Moj pierwszy projekt

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Moj pierwszy projekt

Post autor: jethrotull »

Tom dokładnie opisał różnicę. Generalnie jest to stopień ze współną katodą, ale objęty bardzi głębokim sprzężeniem zwrotnym, dzięki któremu wzmocnienie napięciowe wynosi 0dB, a impedancja wyjściowa jest bardzo mała. Od zwykłego wtórnika różni się głównie odwracaniem fazy, czyli niczym szczególnie istotnym dla nas.
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: nerwus »

TooL46_2 pisze: Z tym, ze w Eagle'u mam ograniczenie do bodajze 10x8cm plytek :| Tym razem chyba pozostaje mi kartka i olowek...
Niekoniecznie, download/file.php?id=26880&mode=view
te płytki są robione w Eagle z tym że większe wymiary płytek trzeba już robić w pełni ręcznie, tzn samemu sobie rozstawiasz punkty lutownicze i ścieżki, jest w lewym górnym roku informacja o położeniu kursora w calach więc ustalasz sobie odległości jakie będą przy rezystorach itp itd i robisz płytkę. Przy takiej metodzie wymiar płytki jest prawie nieograniczony. Ale na pewno wiesz że tak się da. Fakt że trzeba pamiętać co się miało na myśli patrząc parę dni później na płytkę :).
Czasami przydatne jest wybranie z biblioteki jakiegoś scalaka i przymierzenie go do punktów czy się raster zgadza np przy złączkach ark itp bajerach.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

:arrow: Jethrotull
Dzieki! :) Rozumiem, ze to sprzezenie realizowane jest przez R34 z tego schematu?
:arrow: nerwus
Wiem, ze w Eagle'u mozna rysowac wieksze plytki, ale trzeba miec wersje komercyjna... Przy darmowej jest wspomniane ograniczenie i niestety nawet postawienie elementu poza plytka wywoluje krzyk programu... Przynajmniej u mnie...

W miedzyczasie... ;) Porysowalem reszte. Poprawilem tez schemat przedwzmacniacza -- w poprzedniej jak drukowalem do pdfa to obcielo mi prawa strone (zapomnialem przeskalowac). Tutaj powinno byc juz ok. Koncowka z inwerterem jest 'zerznieta' z Marvelowej 18W. Jedyne zmiany, jakie wprowadzilem, to dodatkowy potencjometr TrebleCut (wlasnie sobie uswiadomilem, ze bedzie zly opis tego potka na 'przedzie' mojego wzmaka :D ale coz, trudno) oraz wspomniany wczesniej podwojny potencjometr do regulacji glosnosci.

Jesli ktos widzialby jakis blad to chetnie poslucham :mrgreen: Dzieki!

EDIT: W pliku powerstage wartosc C1 to 100nF.
EDIT 2FEB10: Schematy przeniosione na 3 strone watku (razem z turretem)
Ostatnio zmieniony wt, 2 lutego 2010, 11:23 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: nerwus »

Otwórz eagle i wybierz sobie np ścieżkę i rysuj w dowolnych miejscach, zobaczysz że się da a punkty lutownicze masz po lewej stronie i te dwie rzeczy wystarczą do zaprojektowania płytki. Myślisz że ja korzystam z wersji komercyjnej? Zbyt droga zabawa, mam darmową i robię płytki np. 30x4cm albo 20x20cm, jakie tylko chce. Z tym że ja robię od razu płytki, nie wrzucam schematu, potem do PDF'a i drukowanko.
Takie ręczne rysowanie ale na komputerze i można zrobić bardzo dobrej jakości płytke termotransferem.
W ogóle w taki sposób puszczam masę tak jak chce i grubość ścieżek taka jaką chce.

