Atom 5W- rozmieszczenie elementów, napięcia transformatora

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kanthal
5...9 postów
5...9 postów

Atom 5W- rozmieszczenie elementów, napięcia transformatora

Post autor: Kanthal »

Witam.
Jako, że na forum jestem nowicjuszem, najpierw się przedstawię. Mam na imię Kamil, mam 16 lat, mieszkam w Łodzi. Elektroniką interesuję się, można powiedzieć, od wczesnego dzieciństwa. Na poważnie zajmuję się nią od 2 lat. Uczęszczam do technikum elektronicznego. Interesuję się również motoryzacją i muzyką. Od półtora roku uczę się gry na gitarze. Jako, że do tej pory nie miałem porządnego sprzętu do gry, postanowiłem zbudować wzmacniacz lampowy w oparciu o płytki Marvela, za udostępnienie których serdecznie dziękuję. Będzie on pracował z paczką gitarową 1x12" na głośniku Eminence V12.

Podczas budowy napotkałem spory problem. Mianowicie transformator TS40/5/6076 podczas pracy bez obciążenia, na uzwojeniu żarzenia ma napięcie 7V, natomiast na anodowym około 248V. Czy te napięcia są dopuszczalne, czy też należałoby w jakiś sposób je obniżyć?
Druga sprawa to rozmieszczenie podzespołów w obudowie. Będzie miała wymiary 40x20x6 cm (szer. głęb. wys.). Wstępnie planowałem rozmieścić je w ten sposób widoczny w załączniku. Czy takie rozmieszczenie podzespołów będzie optymalne?
Na płytce brakuje mi jeszcze dwóch potencjometrów. Za montaż zasilacza właśnie się biorę.

Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
wzm 001.jpg
siedem
25...49 postów
25...49 postów

Re: Atom 5W- rozmieszczenie elementów, napięcia transformatora

Post autor: siedem »

Witam.
Napięcia masz jak najbardziej OK.Rezystor 5W w zasilaczu anodowym daj 1k. Trafa też rozmieszczone jak trzeba. Głośnikowego nie przykręcaj od razu - w razie kłopotów z przydźwiękiem będziesz miał możliwość ustawienia go "na słuch". Pamiętaj o minimalnym odstępie transformatorów od brzegów chassis tak około 2cm, co pozwoli na komfortowy montaż chassis w "skrzyni".

edit:
Paczkę na V12 masz gotową? -jakie masz wymiary?
Ostatnio zmieniony pt, 18 grudnia 2009, 22:01 przez siedem, łącznie zmieniany 1 raz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A ty myślisz, że ten wzmacniacz jest zaprojektowany pod jakieś inne?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Zigrin »

Napięciami się nie przejmuj zbytnio, pod obciążeniem żarzenie spadnie spokojnie do jakiś 6,5V co lampom nie zaszkodzi, natomiast anodowe pod obciążeniem będzie ok 315V, ulegnie lekkiemu obniżeniu na rezystorach zasilacza więc lampom nic nie grozi, napięcia między anodą i katodą będą się mieściły w katalogowych wartościach. Trafo głośnikowe możesz lekko przysunąć do TS'a, żeby nie ciągnąć długiego kabla od anody ;) trafa są ustawione osiami rdzeni prostopadle, więc nie będą silnie oddziaływać na siebie. Tak jak kolega pisał najpierw bez przykręcania ustaw i jakby coś możesz po manewrować nimi ;) Jeszcze taka mała uwaga, gniazdo z płytką połącz przewodem ekranowanym ;)
ElGit Let there be rock...
Kanthal
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Kanthal »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Uspokoiliście mnie :) Obudowa będzie gotowa najprawdopodobniej jutro.
Jeśli chodzi o paczkę, to nie jest jeszcze gotowa. Kolumna będzie budowana według projektu: http://www.ax84.com/static/corecabinets ... .08.03.pdf
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Na razie projekt zapowiada się dobrze. Oby tak dalej. :D

Zirgin :arrow: czy widzisz w jakiej odległości jest gniazdo wejściowe od płytki? Kabel będzie miał całe 2 cm. Z czego ok. 7,5mm będzie tak naprawdę w ekranie. :mrgreen:

Edit:
Kanthal :arrow: przypomniałem sobie o pewnej modyfikacji, a mianowicie nie montuj rezystorów 100R/2W w zasilaczu. Rezystory 150R/2W możesz podpiąć albo do masy, albo do katody lampy mocy. W tym drugim przypadku powinno być jeszcze ciszej.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Chilihead
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Chilihead »

Witam.
Podepnę się do tego tematu, gdyż za niedługo także będę wykonywał tego Atoma.
Jakie będą optymalne wymiary chassis?
Czy może być ono wykonane z blachy o grubości 0.7mm?
"Zamykać" boki chassis czy zostawić je otwarte? (nie wiem czy robi to jakąkolwiek różnicę a mam dostęp do zgrzewarki punktowej).
Pozdrawiam Chilihead.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

0,7 to za mało. Przy aluminium optymalnie 1,5mm. Jak zamkniesz boki, chassis zyska na stabilności i wytrzymałości.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Tak jak Megabit napisal -- 0.7mm to malo. Przy zamknietych bokach to tak 1-1.2mm moglby pewnie i wystarczyc, choc optymalnie to 1.3-1.5mm. Moja szaska bedzie robiona z odpadu o grubosci 1.6mm, choc bez zamknietych bokow. Powodzenia!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
SOVTEK
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: SOVTEK »

Po co ta panika o "niewytrzymałosc" blachy? 1,5mm blacha aluminiowa bez problemu "uniesie" te dwa transformatory :mrgreen:

PS. Ostatnio zrobiłem chassis do FireFly z blachy 1mm i nic się nie kolibie na boki.
Chilihead
125...249 postów
125...249 postów

Witam.
Dziękuję za odpowiedzi. Mam łatwy dostęp do blachy ocynkowanej 0,7mm stąd więc to pytanie. Zbyt gruba niestety być nie może bo nie będę jej w stanie wygiąć (moja giętarka obsługuje max 1mm, na upartego 1,2 też bym wygiął) i zgrzać.

Pozdrawiam Chilihead.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jak się zrobi korytko z boczkami to blacha nie musi być gruba.
Chilihead
125...249 postów
125...249 postów

painlust pobawię się dzisiaj i zobaczę co z tego wyjdzie. Jaki byłby optymalny wymiar chassis? Nie mam niestety jeszcze płytek aby to jakoś sobie dopasować.
yellow_
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: yellow_ »

atomic na plytkach marvela ladnie wkomponowuje sie w chassis 465/170/60, wyglada to tak jak nizej, blacha z tego co pamietam 1mm i trzyma sie bardzo ladnie
Załączniki
chassis.jpg
Brencik

Post autor: Brencik »

Transformator sieciowy koniecznie obróć o 90st a, głosnikowy także.
ODPOWIEDZ