budowa wzmacniacza orange
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
budowa wzmacniacza orange
Drodzy koledzy. Ostatnim razem wziąłem się za odrestaurowanie starego wzmacniacza gitarowego marki 'NOWER 'którego to odkupiłem przed laty od kolegi wzmacniacz towarzyszył mi i nie tylko przez cała moja drogę muzyczną aż do momentu kiedy zakupiłem fendera deluxe 90. wzmacniacz ten posiada cztery lampy ecc83 i cztery el34 . Jest wyposażony w dwa kanały bass i normal. W najbliższym czasie postaram się zamieścić zdjęcia .Natchniony ta konstrukcja postanowiłem sie zabawić i zbudować wzmacniacz lampowy. Nie jestem z wykształcenia elektronikiem więc moja wiedza w tym temacie jest nieco ograniczona .Postanowiłem skorzystać ze schematu który zamiesiłem poniżej Postanowiłem zamówić transformatory no i juz je mam. Trafa wykonano na podstawie przedstawionego schematu poza małymi zmianami .No i tutaj zaczeły się schody za cholerę nie umiem sobie poradzić z jedną częcią schematu tzn transformator sieciowy jak by brakowało mi w nim jednego uzwojenia nie wiem jak się za to zabrać .Koledzy pomóżcie !!!!!!!!!!
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: budowa wzmacniacza orange
Na schemacie masz jeszcze uzwojenie do biasu, a transformator go nie ma. Można te napięcie sprytnie pobrać z uzwojenia anodowego, jak w painlustowym Pentagramie.. Polecam uważną lekturę, niektóre schematy są z błędami, które były sukcesywnie korygowane w miarę postępu dyskusji.
Ostatnio zmieniony śr, 30 grudnia 2009, 20:36 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
A wiesz chociaż po ci masz dzielone uzwojenie anodowe w zasilającym i dlaczego było zbędne zamawianie takiego transformatora?
Dzięki za podpowiedz po prostu kamień z serca no to mogę wziąść
się do pracy . Na pytanie kolego rzeczywiscie nieznam odpowiedzi ale myslę ze w czasie budowy i analizowania wszystkich zagadnień nauczę wiele się nauczę jeszcze raz dziękuję .O postępach będę informował systematycznie będę się starła zamieszczać tez zdjęcia z budowy Jeszcze raz dzięki

- jethrotull
- 3125...6249 postów
180V to jakoś tak ze dwa razy za mało...A może to ja jestem dziwny.
traxman, a ten wzmacniacz to co jak nie audio? Wzmacnia dźwięk? Wzmacnia

Wydaje mi się, że da się uzwojenia połączyć w szereg i będzie 360V
jethrotull pisze:180V to jakoś tak ze dwa razy za mało...A może to ja jestem dziwny.
te uzwojenie jest dzielone tylko dla tego żeby zastosować elektrolity na mniejsze napięcie i nie dawać dzielnika bo przy zastosowaniu tego rozwiązania eliminujemy kłopoty z obszarem zabronionym.
Dziwne Jethro ze się nie kapnąłeś...
Ten schemat jest bez błędów, trafa masz dobre, z minusem sobie poradzisz - już jesteś na tropie
, pamiętam że jedyne z czym miałem kłopot to ten przełącznik "talii" - słychać było stuki przy przełączaniu, nie pomagała podmiana na inny itp. W podobnym układzie, tak jak to robi np. Matchless tego nie było. A tak w ogóle to piec chodził dość "poważnie", oczywiście jak się go "rozkręciło", znalazło owym przełącznikiem swoje pasmo, całe sterowanie było z gałki w gitarze. Mój zrobiłem w wersji 80, 2 x EL 34.

Myślę że sobie poradzę . Na początku troszkę mi sie goraco zrobiło ale teraz juz nieco ochłonąłem . Może masz jakieś zdjęcia z budowy. Zobaczymy jakie mi wyskoczą jeszcze niespodzianki
.Teraz pracuję nad obudową . Myslę ze miesiąc pracy i już będzie gotowy .