Soldano SLO 100 PCB próba
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Soldano SLO 100 PCB próba
tylko czy takie rezystory różnią się czymś zasadniczo od tych do nabycia w sklepach z elektroniką ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Głównie ceną 
Typowych węglowców do highgaina bym nie załadował w obawie o poziom szumów. Ale poczciwe metalizowane MŁT powinny wystarczyć.

Typowych węglowców do highgaina bym nie załadował w obawie o poziom szumów. Ale poczciwe metalizowane MŁT powinny wystarczyć.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
No dobra. Naniosłem na płytkę estetyczne zmiany, jak również dałem jej obrys(uczę się jeszcze). Ktoś chętny na pcb, na razie preamp, ale w drodze zasilacz byłby również, jakieś zmiany także możliwe, na razie to wygląda tak.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
.. przysięgam że dodałem.
- Załączniki
-
- SLO-100 B.pdf
- (46.18 KiB) Pobrany 542 razy
Cześć Łukasz dzięki za info o potencjometrach a czy nie szumiały ci te potki bo to te same co na allegro??? widzę że zmieniłeś 1 kondensator w preampie 1000uf/16 taki jest w oryginale a ty dałeś 4700uf jaki był powód tej zamiany.Ja płytki mam porobione może nie takie fajne jak te które pokazał Marvel no ale kosztowały mnie jakieś 20zł preamp i zasilacz .Fakt że na tych z solder maską wzmacniacz wygląda lepiej ale te starsze płytki takie jak ma Łukasz i ja też są ok i wzmacniacze będą działać przy odpowiednim złożeniu ich .Moim zdaniem to kwestia portfela i estetyki jak stać kogoś na porządne części z najwyższej półki to czemu nie sam bym tak robił gdyby nie braki w budżecie,a tak trzeba wkładać to na co stać aktualnie i w miarę porządne jakościowo.Ps:Marvel twoje wzmacniacze są zawsze pięknie i porządnie złożone bardzo mi się podobają profeska w każdym calu wielki szacunek.Mam do ciebie pytanie czy można gdzieś zdobyć w necie rysunek pcb preampu twojego wzmacniacza tego 18w i czy on by dobrze działał [preamp] z końcówką 50w na 2x6L6 LUB 2XEL-34 lub ich radzieckimi zamiennikami.
Ostatnio zmieniony pn, 18 stycznia 2010, 09:34 przez tomas5000, łącznie zmieniany 1 raz.
A widziałeś gdzieś radziecki odpowiednik EL34?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Płytek nie chcesz painlust, albo tomas5000 ? 1000uf - 4700uf w tym miejscu - jeden czort, no może prawie, a tak na poważnie to miałem taki pod ręką może w innym układzie by trochę było zwłoki przy przełączaniu, ale w moim jest gitara.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Rosyjski odpowiednik EL34 to - ЕЛ34 - przecież to proste.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dobry zartlukasz_t pisze:Rosyjski odpowiednik EL34 to - ЕЛ34 - przecież to proste.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Mea culpa!
Wydawalo mi sie, ze pod Ubuntu moglem to otwierac zaraz po instalacji systemu... A moze bylo to w repozytoriach... Nie pamietam
Tak czy siak -- Vista to szmelc, szczegolnie po premierze Windy 7, po ktorej zaczela wariowac jeszcze gorzej 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Z 6P27S jest jak z prądem, nikt jej na oczy nie widział.TooL46_2 pisze:Dobry zartlukasz_t pisze:Rosyjski odpowiednik EL34 to - ЕЛ34 - przecież to proste.Wiki podaje, ze podobna do ELki jest 6P27S (http://www.next-tube.com/DataSheets/tubes/6p27s.djvu -- nie mam tego czym otworzyc w pracy bo Vista to przeciez szmelc...
). Nie jest to jednak dokladny odpowiednik.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Szczerze -- pierwszy raz o niej uslyszalem dzis
Ale ja dopiero w sumie zaczynam na dobre przygode z lampami wiec... 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Witam Łukasz na dzień dzisiejszy dziękuję za płytki bo mam porobione i są ok ,jak w układzie wszystko gra i nic ci się nie dzieje to ten kond 4700uf niech sobie siedzi???.Co do zamienników lamp to bardziej chodziło mi o 6l6 i ecc83 a ruski zamiennik EL-34 to 6p27s choć tak na 100% pewny nie jestem ???.Zamiennikiem dokładnym EL-34 jest na pewno lampa 6CA7 tylko nie wiem jakiej jest produkcji chyba Amerykańska ale nie jestem aż tak obeznany w typach lamp i mogę się mylić.
Mam 6CA7 - made in china. Mają obfity getter.