No właśnie - tego jeszcze nie wiem. Wiadomo że im mniejsza tym lepsza. Generalnie myślę że możliwe są dwie sytuacje:Ukaniu pisze:Pytanie jaką potrzebujesz czystość tego sinusa?
1) generator do pomiaru charakterystyki częstotliwościowej np. wzmacniacza - i tu chyba zniekształcenia nie są specjalnie krytyczne?
2) generator do pomiaru zniekształceń - w tym przypadku oczywiście zniekształcenia są kluczowe
Interesuje mnie generator do pomiaru ch-ki częstotliwościowej.
Dzięki za informacje o generatorach POF10, G432 i KZ1406. Postaram się poszukać ich schematów i zobaczyć jak zrealizowano owo "przetwarzanie przebiegu trójkątnego na sinusoidalny w układzie kwadratora diodowego".
O mieszaniu sygnałów dwóch generatorów była już kiedyś mowa na forum, ktoś nawet wkleił skan artykułu o "generatorze heterodynowym" na UL1042.

Wyszukałem rosyjski schemat generatora z przestrajaniem kondensatorem. Nie bardzo wiem co mialeś na myśli pisząc "przestrajanie kondensatorem z radia ma tą niedogodność, że ma on trochę małą pojemność". W tym układzie przy maksymalnej pojemności 240 pF osiągnięto zakres 25-25000 Hz przy zniekształceniach 0,3% (fakt, ponownie na papierze