Program - tworzenie PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: program-tworzenie PCB
TooL46_2 a nie możesz zrobić jakiegoś myka np. z listą repozytoriów i zainstalować paczki dla Debiana (Linux Debian)? U mnie wszystko jest, działa.
_
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Z tym, ze KiCad na Mac'a jest dostepny jedynie jako zrodlo. Tutaj mozna sciagnac wersje skompilowana, ale to Ona mi sie wlasnie wywala...fugasi pisze:No proszę, a wydawałoby się że dla luksusowego Mac OS pakiety są dopracowane do najmniejszego szczegółu.![]()
Prawdatraxman pisze:Luksusowy to on jest w Europie, za wodą jest całkiem standardowy.

Brencik, mozesz podpowiedziec, jak tego dokonales?Brencik pisze:Ja mam Eagla darmowego wersję Proffesional.

Szukajac w sieci wynalazlem jakis program, ktory pozwala na instalowanie programow z repozytoriow i uruchamianie ich pod X11. Jak wszystko inne zawiedzie, a przed instalacja Windy w VirtualBox, sprobuje pewnie i tegofugasi pisze:a nie możesz zrobić jakiegoś myka np. z listą repozytoriów i zainstalować paczki dla Debiana (Linux Debian)? U mnie wszystko jest, działa.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
A, wpisałem jakiś numer i zadziałało
Single User License #67051CB736-LSR-WL-1CP

Single User License #67051CB736-LSR-WL-1CP
- Załączniki
-
- eagle.rar
- (1.11 KiB) Pobrany 191 razy
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dzieki za to, sprobuje w domu -- moze ruszy
Jak juz sie wezme na powaznie za projektowanie czegos to wtedy po prostu kupie licencje i tyle...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
I wtedy program na legalnej licencji nie otworzy schematu/pcb zrobionych programem uruchomionym wytrychem.TooL46_2 pisze:Dzieki za to, sprobuje w domu -- moze ruszyJak juz sie wezme na powaznie za projektowanie czegos to wtedy po prostu kupie licencje i tyle...
Aleksander Niemand
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
To dosyć interesująca kwestia. W takim razie płytka zrobiona złamanym programem nie zadziała również w firmie trawiącej PCB, która na 100% ma legalne oprogramowanieVacuumVoodoo pisze:I wtedy program na legalnej licencji nie otworzy schematu/pcb zrobionych programem uruchomionym wytrychem.

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Hmmm... o tym nie wiedzialem... Co prawda na razie niczego zlecal nigdzie nie bede, ale w przyszlosci -- kto wie... Znakiem tego pozostaje instalacja windy i zakup moze DipTrace'a... Albo moze za jakis czas zakup licencji Eagle'a a do tego czasu praca w wersji Lite z ograniczonymi mocno mozliwosciami rzezbienia plytek (i tak prototyp wzmaka bede skladal na turrecie najprawdopodobniej)... Dzieki za info!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 10...14 postów
- Kontakt:
Ja pod linuksem zainstalowałem sobie skrypty ze strony:traxman pisze:Co do eksportu z różnych "hermetycznych" programów i braku funduszy na Adobe Acrobat..............
http://code.google.com/p/i-v-p-cups/downloads/list
Po ich instalacji jest możliwość drukowania do plików w formacie PDF, PS, oraz DJVU.
Rzeczy proste (pcb do termotransferu) drukuje od razu do PDF.
Jeśli jednak chcę zrobić ładną wielostronną dokumentację to z programu drukuję/zapisuje do PS, następnie składam to w programie Scribus.
Dodaję w nim opisy do nich oraz inne przydatne rzeczy (menu, linki itp).
I z niego zapisuję do PDF
Możesz przecież przekazać komuś plik biblioteki z nimi lub takowy wrzucić takowy do katalogu z bibliotekami programu.Marvel pisze:Mam nowale do DipTrace. Może też możesz zaimportować? Albo ja mogę wyeksportować jakoś?
A jak pod Makiem z wine-bo ja używam DipTrace właśnie pod nim i działa OK.TooL46_2 pisze:Sorry za odgrzewanie tematuale mam problem... Ostatnio zmienilem system na Mac OS X i nie moge znalezc sensownego programu do rysowania schmatow i PCB na ta platforme...............
Dodam że DipTrace ma możliwość szybkiego dodawania własnych elementów-edytor jest prosty a nawet prostacki ale prosty

A po co Adobe Acrobat?traxman pisze:Co do eksportu z różnych "hermetycznych" programów i braku funduszy na Adobe Acrobat,
Jest darmowy PDF Creator. Po prostu drukujesz na drukarce PDF Creator. Jedyna (a czasem ogromna zaleta!!!!) to toże zawartość stron jest bitmapą (bo np. PDF zapisany z Office'a ma w sobie tekst kóry mózna przenisc za pomoca clipoboarda - czyli grafika do wydruku jest reenderowana z takiego PDF'a).
Używam HP4550PS C, drukuję do *.PS, konwertuję poprzez GSVierew, jak trzeba to dzielę łączę PdfTools, ale w dalszym ciągu nie mam możliwości ochrony *.pdf hasłem, blokowania drukowania/zapisu i porządnego znaku wodnego.
-
- 10...14 postów
- Kontakt:
Wszystko to uzyskasz składając dokument w Scribusie (jest na windows i po polsku i darmowy GPL).traxman pisze:...........ale w dalszym ciągu nie mam możliwości ochrony *.pdf hasłem, blokowania drukowania/zapisu i porządnego znaku wodnego.
http://wiki.scribus.net/index.php/Stron ... 2%C3%B3wna
http://www.scribus.net/
Ostatnio zmieniony śr, 27 stycznia 2010, 09:38 przez marusmk, łącznie zmieniany 1 raz.
A jakie ma Scribus wady? Bo wygląda na ogromny kombajn...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 10...14 postów
- Kontakt:
Trudne pytanie.
Wadą mogą być nawet przyzwyczajenia
Program jest potężny ale zarazem logicznie zbudowany-więc łatwo stworzyć przynajmniej proste dokumenty.
Poważne światowe wydawnictwa już go używają.
Ja tworzę tylko proste dokumenty i w tym zakresie nie widzę wad i błędów tego programu
I na MAC`a jest.
Wadą mogą być nawet przyzwyczajenia

Program jest potężny ale zarazem logicznie zbudowany-więc łatwo stworzyć przynajmniej proste dokumenty.
Poważne światowe wydawnictwa już go używają.
Ja tworzę tylko proste dokumenty i w tym zakresie nie widzę wad i błędów tego programu
I na MAC`a jest.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Wyglada jakby osobny program do edycji/obrobki/skladu tekstu... Ciekawy 
Na Mac'a nie trzeba

Na Mac'a nie trzeba

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Wracając do tematu: http://www.freepcb.com/