Płytka z załącznika jest zrobiona w wersji darmowej.
Załączniki
soldanofender.pdf
(44.22 KiB) Pobrany 217 razy
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Hmmm... mozna w sumie i tak... Moze sie skusze, choc na razie w ruch poszedl olowek :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

TooL46_2 pisze::arrow: Jethrotull
Dzieki! :) Rozumiem, ze to sprzezenie realizowane jest przez R34 z tego schematu?
Właśnie tak. Ja bym jednak wybrał zwykły wtórnik, chociażby ze względu na mniejszą wymaganą liczbę elementów, że nie wspomnę o jego czarodziejskich własnościach opisanych przez Merlina.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Merlin stosuje zwykly wtornik, taki jak na moim schemacie. Ta 'chustawka' o ktorej pisze Tom to odnosnie tego Peavey'a. Ale ciekaw jestem rzeczywiscie, czy on (ten zwykly wtornik) tak czarodziejsko wplywa na przester, jak pisze Merlin :roll: Pan Aleksander wydaje sie byc sceptyczny. No nic, jak juz poskladam wszystko to pewnie przeprowadze test pominieciem wtornika na V2B i zobacze, czy jest jakas roznica. Dzieki za odzew :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

TooL46_2 pisze: Pan Aleksander wydaje sie byc sceptyczny.
Sceptyczny w sensie ze nie wystarczy wsadzic wtornik byle gdzie. Jesli chcesz napedzac regulator barwy z wyjscia niskoimpedancyjengo to IMO przy mocno przesterowanym sygnale wtornik anodowy moze sie lepiej sprawdzic. Jak sie zaczyna oszczedzac 2 rezystory to wychodza czesto t.z.w niedojebki. Lekture trzeba poprzec eksperymentem inaczej nic sie nie czlowiek nie nauczy.
Ostatnio zmieniony czw, 28 stycznia 2010, 12:48 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
1875...2499 postów
1875...2499 postów

VacuumVoodoo pisze:Lekture trzeba poprzec eksperymentem inaczej nic sie nie czlowiek nie nauczy.
Zgadzam sie z tym w 100 procentach :) Jak tylko dotra trafa biore sie do obrobki szaski i skladania wszystkiego do 'kupy'.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

ostatnio tak się zastanawiam, co jest lepsze do wysterowania inwertera i całej końcówki (czyt. przesterowania końcówki), zwykły stopień ze wzmocnieniem napięciowym, wtórnik katodowy, czy może wspomniany wcześniej anodowy ? Czy może zależy to od różnych przypadków ?
pozdrawiam,
Paweł
o-----c

Post autor: o-----c »

VacuumVoodoo pisze:Sceptyczny w sensie ze nie wystarczy wsadzic wtornik byle gdzie. Jesli chcesz napedzac regulator barwy z wyjscia niskoimpedancyjengo to IMO przy mocno przesterowanym sygnale wtornik anodowy moze sie lepiej sprawdzic. Jak sie zaczyna oszczedzac 2 rezystory to wychodza czesto t.z.w niedojebki. Lekture trzeba poprzec eksperymentem inaczej nic sie nie czlowiek nie nauczy.
- w rzeczy samej. Sam bym tego lepiej nie ujął.
:-)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wicker pisze:ostatnio tak się zastanawiam, co jest lepsze do wysterowania inwertera i całej końcówki (czyt. przesterowania końcówki), zwykły stopień ze wzmocnieniem napięciowym, wtórnik katodowy, czy może wspomniany wcześniej anodowy ? Czy może zależy to od różnych przypadków ?
Wydaje mi sie, ze pierwsza propozycja odpada, gdyz zazwyczaj przed inwerterem masz Tone Stack, a to lepiej sterowac z wtornika. No chyba, ze jest to czysty kanal Fendera, gdzie Tone Stack jest, z tego co pamietam, po pierwszym stopniu. Jesli chodzi o rodzaj wtornika, to moze bede mogl Ci pomoc za jakies 2-3 tygodnie (mam nadzieje), jak poskladam, uruchomie i poprobuje roznych wariantow 8)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

korektor (2 pasmowy) będzie za 1 stopniem, w 2 stopniu być może sprzężenie i do tego jeszcze 3 stopień, i ciekawi mnie właśnie jaki
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kombinujesz cos takiego? BTW -- to chyba schemat, ktory Ty wkleiles. Zawsze mozna poprobowac z roznymi wariantami 3 stopnia i wybrac ten, ktory Ci bedzie odpowiadal najbardziej.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

a no właśnie, ten układzik sprawdził mi się doskonale i będzie bazą do dalszych rozważań
pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