Zaznaczone elementy lampy-do czego służą
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3 posty
Zaznaczone elementy lampy-do czego służą
Witam
W lampach dopiero zaczynam i pewnie dla
wielu moje pytanie okaże się banalne.
Znalazłem rozbitą lampę i postanowiłem zapoznać się z jej budową.
Anodę katodę i siatki rozpoznałem, ale nie wiem do czego służą ( umownie nazwijmy te blaszki) które zaznaczyłem na zdjęciu.
W lampach dopiero zaczynam i pewnie dla
wielu moje pytanie okaże się banalne.
Znalazłem rozbitą lampę i postanowiłem zapoznać się z jej budową.
Anodę katodę i siatki rozpoznałem, ale nie wiem do czego służą ( umownie nazwijmy te blaszki) które zaznaczyłem na zdjęciu.
-
- 375...499 postów
Re: Zaznaczone elementy lampy-do czego służą
Anoda to właśnie ta zewnętrzna blacha na górnym zdjęciu. Jak się przyjrzysz dolnemu zdjęciu, to owalna blacha pośrodku z białym nalotem to katoda. Ona jest otoczona 3 siatkami. Ta najbardziej w środku to siatka sterująca, druga to siatka ekranująca, a najbardziej zewnętrzna to siatka hamująca. Razem z katodą i anodą mamy 5 elektrod, więc mamy do czynienia z pentodą.
-
- 3 posty
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Do czego służy w lampie ta obręcz którą widać na pierwszym zdjęciu?
Mam jeszcze jedno pytanie.
Do czego służy w lampie ta obręcz którą widać na pierwszym zdjęciu?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Do napylania pochłaniacza [szukaj: getter].
Zwróć uwagę, że niezależnie od kształtu lampy i umiejscowienia lustra pochłaniacza owo kółko jest zawsze pod lustrem.
Po zakończeniu produkcji staję się ono zbędnym elementem, ale oczywiście nie ma już możliwości ani sensu usuwania go.
Zwróć uwagę, że niezależnie od kształtu lampy i umiejscowienia lustra pochłaniacza owo kółko jest zawsze pod lustrem.
Po zakończeniu produkcji staję się ono zbędnym elementem, ale oczywiście nie ma już możliwości ani sensu usuwania go.
-
- 3 posty
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Jeszcze warto wspomnieć że ponad górnym mostkiem mikowym siatki mają często dołozone radiatory do wypromieniowywania ciepła. Najcizęsiej dotyczy do siakti steujaćej - bo bliko katody a np. w PFL200 również siatki ekranującej.
W lampach jak EF80, EF183, EF184, ECH81, ECH84, EBF89, EF89, EF85 ... EF22, ECH21 - całość systemu elektrod jest otoczona ekranem - z blachy bez lub kilkoma otworami albo w postaci srebrzystej siatki - nie należy tego mylić z anodą (dość powszechne) - którą i tak widać poprzez ten siatkowy ekran. ECH81 - ekran zasłania część heksodową oraz triodę (w ECH21 trioda nie jest ekranowana - przynajmniej w ECH21 polskiej produkcji) -dwa systemy mają wspólną katodę i są umieszczone jeden nad drugim.
Dawniej zamiast takich ekranów stosowano zewnętrzną metalizację bańki lampy.
W lampach jak EF80, EF183, EF184, ECH81, ECH84, EBF89, EF89, EF85 ... EF22, ECH21 - całość systemu elektrod jest otoczona ekranem - z blachy bez lub kilkoma otworami albo w postaci srebrzystej siatki - nie należy tego mylić z anodą (dość powszechne) - którą i tak widać poprzez ten siatkowy ekran. ECH81 - ekran zasłania część heksodową oraz triodę (w ECH21 trioda nie jest ekranowana - przynajmniej w ECH21 polskiej produkcji) -dwa systemy mają wspólną katodę i są umieszczone jeden nad drugim.
Dawniej zamiast takich ekranów stosowano zewnętrzną metalizację bańki lampy.