Panie Janku, jak dla mnie wyglada bardzo fajnie. Moze nie frezowalbym az tak gleboko, ale poza tym wydaje sie byc OK. To pierwsza przygoda z wczepami?kiepura47-51 pisze:Jednak jakość wykonania połączeń mnie jeszcze nie zadowala.
Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Pierwszy raz zrobiłem te wczepy, przy pomocy tego urządzenia.Następnym razem może będzie lepiej.
Na foto te wczepy wyglądają bardzo dobrze. Co z nimi wg. Ciebie jest nie tak?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Jest sporo luzu[szpar],może jakość freza jest niezbyt dobra.Stożkowy frez natomiast stracił balans i zwiększył rozmiar obrabianej powierzchni.Usztywniłem boki kątownikami lecz po przefrezowaniu, przekonałem się że frez trochę drga.Ciekawostka
nowy frez i jest trochę krzywy.
Chwilowo zawieszam prace ze względu na chwilowe mrozy i muszę samochód parkwać w garażu. 

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ja sie zabieralem za budowe domku dla wzmacniacza i natychmiast porzucilem ten pomysl
Musze kupic nowy frez bo ten, ktory byl w komplecie (gdzies wrzucalem jego zdjecie tutaj) jest do d... ehem, znaczy sie, nadaje sie do kosza...
Chinszczyzna...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Jeżeli są za duże luzy przy robieniu wczepów to:
- możliwe, że frezarka ma bicie na wrzecionie
- prowadnica dovetail'a nie trzyma wymiaru
- frez made in czajna
Prawda jest taka, że aby robić ciekawe i prawie perfekcyjnie wykonane wczepy (nie mówię tu już nawet o kolumnach gitarowych, tylko o meblach itp) to trzeba naprawdę sporo zainwestować w sprzęt. Mi się marzy coś takiego http://www.axminster.co.uk/showimage.as ... vetail+Jig
Dodatkowo przy robieniu wczepów czy też jakimkolwiek frezowaniu sklejki, frezy po prostu "siadają" dość szybko. Mówiąc wprost - palą się.
Taki urok sklejki. Lite drewno to zupełnie inna bajka
- możliwe, że frezarka ma bicie na wrzecionie
- prowadnica dovetail'a nie trzyma wymiaru
- frez made in czajna
Prawda jest taka, że aby robić ciekawe i prawie perfekcyjnie wykonane wczepy (nie mówię tu już nawet o kolumnach gitarowych, tylko o meblach itp) to trzeba naprawdę sporo zainwestować w sprzęt. Mi się marzy coś takiego http://www.axminster.co.uk/showimage.as ... vetail+Jig

Dodatkowo przy robieniu wczepów czy też jakimkolwiek frezowaniu sklejki, frezy po prostu "siadają" dość szybko. Mówiąc wprost - palą się.
Taki urok sklejki. Lite drewno to zupełnie inna bajka

-
- 125...249 postów
Tutaj przyznam rację frezowałem kiedyś płytę wiórową i powiem że frez po skończeniu pracy nabrał fioletowego koloru.
Nie wiem jak sklejki ale płyta wiórowa to "hasie szkło i byle co" prasowane jest wszystko co znalazło się na łopacie i nie wiadomo na jakie dodatki natrafi frez na swojej drodze. Frezy najlepiej diamentowe
Nie wiem jak sklejki ale płyta wiórowa to "hasie szkło i byle co" prasowane jest wszystko co znalazło się na łopacie i nie wiadomo na jakie dodatki natrafi frez na swojej drodze. Frezy najlepiej diamentowe

-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Jeden bok nawet wyszedł znośnie,natomiast drugi fatalnie,
około milimetra przesunięcie .Teraz heblarką trzeba wyrównać niedokładności,niewielka rozbieżność ale jak na pierwszy raz, to tyko trochę się rumienię. 

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Widze, ze probowal Pan z wczepami jaskolczymi (w tle na zdjeciu Przymiarka) -- jak tamte sie sprawdzaly? Ja, jak juz pisalem, musze sobie nowy frez sprawic, bo ten co przyszedl w komplecie, to...
Wow. Triple -- jaka cena tego cuda?

TripleXXX pisze:Mi się marzy coś takiego http://www.axminster.co.uk/showimage.as ... vetail+Jig

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Nowe około 400£
Do tego jest jeszcze masa akcesoriów tak samo tanich jak to urządzenie 

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
No to rzeczywiscie taniutkie...TripleXXX pisze:Nowe około 400£Do tego jest jeszcze masa akcesoriów tak samo tanich jak to urządzenie

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
TripleXXX, czym łączyłeś ten tolex na obudowie (chodzi mi o to "coś" co wbijałeś w nacięcie pomiędzy poszczególnymi kawałkami tolex'u)?
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
To jest złota żyłka 

-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Próbowałem z tym skośnym frezem i wyszło nawet względnie ,natomiast po zainstalowaniu go do drugiego routera wibracje uszkodziły frez. WniosekTooL46_2 pisze:Widze, ze probowal Pan z wczepami jaskolczymi (w tle na zdjeciu Przymiarka) -- jak tamte sie sprawdzaly? Ja, jak juz pisalem, musze sobie nowy frez sprawic, bo ten co przyszedl w komplecie, to...
TripleXXX pisze:Mi się marzy coś takiego http://www.axminster.co.uk/showimage.as ... vetail+JigWow. Triple -- jaka cena tego cuda?