Ile macie lamp i co osiągnęliście?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Ile macie lamp i co osiągnęliście?

Post autor: Leon »

Tak się pytam z ciekawości - ile macie lamp i ile czasu już się zajmujecie tym sprzętem? Co już zbudowaliście?

Ja od paru dni i mam 26 sztuk plus dwa trafa WN z czego jedno wypolerowane na błysk i stoi z niektórymi lampami w moim małym muzeum osobliwości :)
Alek

Post autor: Alek »

Nigdy tak naprawdę nie policzyłem ile mam lamp, ale na sztuki mogę koło tysiąca mieć. Budowało się różne rzeczy...
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Leon »

1000??? :shock: skąd tyle wziąłeś??? :shock: :shock: :shock:
Alek

lata zbieractwa-łażenie po śmietnikach ( :idea: ), piwnicach, szperania w szafach starych babć, cioć i krewnych królika. Nieco też zakupionych lub wymienionych z kimś za coś innego.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Alek pisze:lata zbieractwa-łażenie po śmietnikach ( :idea: ), piwnicach, szperania w szafach starych babć, cioć i krewnych królika. Nieco też zakupionych lub wymienionych z kimś za coś innego.
Kiedyś to można było skarby znaleźć na strychach itp. Teraz już wszystko posprzątane. :cry: Mnie w wyniku lat zbieractwa uzbierało się coś koło 2000 (liczyłem z grubsza). Większość to były lampy typu ECH21, EBL21, EF22, rosyjskie 6П6C, 6П3C itp i telewizyjne. 75% tego wszystkiego pozbyłem się drogą wymiany. Teraz zostało kilkaset i więcej mi nie potrzeba (nie dotyczy E80CC, ECC40, E182CC, 6П45C, 6H13C i starych bocznostykowych i nóżkowych)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Michu »

Heh mam całe siedem lamp ( w tym jedna pęknięta). Póki co stojš na półce i ładnie wyglšdajš. Ale w niedalekiej przyszłoœci... :twisted:
Niestety zamknęli mi lokalne wysypisko, ale rodzice zawsze mówili, że œmiecie jakieœ zbieram więc licze na powiększenie kolekcji :)
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Jak na razie to u mnie na półce leży 10 lamp...są to:PL504,PY86,PCL806,PCL86,EMM801, EMM803,EBF89,ECL86,EQ80,ECH81 Niedługo jade do wujka elektronika który ma dla mnie już przygotowane w zanadrzu lampy m.in EM4, AZ1, UY1N, i kilkanaście innych lamp...wiem że lampy które mam nie sa bardzo wartosciowe jednak nawet ładnie się na półce prezentują...czekają na swoją kolej.. kiedyś może sie do czegoś mi mogą przydać więc je trzymam...wiadomo jeść nie wołają więc niech sobie leżą spokojnie :D
mfriedrich
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: mfriedrich »

A ja wole jak lampy na półce świecą i grają. Narazie to tylko dwie ale właśnie pracuję nad pięcioma :)
Luzem stoi tylko 6P45S bo jest duża i ładnie wygląda:)
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Oj ja też nie mam zadużo. Może kilkanaście sztuk, które zostały z zabitych radii, kilka które czekają na miejsce w urządzeniach, które mam zamiar zbudować..
Alek

Anoda-nie masz racji -EQ80 jak i EMM801 i EMM803 są dość rzadko u nas spotykanymi lampami.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Ile macie lamp i co osiągnęliście?

Post autor: tszczesn »

Leon pisze:Tak się pytam z ciekawości - ile macie lamp i ile czasu już się zajmujecie tym sprzętem? Co już zbudowaliście?
Ile mam lamp? Tak na oko to z 10'000, sam nie wiem dokładnie, musiałbym policzyć :)

A zrobiłem z tego sporo fajnych przedwojennych radyj (oczywiście nie nowych).
OTLamp

tszczesn pisze:
Ile mam lamp? Tak na oko to z 10'000, sam nie wiem dokładnie, musiałbym policzyć :)

A zrobiłem z tego sporo fajnych przedwojennych radyj (oczywiście nie nowych).
Cały dzień czekałem na Twój post w tym wątku :P :wink:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: Cały dzień czekałem na Twój post w tym wątku :P :wink:
No cóż, własnie wróciłem do domu, po kilku godzinach zmusznia M$ Windows do pracy - to jest naprawde traumatyczne przeżycie :)
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Rany (do Tomka :shock: ). Gdzie Wy to wszystko trzymacie.

Pozdrawiam.
OTLamp

tszczesn pisze:
OTLamp pisze: Cały dzień czekałem na Twój post w tym wątku :P :wink:
No cóż, własnie wróciłem do domu, po kilku godzinach zmusznia M$ Windows do pracy - to jest naprawde traumatyczne przeżycie :)
A jeszcze mnie tak ciekawi jedna rzecz. Ile lamp spośród tych 10000 jest sprzed 1939 roku? Pochwal się proszę największymi rarytasami :wink:
ODPOWIEDZ