Cześć. Na prośbę jednego z kolegów wklejam zdjęcia mojego adapteru Emanuel z przerobionym ramieniem na wkładkę magnetyczną.Był do tego jesz cze przedwzmacniacz RIAA wmontowany w środek ale wyciągnąłem go ponieważ był zbędny przy podłączeniu do Radmorka.
Trochę przykurzony ale wszystko gra i buczy
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn, 11 stycznia 2010, 14:50 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj! Nie ja zakładałem to ramię tylko mój ojciec dawno dawno temu jak jeszcze w pieluchach biegałem. Z tyłu ramienia jest odważnik regulowany ale również z boku ramienia jest mały odciążnik pchający w bok. Kiedyś w domu była nawet waga do ważenia nacisku igły ale gdzie to jest? Nikt w domu nie wie.
Co może być przyczyną długiego rozbiegu do optymalnych obrotów talerza gramofonu, zamieszczonego poniżej Ponad dwa lata nie był używany, potrzebuję go użyć na dzień [Dziadków i Babci] w polskiej sobotniej szkole do odtworzenia starych polskich płyt dla dzieci.Potrzebuję podpięcia conajmniej czerech mikrofonów Low Zi,gramofonu ,dwóch cd player,DVD pleyer do otworzenia MP pleyer.Czy ten Numark zaoszczędzi mi dwa wejścia Low Zi?
Potencjometry są OK, regulują bardzo płynnie obroty, są dwa niezależne od 45 i 33,3 obr/min i tak myślę że to może właśnie wina scalaka bo obroty się kopią na obu nastawach. Można go gdzieś jeszcze dostać?
Scalak ten można jeszcze kupić. Przyczyną takiego zachowania silnika może być też uszkodzenie elementów wokół układu scalonego. Jeśli okaże się uszkodzony i chcesz naprawić gramofon na szybko, to możesz zrobić regulację prędkości na tranzystorach tak jak w gramofonach i magnetofonach Unitra.
Sprawdzałeś układ stabilizacji obrotów z fotorezystorem/żarówką? Sprawdź też czy napięcie zasilania nie pływa - jest stabilizowane jakąś zenerką, o ile dobrze pamiętam. No i elektrolity przydałoby się wymienić niezależnie od tego czy działa czy nie.
Tam nie ma żadnej stabilizacji obrotów na fotorezystorze, jedynie wyłącznik silnika po podejściu igły na koniec płyty ale i to zostało zdemontowane po wymianie ramienia To najprostszy adapter z najprostszych późniejszych Unitry, jedynie to ramię robi swoje. Co prawda do silnika nie zaglądałem, może mały remont by mu się przydał Miałem kiedyś wyprowadzić potencjometry na przedni panel ale jakoś tak mi zostało w głowie... Chciałem jeszcze założyć neonówkę ale nie mam odpowiedniego "kominka". Może ma ktoś taki na zbyciu? Nie za wysoki bo będzie płyta obcierać jak przy mojej prowizorce.
Pozdrawiam.