Soldano SLO 100 PCB próba

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kristof-72
125...249 postów
125...249 postów

Re: Soldano SLO 100 PCB próba

Post autor: kristof-72 »

Chodzi mi o napisy na chassis tyle fajnej roboty włożonej a chassis zrąbane folią do drukarek. Przez wszystko można jakoś w miarę przejść jeśli chodzi o estetykę ale sitodruk amatorsko to już masakra i tutaj to rozumie. Myślę nad zaciągnięciem do pracy wynalazku z serwisu alledrogo.pl pod nazwą drukarenka oczywiście po pewnych modyfikacjach. Nawet skale na potencjometry można zamówić jako silikonową formę pod pieczętkę i kosztuje to naprawdę "grosze".
tomas5000
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: tomas5000 »

Witam stary piękny head moje gratulacje ,czy działa poprawnie no ale sporo chyba kosztowały cię trafa czy to ten sam typ jak w HIWATAH .Bardzo mi się podoba ciekawe rozwiązanie przełączania kanałów może kolega wrzuci szczegółowy opis co i jak robił i ile co kosztowało plus schemat itp.Udana konstrukcja oby mój wzmacniacz tak wyglądał ??.Powodzenia w dalszym składaniu oby tak dalej .PS:no faktycznie kolega ma racje co do napisów mogłeś to zrobić termo transferem jak pcb było by dużo lepiej .
Ostatnio zmieniony czw, 31 grudnia 2009, 14:41 przez tomas5000, łącznie zmieniany 4 razy.
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: zuk »

Dobry, estetyczny montaż. 8) Należą się gratulacje !
Sporo kasy w niego włożyłeś ?
Chassis kupowałeś czy sam zrobiłeś ?
No i pochwal się skąd dorwałeś trafa. :D

Pozdro!
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

bardzo ładne wykonanie, trafa faktycznie hiwattowe, 2 małe uwagi, napisy zrobiłbym termotransferem jak napisałeś oraz wymieniłbym ten jeden potencjometr, 5zł to i tak będzie niewielki koszt w stosunku do reszty

chassis kupowane gdzie na ebay ?
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Dobra. Dostałem PW od kolegi tomas5000 - postaram się na wszystko odpowiedzieć tutaj. Zacznę od napisów - wykonałem je w autocadzie i chciałem początkowo przenieść je za pomocą termotransferu + następnie warstwa lakieru, .... w ogóle całe chassis jest typową samochodówą, czyli podkład baza i lakier + polerka( nie wiedziałem także jak temperatura podziała na lakier - obawiałem się trochę jej) więc poszedłem na łatwizne, ale myślę to jakoś zmienić aby ostatecznie przykryć wszystko warstwą lakieru. Chassis zamieniłem się z Marvelem za textolit, lecz musiałem jeszcze dorobić boki, aby wzmocnić konstrukcję, kupa wiercenia i szmulania pilnikiem, no i malowanie. Trafa miałem z czasów kiedy zachciało mi się zrobić Hiwatt-a , ale nie powalił mnie on jakoś na kolana(być może coś było nie tak - nie wiem - robiłem dwie wersje z innym inwerterem i jakoś nie przypadło mi to do gustu). Przełączanie kanałów: kupiłem w Amptone fotorezystory - wyglądały ala "domowa robota" ale za 7zł pomyślałem że warto - niestety w stanie zaciemnienia miały za mały opór ( nie chcę tutaj robić jakiejś antyreklamy - mi w każdym bądź razie nie pasowały) i poszły w kąt a na ich miejsce zwykłe przełączniki do czasu kiedy zamówię H11F1 na TME. Potencjometr jeden faktycznie nie pasuję bo będąc z natury "zakręcony" wszystkie otwory zrobiłem na 8mm, a 25kohm miał akurat otwór montażowy 9,5mm więc jak piłowałem już w farbie większy otwór trochę mnie nosiło czemu nie są wszystkie jednakowe - postanowiłem nie robić już następnego - może w stanach kupię na wymiar - nie wiem - będę jeszcze myślał. Koszt transformatorów to 260S - także tanio nie było - ale jestem zadowolony z dźwięku, lecz borykam się jeszcze z pykaniem w głośniku - można nawet powiedzieć pierdzeniu (przy ostrzejszym łojeniu nie słychać - ale musowo je zlikwidować) Gałki zrobił mój znajomy - także raczej identycznych się nie kupi - aczkolwiek kopia chickenhead - może z czasem zmienię na czarne. Większość rzeczy kupiona w Amptone. Zasilacz zrobiłem sam pod swoje potrzeby w oparciu o schemat Slo-100, żarzenie tylko prądem stałym, reszta z forum sloclone - załączam PCB i schemat. Prośba jeszcze do kristof-72 o jakieś namiary kto robi takowe silikonowe nakładki.
Załączniki
SLOCLONE-OFFICIAL-PCBS&LAYOUT.pdf
(2.19 MiB) Pobrany 763 razy
SLOCLONE-OFFICIAL-SCHEM 2.pdf
(736.44 KiB) Pobrany 725 razy
Awatar użytkownika
SOVTEK
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: SOVTEK »

