS-18 w tme.pl powinien dac rade. Poza tym nie zapomnij zamowic kabla w ekranie. I taka uwaga na koniec -- ekran lutujesz do masy tylko z jednej strony -- inaczej bedziesz mial petle mas.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Kable od gniazda wejściowego do płytki trzeba było dać po 2,5m. Teraz nie jesteś w stanie odbierać nawet jedynki na długich... 

Painlust, ale ruskie na krótkich jakoś daje rade
Dzięki za rady, jak przelutuję wszystko to się do was zgłoszę

Dzięki za rady, jak przelutuję wszystko to się do was zgłoszę
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Okropny chińczyk. Zaletą jest to, że można go kupić w każdym sklepie elektrycznym, nie trzeba płacić w TME za przesyłkę.TooL46_2 pisze:TS-18 w tme.pl powinien dac rade.
Ja polecam APEM. Pojedynczy kosztuje 10 zł a podwójny 15 zł.
http://www.euroelektronika.pl/oferta2.php?II=7
http://www.euroelektronika.pl/oferta2.php?II=16
kmk2000

Jeśli masz kłopot z częściami, to się odezwij, coś znajdę.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com