jcm i bias
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
jcm i bias
W schemacie poniżej chciałbym przerobić bias na regulowany dla kazdej z lamp.
Czy słusznym będzie wywalenie dzielnika RG i wpięcie się z napięciami ujemnymi między Csprzęg. i rez. S1?, Czy wartość tego rezyst. powinna ulec zmianie ( np Painlust ma w podobnym układzie 1K1)
I jeszcze jedno, czy osobna regulacja biasu, czyli, jak rozumiem prądu anodowego, wystarczy by w układzie mogły pracować lampy nieparowane?
Czy słusznym będzie wywalenie dzielnika RG i wpięcie się z napięciami ujemnymi między Csprzęg. i rez. S1?, Czy wartość tego rezyst. powinna ulec zmianie ( np Painlust ma w podobnym układzie 1K1)
I jeszcze jedno, czy osobna regulacja biasu, czyli, jak rozumiem prądu anodowego, wystarczy by w układzie mogły pracować lampy nieparowane?
Re: jcm i bias
Nie możesz wywalić tego dzielnika. Gdzie ty u mnie widziałeś w tym miejscu 1k1?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Może takie coś przejdzie (w układzie Ultra Linear było), ......tak sobie myślę czy sam potek bez rezystorów 470k by nie wystarczył ?!
- Załączniki
-
- Telewatt-Ultra 2.jpg (19.87 KiB) Przejrzano 793 razy
Pailust
Gdzie ty u mnie widziałeś w tym miejscu 1k1?

- jethrotull
- 3125...6249 postów
To są rezystory antyparazytowe. Ich wartość nie ma znaczenia dla układu biasu.
Ale to nie ma nic wspólnego z tymi rezystorami których chcesz się pozbyć... U ciebie są rezystory 5k6 w tym miejscu. U mnie zamiast tych 150k są 220k tylko na schemacie są gdzie indziej narysowane.
Jakoś się nie rozumiemy,
chcę zastąpić kawałek schematu> cały układ biasu od trafo do siatki1, łącznie z rezystorami antyparazytowymi
ze schematu "mojego" z równoważnym schematem Painlusta, albo innym, ale działającym w tym konkretnym układzie. Przypominam, że chodzi o reglacje biasu dla każdej z lamp.

Nie "się" nie rozumiemy, tylko Ty nie rozumiesz...awja pisze:Jakoś się nie rozumiemy,![]()

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
My rozumiemy wszystko. Mam wrażenie, że to Ty nie rozumiesz że nie wszystko aż do siatki pierwszej jest częścią układu biasu, np. rezystor antyparazytowy nią nie jest.
Dobrze, że trzymacie sztamę
, ale ja zadałem tylko proste pytanie, już nie na temat samego biasu, tylko kawałka schematu do podmienienia..
I nigdzie wcześniej nie pisałem, że rezystory przy S1 należą do biasu...

I nigdzie wcześniej nie pisałem, że rezystory przy S1 należą do biasu...
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Te dwa rezystory to żaden dzielnik, po prostu w punkcie gdzie podajesz ujemne napięcie pomiędzy nimi na schemacie rozpinasz te rezystory i do każdego z osobna dajesz z suwaka potencjometru od biasu czy z czego tam sobie chcesz.
Czyli robisz dwa oddzielne układy regulacji bias i z jednego podajesz na jeden rezystor 150k jak na schemacie a z drugiego na drugi rezystor i nie są te rezystory połączone.
Czyli znowu masz przed każdą lampa szeregowo kondensator i rezystor który idzie na siatkę, i pomiędzy ten kondensator a rezystor wstawiasz 150k który drugim końcem idzie na układ regulacji bias.
Napisałem kilka razy o tym samym wiec może zrozumiesz.
Jak już to zrozumiesz to narysuj to i wrzuć tutaj, jak fachowcy o czymś rozmawiają to biora kartkę i rysują.
Czyli robisz dwa oddzielne układy regulacji bias i z jednego podajesz na jeden rezystor 150k jak na schemacie a z drugiego na drugi rezystor i nie są te rezystory połączone.
Czyli znowu masz przed każdą lampa szeregowo kondensator i rezystor który idzie na siatkę, i pomiędzy ten kondensator a rezystor wstawiasz 150k który drugim końcem idzie na układ regulacji bias.
Napisałem kilka razy o tym samym wiec może zrozumiesz.
Jak już to zrozumiesz to narysuj to i wrzuć tutaj, jak fachowcy o czymś rozmawiają to biora kartkę i rysują.
Dzikuję wszystkim, a narysuję, jak zrobię i wypróbuję .
Pozdrawiam awja
Pozdrawiam awja