Kondensatory do pomiarówki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kondensatory do pomiarówki

Post autor: fugasi »

Do zbudowania generatora m.cz. z mostkiem Wiena potrzebne są kondensatory 0,47µF, 0,047µF i 4700pF. Jakiego rodzaju będą najlepsze do tego zastosowania? Wystarczy że będą to jakiekolwiek foliowe, np. poliestrowe, z tolerancją np. 5%, czy trzeba wybrać jakieś szczególne?
Acha, urządzenie niestety nie będzie lampowe. :P
_
Jasiu

Re: Kondensatory do pomiarówki

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Foliowe poliestrowe w zupełności wystarczą, ale warto precyzyjnie dobrać pojemności (to samo dotyczy współbieżności potencjometrów, jeżeli układ ma być nimi przestrajany). To ma wpływ na parametry generatora.

Jak zamierzasz stabilizować amplitudę/wzmocnienie?

Pozdrawiam,
Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jest jakaś zalecana dokładność z którą trzeba dobrać kondensatory? Posłużę się mostkiem Wheatstone'a, zresztą też własnej roboty.
A do stabilizacji wykorzystam taką miniaturową żaróweczkę 12V, 40mA:

Obrazek
_
Jasiu

fugasi pisze:Jest jakaś zalecana dokładność z którą trzeba dobrać kondensatory? Posłużę się mostkiem Wheatstone'a, zresztą też własnej roboty.
Jak się da - zwiększa to szanse na dobrą stabilność częstotliwości (która i tak będzie pewnie wystarczająca dobra) i małe zniekształcenia nieliniowe (które warto zmniejszać ile tylko się da).
fugasi pisze: A do stabilizacji wykorzystam taką miniaturową żaróweczkę 12V, 40mA:
Czyli klasyka klasyk - to sympatyczne :-). Wiesz, że to jeszcze przedwojenny pomysł Hewletta (tego od Hewlett-Packard), który dał początek jego firmie? Dobra stabilizacja amplitudy jest naprawdę ważna dla małych zniekształceń. Żaróweczka może psuć bardzo małe częstotliwości, gdy już zaczyna nadążać za sinusoidą.

Pozdrawiam,
Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie wiedziałem że to pomysł Hewletta ale zdążyłem już przeczytać że przy niskich częstotliwościach, poniżej 300Hz, żaróweczka ma już dość czasu aby ostygnąć, co powoduje że na najniższym zakresie mogą wzrosnąć zniekształcenia. Czy można temu jakoś zapobiec?
Z drugiej strony żaróweczka jest podobno mimo wszystko najlepsza. Natknąłem się na tylko jedną wzmiankę że jakieś specjalne termorezystory dają mniejsze zniekształcenia na niskich częstotliwościach ale z jakiegoś powodu (może to naprawdę są bardzo specjalne termorezystory) nie napotkałem na schematy z ich zastosowaniem.
Jest jeszcze obwód złożony z diody Zenera i jakiegoś dziwnego rosyjskiego układu scalonego - К198НТ1Б (google twierdzą że to odpowiednik czegoś o symbolu CA3046) zawierającego 4 tranzystory, jak to w scalaku - wykonane z jednego kryształu, które łączy się w diody. Nie mam pojęcia jak to działa.
Oryginał był opisany w artykule G. Gale "Amp oscillator" we wrześniowym numerze Wireless World z 1982 r. ale nie udalo mi się go odnaleźć.
Załączniki
wien.png
_
Jasiu

Rzeczywiście dziwny ten ZSRR.

Dwa układy z Tietze/Schenka. Przyjrzyj się drugiemu - wbrew pozorom pewnie będzie prostszy do dokładnego zestrojenia. Jako pierwszy wzmacniacz użyj czegoś z małymi zniekształceniami, jako drugi coś z wejściem FET.

