Riaa na jednej połówce ecc83

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mizgu
75...99 postów
75...99 postów

Riaa na jednej połówce ecc83

Post autor: mizgu »

Chodzi mi o oszczędnościowy przedwzmacniacz gramofonowy co byście zaproponowali na tej lampie ?? jak na razie znalazłem tylko 2 schematy tj http://www.bonavolta.ch/hobby/images/audio/1_ECC83.GIF tylko zastanawiam się do czego tu ta bateria, lub też myślałem o przedwzmacniaczu z w600 jednak czułość jego jest dosyć niska :(
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Riaa na jednej połówce ecc83

Post autor: Piotr »

Na jednej połówce szkoda zachodu. Będziesz miał układ o niewystarczającej czułości i charakterystyce zależnej od obciążenia.
Weź po jednej 6N2P-EW na kanał i spokój :roll:
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

Ale tu chodzi o jedną polówkę bo wzmacniacz na el84 pod który jest już zrobiona obudowa, ma miejsce na 2xecc83 i jedna połówka w każdej lampie jest wykorzystana na wzmocnienie wstępne, a druga się marnuje i dlatego pomyślałem że można wtrynić przedwzmacniacz gramofonowy
traxman

Post autor: traxman »

Jakby pogłówkować, to można by dodać stopień wzmocnienia na tej wolnej ECC, a charakterystykę wzmacniacza kształtować sprzężeniem zwrotnym albo całego wzmacniacza albo tylko stopni wstępnych. Konieczny byłby oczywiście przełącznik RIAA/LIN.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

traxman pisze:Jakby pogłówkować, to można by dodać stopień wzmocnienia na tej wolnej ECC, a charakterystykę wzmacniacza kształtować sprzężeniem zwrotnym albo całego wzmacniacza albo tylko stopni wstępnych. Konieczny byłby oczywiście przełącznik RIAA/LIN.
Obawiam się, że byłby problem z regulacją głośności.
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

a dlaczego był by problem ??
traxman

Przy globalnym musisz mieć potencjometr na wejściu czyli na poziomie sygnału 2-10mV, a to zawsze zaproszenie do zbierania zakłóceń.
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

a no tak, hmm nie no to na jednej polówce, tylko chciał bym się dowiedzieć po co ta bateria na 1 schemacie ??
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Do polaryzacji lampy. Możesz wrzucić zenera.
Tylko zastanawiam się dlaczego gałąź RC w katodzie, która by mogła coś filtrować jest zwarta ogniwem. Mamy jedynie filtr przycinający wysokie częstotliwości na wyjściu. Nie podoba mi się ten schemat.
Gdyby zamiast ogniwa był rezystor, to całość by nabrała trochę sensu :roll:
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

Hmm a ten przedwzmacniacz z w600 ?? http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 1_02_1.htm. Hmm o jak nic dobre z tych 2 nie jest to będę musiał usiąść i sam spróbować wymodzić coś na kartce, tylko zupełnie nie wiem jak zabrać się za korekcje riaa :(
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

No ale wzmocnienie będzie żadne. Na jednej połówce duotriody nic ciekawszego nie wysiedzisz.
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

No ale jednak szkoda było by nie wykorzystać, myślałem o aktywnej korekcji barwy ale uznałem że przedwzmacniacz będzie lepszy bardziej przydatny, a parametry tego korektora nie muszą być super sam wzmacniacz jest na trafach głośnikowych od niemieckiego radyjka starego co kupiłem na allegro czyli jakość pewnie coś ala tg5 (dla sprostowania z góry :) kupiłem same trafka radyjka bym normalnie w życiu nie skandalizował na taki cel )
Ostatnio zmieniony sob, 26 grudnia 2009, 15:58 przez mizgu, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Szkoda, że ELL80 jest tak trudno dostępna i droga, mógłbyś porzucić EL84 w zapasie zostały by trzy podstawki i tu już nie było by problemu. Można też pokombinowac z P(E)CL86 na wzmacniacz i dwie podstawki wolne lub rezygnację z toru całkowicie lampowego i zrobienie wstępnej korekcji RIAA na tranzystorze.
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

o ELL80 nie na moją kieszeń :D a na ecl/pcl86/82 już mam konstrukcje więc teraz czas przyszedł na el84 SE :), a na krzemie odpada riaa bo wzmacniacz ma być w pełni lampowy :) jedynie zasilacz jest hybrydowy tj 2 diody +2xpy88 :)
traxman

No to pozostaje zrobienie wzmacniacza wstępnego na całej ECC83 z korekcją w sprzężeniu zwrotnym z przełącznikiem RIAA/LIN i wprowadzenie sygnału wysokopoziomowego na drugą triodę oraz przeniesienie potencjometru przed EL84 i rezygnację z globalnego sprzężenia zwrotnego w końcówce mocy, ale dalej jest mocno na styk ze wzmocnieniem.

"Gupie" pytanie, nie możesz wywiercić piątej dziury?
ODPOWIEDZ