Moj pierwszy projekt
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Moj pierwszy projekt
Tom dokładnie opisał różnicę. Generalnie jest to stopień ze współną katodą, ale objęty bardzi głębokim sprzężeniem zwrotnym, dzięki któremu wzmocnienie napięciowe wynosi 0dB, a impedancja wyjściowa jest bardzo mała. Od zwykłego wtórnika różni się głównie odwracaniem fazy, czyli niczym szczególnie istotnym dla nas.
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Niekoniecznie, download/file.php?id=26880&mode=viewTooL46_2 pisze: Z tym, ze w Eagle'u mam ograniczenie do bodajze 10x8cm plytekTym razem chyba pozostaje mi kartka i olowek...
te płytki są robione w Eagle z tym że większe wymiary płytek trzeba już robić w pełni ręcznie, tzn samemu sobie rozstawiasz punkty lutownicze i ścieżki, jest w lewym górnym roku informacja o położeniu kursora w calach więc ustalasz sobie odległości jakie będą przy rezystorach itp itd i robisz płytkę. Przy takiej metodzie wymiar płytki jest prawie nieograniczony. Ale na pewno wiesz że tak się da. Fakt że trzeba pamiętać co się miało na myśli patrząc parę dni później na płytkę

Czasami przydatne jest wybranie z biblioteki jakiegoś scalaka i przymierzenie go do punktów czy się raster zgadza np przy złączkach ark itp bajerach.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów

Dzieki!

Wiem, ze w Eagle'u mozna rysowac wieksze plytki, ale trzeba miec wersje komercyjna... Przy darmowej jest wspomniane ograniczenie i niestety nawet postawienie elementu poza plytka wywoluje krzyk programu... Przynajmniej u mnie...
W miedzyczasie...

Jesli ktos widzialby jakis blad to chetnie poslucham

EDIT: W pliku powerstage wartosc C1 to 100nF.
EDIT 2FEB10: Schematy przeniosione na 3 strone watku (razem z turretem)
Ostatnio zmieniony wt, 2 lutego 2010, 11:23 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Otwórz eagle i wybierz sobie np ścieżkę i rysuj w dowolnych miejscach, zobaczysz że się da a punkty lutownicze masz po lewej stronie i te dwie rzeczy wystarczą do zaprojektowania płytki. Myślisz że ja korzystam z wersji komercyjnej? Zbyt droga zabawa, mam darmową i robię płytki np. 30x4cm albo 20x20cm, jakie tylko chce. Z tym że ja robię od razu płytki, nie wrzucam schematu, potem do PDF'a i drukowanko.
Takie ręczne rysowanie ale na komputerze i można zrobić bardzo dobrej jakości płytke termotransferem.
W ogóle w taki sposób puszczam masę tak jak chce i grubość ścieżek taka jaką chce.
Płytka z załącznika jest zrobiona w wersji darmowej.
Takie ręczne rysowanie ale na komputerze i można zrobić bardzo dobrej jakości płytke termotransferem.
W ogóle w taki sposób puszczam masę tak jak chce i grubość ścieżek taka jaką chce.
Płytka z załącznika jest zrobiona w wersji darmowej.
- Załączniki
-
- soldanofender.pdf
- (44.22 KiB) Pobrany 217 razy
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Hmmm... mozna w sumie i tak... Moze sie skusze, choc na razie w ruch poszedl olowek 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Właśnie tak. Ja bym jednak wybrał zwykły wtórnik, chociażby ze względu na mniejszą wymaganą liczbę elementów, że nie wspomnę o jego czarodziejskich własnościach opisanych przez Merlina.TooL46_2 pisze:Jethrotull
Dzieki!Rozumiem, ze to sprzezenie realizowane jest przez R34 z tego schematu?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Merlin stosuje zwykly wtornik, taki jak na moim schemacie. Ta 'chustawka' o ktorej pisze Tom to odnosnie tego Peavey'a. Ale ciekaw jestem rzeczywiscie, czy on (ten zwykly wtornik) tak czarodziejsko wplywa na przester, jak pisze Merlin
Pan Aleksander wydaje sie byc sceptyczny. No nic, jak juz poskladam wszystko to pewnie przeprowadze test pominieciem wtornika na V2B i zobacze, czy jest jakas roznica. Dzieki za odzew 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Sceptyczny w sensie ze nie wystarczy wsadzic wtornik byle gdzie. Jesli chcesz napedzac regulator barwy z wyjscia niskoimpedancyjengo to IMO przy mocno przesterowanym sygnale wtornik anodowy moze sie lepiej sprawdzic. Jak sie zaczyna oszczedzac 2 rezystory to wychodza czesto t.z.w niedojebki. Lekture trzeba poprzec eksperymentem inaczej nic sie nie czlowiek nie nauczy.TooL46_2 pisze: Pan Aleksander wydaje sie byc sceptyczny.
Ostatnio zmieniony czw, 28 stycznia 2010, 12:48 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Zgadzam sie z tym w 100 procentachVacuumVoodoo pisze:Lekture trzeba poprzec eksperymentem inaczej nic sie nie czlowiek nie nauczy.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
ostatnio tak się zastanawiam, co jest lepsze do wysterowania inwertera i całej końcówki (czyt. przesterowania końcówki), zwykły stopień ze wzmocnieniem napięciowym, wtórnik katodowy, czy może wspomniany wcześniej anodowy ? Czy może zależy to od różnych przypadków ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- w rzeczy samej. Sam bym tego lepiej nie ujął.VacuumVoodoo pisze:Sceptyczny w sensie ze nie wystarczy wsadzic wtornik byle gdzie. Jesli chcesz napedzac regulator barwy z wyjscia niskoimpedancyjengo to IMO przy mocno przesterowanym sygnale wtornik anodowy moze sie lepiej sprawdzic. Jak sie zaczyna oszczedzac 2 rezystory to wychodza czesto t.z.w niedojebki. Lekture trzeba poprzec eksperymentem inaczej nic sie nie czlowiek nie nauczy.

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Wydaje mi sie, ze pierwsza propozycja odpada, gdyz zazwyczaj przed inwerterem masz Tone Stack, a to lepiej sterowac z wtornika. No chyba, ze jest to czysty kanal Fendera, gdzie Tone Stack jest, z tego co pamietam, po pierwszym stopniu. Jesli chodzi o rodzaj wtornika, to moze bede mogl Ci pomoc za jakies 2-3 tygodnie (mam nadzieje), jak poskladam, uruchomie i poprobuje roznych wariantowWicker pisze:ostatnio tak się zastanawiam, co jest lepsze do wysterowania inwertera i całej końcówki (czyt. przesterowania końcówki), zwykły stopień ze wzmocnieniem napięciowym, wtórnik katodowy, czy może wspomniany wcześniej anodowy ? Czy może zależy to od różnych przypadków ?

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
korektor (2 pasmowy) będzie za 1 stopniem, w 2 stopniu być może sprzężenie i do tego jeszcze 3 stopień, i ciekawi mnie właśnie jaki
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Kombinujesz cos takiego? BTW -- to chyba schemat, ktory Ty wkleiles. Zawsze mozna poprobowac z roznymi wariantami 3 stopnia i wybrac ten, ktory Ci bedzie odpowiadal najbardziej.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
a no właśnie, ten układzik sprawdził mi się doskonale i będzie bazą do dalszych rozważań
pozdrawiam,
Paweł
Paweł