Jasiu
Załączniki
Podobne układy są często używane. Stała filtru prostownika powinna być duża w porównaniu z okresem drgań generatora.
Podobne układy są często używane. Stała filtru prostownika powinna być duża w porównaniu z okresem drgań generatora.
Drugi wzmacniacz pełni rolę układu całkującego. Można go uprościć zostawiając tylko jeden kondensator w pętli sprzężenia zwrotnego. Również i tu stała czasowa powinna być duża.
Drugi wzmacniacz pełni rolę układu całkującego. Można go uprościć zostawiając tylko jeden kondensator w pętli sprzężenia zwrotnego. Również i tu stała czasowa powinna być duża.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Cześć!

Biorąc pod uwagę jakość współczesnych podwójnych potencjometrów, a zwłaszcza różnicę pomiędzy rezystancjami poszczególnych ścieżek w tym samym punkcie (poszukaj postu RomkaD na ten temat, porównywał tam Alpsa, Telpoda i coś jeszcze), to może pomyślisz nad użyciem podwójnego kondensatora zmiennego?

Takie rozwiązanie jest stosowane w generatorach np PO21.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dokładnie o tym samym pomyślałem popatrzywszy na pierwszy zaprezentowany przez Jasia schemat. Tam oczywiście do regulacji służy potencjometr ale taka idea mi błysnęła.
W ogóle czy kondensatory zmienne, agregaty stosowane w radiach mają jakąś szczególnie dobieraną pojemność i współbieżność sekcji?
Wystrugać na podstawie powyższych koncepcji działający układ nie podejmuję się a działający optymalnie, jak na sprzęt laboratoryjny, to już w ogóle. :) Nie mam wykształcenia elektronicznego, jestem tylko skromnym hobbystą.
Najlepszy, tj. dający najmniej zniekształconą sinusoidę (na papierze 0,0003% - nie za dużo tych zer?) układ jaki znalazłem wykorzystuje jednak żaróweczkę.
No ale ja potrzebuję układu przestrajanego.
Załączniki
sinus-najmniejsze-znieksztalcenia-1.jpg
sinus-najmniejsze-znieksztalcenia-2.jpg
sinus-najmniejsze-znieksztalcenia-3.jpg
_
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Pytanie jaką potrzebujesz czystość tego sinusa?
O kondensatorach ogólnie możesz poczytać tu:
http://www.ire.pw.edu.pl/zrk/PL/MIEM/kondensatory.pdf
Potrzebujesz kondensatorów o małej zależności pojemności od napięcia i temperatury - od pierwszego będzie zależało też THD (o ile mówimy o setnych procenta)
Z przestrajaniem mostków Wiena ("wina") zawsze był problem bo potrzeba sprzężone pary C lub R - o dobrej współbieżności zmian. Inaczej rośnie THD są kłopoty ze stabilnością drgań itd.
Z tego powodu w prostych generatorach stosuje się przetwarzanie przebiegu trójkątnego na sinusoidalny w układzie kwadratora diodowego - thd nie schodzi jednak poniżej 0,5% - np polskie POF10 G432 KZ1406...
Superczyste generatory buduje się tylko na jedną częstotoliwość z uwagi na w.w. problemy. Można o nich poczytać np nocie Linear technology AN67 strona 62. Wielu innych producentów przetworników AD - głowiło się nad tym problemem (bo czymś THD przetowrników mierzyć trzeba). Miałem gdzieś dobry pdf texasa czy Nationala o generatorach i sposobach stabilizacji drgań ale przepadł - muszę poszukać w google.
Inne sposoby genererowania m.cz. to mieszanie sygnałów 2 generatorów pracujących na setkach kHz lub MHz różnących się częstotliwością o tyle ile nas interesuje na wyjściu - i filtrowanie dolnoprzepustowe tej różnicy za mieszaczem. To sposób zdaje się zapoczątkowany przez układ Radiometer HO32 a kontynuowany przez Bruel-Kjaera w swoich szafkach. W ten spośób z uwagi na to, że pozbywamy sie harmonicznych powstających w generatorach otrzymujemy bardzo czysty syhnał o zakresie regulacji F od 0 do pi razy oko 10-20% częstotolwiosci generatorów w.cz.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Jasiu

Czołem.