Masakra! viewtopic.php?f=19&t=15017 temat VTL5C1 przemaglowany jak przescieradło :mrgreen:

PS. Autor pytania widze ten sam :mrgreen:
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Co z tymi Ldr-ami jest nie tak - w stanie zaciemnienia(czyli w tedy kiedy nie przepływa przez nie prąd) mają 1Mohm - powinny mieć ok.10Mohm i nie wiem co z nimi zrobię - może diody wyjmę - to się do czegoś przydadzą. Masz tu cały spis tego co ja znalazłem:
NSL-32

PC123
H11F1s
3WK 163 40 - to podobno czeska dokładna kopia VTL5C1 - jakbyś miał namiary - to daj znać - ja też bym je wziął
CPC1035N
H11F3
Silonex NSL-32SR3

Oczywiście żadnego z nich nie próbowałem - ale je znalazłem w necie jako odpowiedniki.
tomas5000
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki za konkretną odpowiedż zapytałem o te za 7zł bo sprzedawca twierdzi że będą ok i podaje inne dane niż ty??. W załączniku podaje opis ze strony Amptone i tam jest że w zaciemnieniu ma 20M,i dlatego zapytałem,jak namierzę te czeskie to na pewno dam znać.Ps:A może wiesz na jakim fotorezystorze są zrobione ???.
Załączniki
odpowiednik układu VTL5C1.doc
(46.5 KiB) Pobrany 381 razy
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

20M to niezły wynik. :wink: Oryginał ma 500R (on) i 500k (off):
http://pl.farnell.com/silonex/nsl-32/sp ... ?in_merch=

Dlatego teraz nikt poważny nie stosuje już samych LDR-ów, tylko przekaźniki, a LDR-ami się najwyżej wspomaga.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak chcesz - to sprawdź - chyba że mój miernik przekłamuję i zamiast 20M - pokazuję 1M - takie rozrzuty może się zdarzają - ale mi się przytrafiły tylko przy tych opto(rezystory mierzy normalnie a i to przecież rezystor jest) i nie wiem tylko jak wytłumaczyć mieszanie się sygnału przesterowanego z czystym - zakładając że nie pomyliłem nic w schemacie przełączników, a sprawdzałem kilka razy - także rób jak chcesz i tak naprawdę nie wiem skąd on wziął te 20Mega. Dobra - może coś źle robię - zapytam w Amptone.
Załączniki
CIMG1737.jpg
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

W ogóle to najprawdopodobniej kupię H11F1 z TME, ma w zaciemnieniu ponad 300M.
marelx
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: marelx »

Witam
Pozwolę się włączyć do wątku.
Pomiar wykonywany był w pełnym zaciemnieniu. Spróbuj zakryć np. jakąś puszką, rezystancja skoczy spokojnie do 20M. W większości przypadków wartość przekracza zakres miernika >30M.
Dodatkowo układ ten był testowany wielokrotnie w układzie Soldano, sprawował się wyśmienicie. Sprawdź czy na 100% układ jest dobrze zmontowany (zaprojektowany).

Pozdrawiam
Marek
tomas5000
75...99 postów
75...99 postów

Wydaje mi śię że miernik masz ustawiony na zakres do 1M a powinno być raczej na 10M jeśli się nie mylę.A mógłbyś mi na pw napisać co ci nie pasowało w Hiwacie.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Marek z amptone - faktycznie mój błąd i nie wiedza oraz słaba izolacja jeśli chodzi o koszulkę termokurczliwą przed światłem podczas pomiaru. Działanie całego wzmacniacza wykonywałem do góry nogami - przez co rezystancja była cały czas w okolicach 1M. Teraz wykonałem próbę całkowitego zaciemnienia fotorezystora(pod kocem sobie leżał) i okazało się że zamknęło mi licznik - ponad 200MegaOhm. Także wszystko jest ok. - przepraszam - mój błąd.
tomas5000
75...99 postów
75...99 postów

Witam mam do ciebie kilka pytań:w jaki sposób kolega wykonał ci takie fajne gały?.Czy teraz ldr pracują w układzie jak powinny i nie masz z nimi problemu??.Jakich lamp użyłeś w preampie a jakie dałeś w końcówce mocy.Czy hiwatt opisany na forum elektrody to twoja robota????
ODPOWIEDZ