budowa wzmacniacza orange

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

hajer77
3 posty
3 posty

budowa wzmacniacza orange

Post autor: hajer77 »

Drodzy koledzy. Ostatnim razem wziąłem się za odrestaurowanie starego wzmacniacza gitarowego marki 'NOWER 'którego to odkupiłem przed laty od kolegi wzmacniacz towarzyszył mi i nie tylko przez cała moja drogę muzyczną aż do momentu kiedy zakupiłem fendera deluxe 90. wzmacniacz ten posiada cztery lampy ecc83 i cztery el34 . Jest wyposażony w dwa kanały bass i normal. W najbliższym czasie postaram się zamieścić zdjęcia .Natchniony ta konstrukcja postanowiłem sie zabawić i zbudować wzmacniacz lampowy. Nie jestem z wykształcenia elektronikiem więc moja wiedza w tym temacie jest nieco ograniczona .Postanowiłem skorzystać ze schematu który zamiesiłem poniżej Postanowiłem zamówić transformatory no i juz je mam. Trafa wykonano na podstawie przedstawionego schematu poza małymi zmianami .No i tutaj zaczeły się schody za cholerę nie umiem sobie poradzić z jedną częcią schematu tzn transformator sieciowy jak by brakowało mi w nim jednego uzwojenia nie wiem jak się za to zabrać .Koledzy pomóżcie !!!!!!!!!!
Załączniki
trafo sieciowe
trafo sieciowe
dławik
dławik
trafo głosnikowe
trafo głosnikowe
schemat wzmacniacza
schemat wzmacniacza
układ zasilania orange.jpg
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: budowa wzmacniacza orange

Post autor: Thereminator »

Na schemacie masz jeszcze uzwojenie do biasu, a transformator go nie ma. Można te napięcie sprytnie pobrać z uzwojenia anodowego, jak w painlustowym Pentagramie.. Polecam uważną lekturę, niektóre schematy są z błędami, które były sukcesywnie korygowane w miarę postępu dyskusji.
Ostatnio zmieniony śr, 30 grudnia 2009, 20:36 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A wiesz chociaż po ci masz dzielone uzwojenie anodowe w zasilającym i dlaczego było zbędne zamawianie takiego transformatora?
traxman

Post autor: traxman »

Piękny transformator do PP EL34, ale audio.
hajer77
3 posty
3 posty

Dzięki za podpowiedz po prostu kamień z serca no to mogę wziąść
:D się do pracy . Na pytanie kolego rzeczywiscie nieznam odpowiedzi ale myslę ze w czasie budowy i analizowania wszystkich zagadnień nauczę wiele się nauczę jeszcze raz dziękuję .O postępach będę informował systematycznie będę się starła zamieszczać tez zdjęcia z budowy Jeszcze raz dzięki
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

180V to jakoś tak ze dwa razy za mało...A może to ja jestem dziwny.
traxman, a ten wzmacniacz to co jak nie audio? Wzmacnia dźwięk? Wzmacnia :D
traxman

Post autor: traxman »

Wydaje mi się, że da się uzwojenia połączyć w szereg i będzie 360V
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

jethrotull pisze:180V to jakoś tak ze dwa razy za mało...A może to ja jestem dziwny.
traxman, a ten wzmacniacz to co jak nie audio? Wzmacnia dźwięk? Wzmacnia :D

te uzwojenie jest dzielone tylko dla tego żeby zastosować elektrolity na mniejsze napięcie i nie dawać dzielnika bo przy zastosowaniu tego rozwiązania eliminujemy kłopoty z obszarem zabronionym.

Dziwne Jethro ze się nie kapnąłeś...
yosot
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: yosot »

Ten schemat jest bez błędów, trafa masz dobre, z minusem sobie poradzisz - już jesteś na tropie :) , pamiętam że jedyne z czym miałem kłopot to ten przełącznik "talii" - słychać było stuki przy przełączaniu, nie pomagała podmiana na inny itp. W podobnym układzie, tak jak to robi np. Matchless tego nie było. A tak w ogóle to piec chodził dość "poważnie", oczywiście jak się go "rozkręciło", znalazło owym przełącznikiem swoje pasmo, całe sterowanie było z gałki w gitarze. Mój zrobiłem w wersji 80, 2 x EL 34.
hajer77
3 posty
3 posty

Myślę że sobie poradzę . Na początku troszkę mi sie goraco zrobiło ale teraz juz nieco ochłonąłem . Może masz jakieś zdjęcia z budowy. Zobaczymy jakie mi wyskoczą jeszcze niespodzianki :D .Teraz pracuję nad obudową . Myslę ze miesiąc pracy i już będzie gotowy . :D
ODPOWIEDZ