Wzmacniacz na 2xEL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz na 2xEL34
No ale i tak zawsze wychodzi 1,23-1,28, nawet dla tranzystorowych wzmacniaczy... nawet gdyby trafo było ze złota...
Kolego vgw. Jeden kompletny kanał mam już zmontowany. Schemat też już dawno wybrany
Pytałem czy owe lampy da się zastąpić innymi, żebym nie musiał kupować.
Czy lampę EZ80 można wykorzystać do opóźnienia włączania zasilania anodowego?

Czy lampę EZ80 można wykorzystać do opóźnienia włączania zasilania anodowego?
Nie. EZ80 zbyt szybko się rozgrzeje i osiągnie pełną emisję. Do tego jest zbyt słaba do tego układu. Albo daj 2 włączniki, albo zrób jakiś układ czasowy z przekaźnikiem.
Właśnie na przekaźniku to chciałem zrobić. W bisie właśnie jest lampa EZ80 i przekaźnik. Ma ktos schemat samego tego układu ?
Być może jest tam jakiś wymyślny układ z EZ80. Myślałem, że chodziło o wstawienie EZ80 jako prostownik napięcia anodowego.
A czy lampy 5C3S nadadzą się do prostowania napięcia anodowego?
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Jak mnie skleroza nie myli, to przekaźnik jest w szereg z anodami tej lampy. Pełne rozgrzanie katody załącza go.Adik991 pisze:Właśnie na przekaźniku to chciałem zrobić. W bisie właśnie jest lampa EZ80 i przekaźnik. Ma ktos schemat samego tego układu ?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Może mi ktoś bardzo konkretnie odpowiedzieć na pytanie: co trzeba zmienić, aby zamiast lamp EL34 wzmacniacz pracował na 6P3S?
W sumie wystarczy ustalić odpowiedni punkt pracy dla nowych lamp, ale oficjalnie 6P3S nie jest przystosowane do tak wysokiego napięcia zasilającego jak EL34 (nie wiem jakie anodowe planujesz). W każdym razie u mnie 6P3S-E funkcjonuje poprawnie i już dość długo przy Ua≈420V
To obie lampy pracowały poprawnie by przy tych 420V??
Niby w ulotce przy 6P3S-E piszą o anodowym 250V, ale z praktyki wynika, że pracuje poprawnie również przy wyższych napięciach. Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony, odnośnie bezpiecznych napięć dla 6P3S...
a czy EL34 będzie pracowała przy 250V ?
Pewnie, że będzie pracowała, ale spadnie moc wyjściowa i wzrosną zniekształcenia.