Ciekawy jestem czy jest to fabryczna głowica ? W latach 80tych , dostawaliśmy w ZURiT gotowe przystawki UHF do montażu w TV Berylo-podobnych z wykorzystaniem głowicy ZTG 00 LUB 01 . Może trafił Ci się ten "wynalazek" ?elektryk j_k pisze:W mojej Tosce Lux jest taka głowica. Ma postać metalowego pudełka.
Głowice UHF po raz kolejny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Głowice UHF po raz kolejny
Znalazłem jakięś obw. UHF-jakaś wkładka kanałowa tranzystorowa.Gdyby dać lampy jakieś i skasować tranzystory -to
może coś z tego by się zrobiło.Obrazki poglądowe na obwody rezonansowe..i montaż.
może coś z tego by się zrobiło.Obrazki poglądowe na obwody rezonansowe..i montaż.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Przypomina trochę część UHF głowicy zintegrowanej.
Ratujmy stare tranzystory!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Raczej jednokanałowy konwerter UHF/VHF na wybraną stację. Nie widzę tam żadnych elementów strojeniowych, występuje za to rezonator kwarcowy, którego częstotliwość jest zapewne powielana w kolejnym stopniu. W tej sytuacji marnie widzę szanse przebudowy czegoś takiego na lampową głowicę UHF. Nie ma czym stroić, wymiary (zwłaszcza odległość pomiędzy obwodami) mało odpowiednie z punktu widzenia lamp, no i wreszcie typowe dla techniki tranzystorowej linie ćwierćfalowe podczas gdy z lampami (z uwagi na ich większe pojemności) lepiej sprawowały się obwody półfalowe, gdzie element strojeniowy ulokowany był na przeciwległym krańcu linii niż lampa.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Właśnie, moduł nie ma żadnego strojenia. Ostatnio zakupiłem czeski konwerter VHF-UHF, jeszcze go nie rozbierałem ale może wygądać podobnie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
To jest tylko odpowiedź na pytanie ,które tu-gdzieś - wcześniej było:--jak wygladają te detale obwodów ?.
A kondensator ?-proszę go pokazać .Przyda się go też zobaczyć na obrazku./?/
I proszę jeszcze o wyjaśnienie tych lini cwierćfalowych i półfalowych.Może chodzi o strzałki pradów i napięć .?
A kondensator ?-proszę go pokazać .Przyda się go też zobaczyć na obrazku./?/
I proszę jeszcze o wyjaśnienie tych lini cwierćfalowych i półfalowych.Może chodzi o strzałki pradów i napięć .?
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A głowicy UHF do Rubina (dwutranzystorowej, strojonej czterosekcyjnym kondensatorem obrotowym) nie widział?KaW pisze:A kondensator ?-proszę go pokazać .Przyda się go też zobaczyć na obrazku./?/.?
Linia ćwierćfalowa, jak sama nazwa wskazuje, jest dwukrotnie krótsza od półfalowej. Przynajmniej w przyblizeniu, bo dołączenie elementów strojeniowe (varicapów lub innech zmiennych pojemności), a także pojemności stałch pomiędzy "węzłem" a "strzałką" skutkuje skróceniem linii, przy zachowaniu tej samej częstotliwości rezonansowej.I proszę jeszcze o wyjaśnienie tych lini cwierćfalowych i półfalowych.Może chodzi o strzałki pradów i napięć
Linia ćwierćfalowa ma tylko jedną "strzałkę" do której dołączone są zarówno pojemności strojeniowe, jak i elementy aktywne wzmacniacza lub heterodyny. "Węzeł" z reguły zwarty jest z chassis.
Linia półfalowa stosowana jest z reguły w wersji otwartej na końcach, ściślej mówiąc z dołączonymi tam pojemnościami. Prawie zawsze z jednego końca lokuje się element strojeniowy, z drugiej - element aktywny. Pomiędzy końcami lokuje się na linii "węzeł", gdzie amplituda sygnału jest minimalna, i on to okazuje się najkorzystniejszym miejscem dla przyłączenia dławików lub rezystorów doprowadzających napięcie stale do anody lub katody (albo kolektora lub emitera, choć z tranzystorami używa się zwykle linii ćwierćfalowych, zwartych z chassis i w tej sytuacji pozostaje dołączyć te elementy do elektrody tranzystora, a linię sprzęgnąć z nim przez pojemność, albo też transformatorowo, względnie wybrać układ z zasilaniem od strony emiterów co pozwoli dołączyć kolektor bezpośrednio do zwartej z masą linii).
- walllker
- 625...1249 postów
Witam wszystkich, widzę już od jakiegoś czasu że temat głowic UHF nie milknie, otóż nie mam w swojej kolekcji żadnego TV z głowicą lampową na VHF i tranzystorową na UHF, ale istniał taki TV jak Lazuryt 208, podaje link do jego serwisówki http://unimor.info/infusions/site_map/site_map.php i ten model w konstrukcji odbiornika był podobny do beryla ametysta, tyle że zamiast lampowej głowicy miał fabrycznie montowaną głowicę zintegrowaną, nie dawno był taki TV do kupienia na allegro za pare groszy, tyle że przesyłka była bardzo droga, wiem że nie chodzi wam o to, ale wierzę że mogły istnieć takie TV jak beryl z fabryczną głowicą UHF. Zerknijcie też tu http://allegro.pl/item859369886_telewiz ... _cz_b.html, coprawda zakończona, ale taki TV ma wbudowaną głowicę UHF
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Owszem Lazuryt 208 miał już głowicę ZTG ale to nic nowego, taka była w Librze itp. Poświęcę jedną i ją rozbiorę żeby tylko żeby odzyskać część UHF.
Co to samego Lazuryta z Allegro, gadałem z gościem i miał jechać przez Częstochowę i mi go przywieźć ale plany się rypnęły i TV został u niego, widać nie sprzedany.
Co to samego Lazuryta z Allegro, gadałem z gościem i miał jechać przez Częstochowę i mi go przywieźć ale plany się rypnęły i TV został u niego, widać nie sprzedany.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
No to widać z tego, że ja jestem człowiekiem absolutnie niewierzącym.walllker pisze: wierzę że mogły istnieć takie TV jak beryl z fabryczną głowicą UHF
-
- 3125...6249 postów
Witam kolegów. Chciałem dołączyć do grona niewierzących .Serwisowałem Beryle i pochodne od początku ich produkcji i też nie widziałem innych jak z przełącznikiem TV67/1 TV69/1-2. Natomiast Lazuryt208 to już inna bajka. Pozdrawiam.
- AZ12
- 3125...6249 postów
A co sądzicie o wstawieniu głowicy UHF ze starego telewizora SONY, są tam oddzielne głowice VHF i UHF. Mam takie głowice.
-
- 6250...9374 posty
Jeżeli częstotliwość pośredniej się zgadza a ciebie to bawi to czemu nie...
- AZ12
- 3125...6249 postów
Głowica jest strojona diodami pojemnościowymi.