Ten artykuł z Elektora to jakiś pajacyk... Szczególnie wykres: gdzie jest częstotliwość podstawowa?

Polski generator G430 (z mostkiem Wiena przestrajanym potencjometrem) osiągał zniekształcenia (o ile dobrze pamiętam) 0.03% w zakresie akustycznym (dalej było gorzej). Były jeszcze generatory przełączane przełącznikami dekadowymi.

Z generatorem pomożemy - o ile ma być przestrajany, to najtrudniejszy jest sam mostek. Przestrajanie kondensatorem z radia ma tą niedogodność, że ma on trochę małą pojemność i spory jest udział pojemności montażowych.

Jasiu
traxman

Post autor: traxman »

Jeżeli koniecznie potrzebujesz takiego generatora do testów audio, to proponuję:
- wykorzystać płytę testową i CD, koszty 0PLN, pliki są w internecie, odtwarzacz masz - poniżej tych zniekształceń nie zejdziesz zbyt łatwo.
- zastąpić w mostku potencjometr, podwójnym przełącznikiem, albo w dekadzie 100/200/300/.., albo w stroju 100.125.250.315...... zdecydowanie ułatwia i przyspiesza to pomiary, gdy nie potrzebujemy częstotliwości 124,57Hz itp, dodatkowo ten zestaw rezystorów można łatwo dobrać z 1%, a mnożnik częstotliwości przez odpowiedni dobór pojemności mostka.
Jasiu

traxman pisze: - wykorzystać płytę testową i CD, koszty 0PLN, pliki są w internecie, odtwarzacz masz - poniżej tych zniekształceń nie zejdziesz zbyt łatwo.
Tia... Rozumiem, że jutro porzucasz wszystkie swoje lampowe zabawki i kupujesz w sklepiku na rogu LM3886? Poniżej jego zniekształceń ze swoimi lampami też nie zejdziesz zbyt łatwo.

Jak hobby, to hobby :mrgreen:

Jasiu
traxman

Post autor: traxman »

Jasiu pisze: Tia... Rozumiem, że jutro porzucasz wszystkie swoje lampowe zabawki i kupujesz w sklepiku na rogu LM3886?
Jasiu
Nie muszę 50szt mam w szufladzie :mrgreen:

fugasi - poszukaj jeszcze na stronie "Ake Hameg" schematu HM-8037 niczego lepszego nie sklecisz tak tanio.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Obecnie stosuje się wzm. operacyjne -i układ : dioda swiecaca i fotorezystor -w gałęzi sprzęzenia zwrotnego.
Zniekształcenia 0,05%.Co do pojemnośći to mam styrofleksy z aparatury pomiarowej .Opisana dokładność 0,5 procenta .
Mogę coś wybrać.
W : ELECTRONIC CIRCUITS -t.j. swiatowy zbiór schemacików wartych uwagi -jest taki schemacik generatora na wzm. operacyjnych .Tam nie pokazuje się mostka WIENA , tylko szeregowe połączenie przesuwników fazy i potem układ stabilizacji amplitudy i minimalizacji zniekształceń.
Format płytki obw. druk. -ok. 6x8cm z dziurkami -można na piechote zmontować całość -razem z detalami zasilacza symetrycznego .Wzm . operacyjne n.p.: TL082 .Całość max. 6VA/230V
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Może ktoś potrzebuje, schemat Hamega HM 8037 -

http://www.akh.se/hameg/hm80/hm8037-serv.pdf

Oraz zniekształcenia naszego, starego G 430 (załącznik)
Pewnie, gdyby trochę w nim pogrzebać, dostroić, można by trochę ten wynik poprawić.
Załączniki
G430 zniekształcenia Uout=0dB
G430 zniekształcenia Uout=0dB
ODPOWIEDZ