Kondensatory do pomiarówki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Kondensatory do pomiarówki

Post autor: fugasi »

Ukaniu pisze:Pytanie jaką potrzebujesz czystość tego sinusa?
No właśnie - tego jeszcze nie wiem. Wiadomo że im mniejsza tym lepsza. Generalnie myślę że możliwe są dwie sytuacje:
1) generator do pomiaru charakterystyki częstotliwościowej np. wzmacniacza - i tu chyba zniekształcenia nie są specjalnie krytyczne?
2) generator do pomiaru zniekształceń - w tym przypadku oczywiście zniekształcenia są kluczowe
Interesuje mnie generator do pomiaru ch-ki częstotliwościowej.

Dzięki za informacje o generatorach POF10, G432 i KZ1406. Postaram się poszukać ich schematów i zobaczyć jak zrealizowano owo "przetwarzanie przebiegu trójkątnego na sinusoidalny w układzie kwadratora diodowego".
O mieszaniu sygnałów dwóch generatorów była już kiedyś mowa na forum, ktoś nawet wkleił skan artykułu o "generatorze heterodynowym" na UL1042.

:arrow: Traxman, płytę sygnałową i odtwarzacz CD mam wykorzystywałem do tej pory ale tak jak już zauważył Jasiu, chodzi o fun. ;)

:arrow: Jasiu Napisałeś o generatorach przełączanych przełącznikami dekadowymi. Rozumiem że miały po prostu szereg ustalonych częstotliwości a nie były przestrajane płynnie?
Wyszukałem rosyjski schemat generatora z przestrajaniem kondensatorem. Nie bardzo wiem co mialeś na myśli pisząc "przestrajanie kondensatorem z radia ma tą niedogodność, że ma on trochę małą pojemność". W tym układzie przy maksymalnej pojemności 240 pF osiągnięto zakres 25-25000 Hz przy zniekształceniach 0,3% (fakt, ponownie na papierze :P ).
Załączniki
sche.png
_
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Znałazłem jakieś kompendium : http://www.calvin.edu/~pribeiro/courses ... lators.pdf
-można popatrzeć .
A tu znaleziony ....z przesuwnikami....http://www.redcircuits.com/Page82.htm
Ostatnio zmieniony wt, 19 stycznia 2010, 22:26 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem
fugasi pisze: O mieszaniu sygnałów dwóch generatorów była już kiedyś mowa na forum, ktoś nawet wkleił skan artykułu o "generatorze heterodynowym" na UL1042.
Mam olbrzymi generator lampowy tego typu produkcji ZSRR. Kondensator obrotowy wielkości małego wiaderka. Cały czas działa, przez 50 lat stał w laboratorium studenckim i nic mu nie dolegało. Z typowych tajwańskich "generatorów funkcyjnych" co semestr 1/4 trafia do serwisu. Chcecie zdjęcia?
fugasi pisze: :arrow: Jasiu Napisałeś o generatorach przełączanych przełącznikami dekadowymi. Rozumiem że miały po prostu szereg ustalonych częstotliwości a nie były przestrajane płynnie?
Tak. Mam coś w piwnicy - odgruzuję, to napiszę. Pamiętam, że miał generator z mostkiem Wiena na uA709 i stabilizację amplitudy na uA725. Nie pamiętam czy z FETem, czy jakoś inaczej. Przypuszczam, że z FETem, bo to najprostsze.

Podesłany Hameg działa na trochę innej zasadzie - to zaprogramowane w postaci "komputera analogowego" równanie różniczkowe (a w zasadzie całkowe) oscylatora. Też wymaga stabilizacji amplitudy drgań. Układ mnożący tam zastosowany to rozwiązanie eleganckie, ale drogie. Można prościej, na tranzystorze polowym.
fugasi pisze: Wyszukałem rosyjski schemat generatora z przestrajaniem kondensatorem. Nie bardzo wiem co mialeś na myśli pisząc "przestrajanie kondensatorem z radia ma tą niedogodność, że ma on trochę małą pojemność". W tym układzie przy maksymalnej pojemności 240 pF osiągnięto zakres 25-25000 Hz przy zniekształceniach 0,3% (fakt, ponownie na papierze :P ).
Nie chodzi o zakres. Duży udział w pojemności mostka mają pojemności montażowe i wejściowe elementów aktywnych (nieliniowe). Nawet jak współbieżność kondensatora jest dobra, to całości już niekoniecznie. Potrzebna jest też duża impedancja wejściowa wzmacniacza, ale w naszych czasach to już nie jest problem.

Pozdrawiam,
Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Obfotografuj tego sowieckiego grzmota. :D Dlaczego kondensator jest taki duży?
_
ODPOWIEDZ