Projekt Śląsk

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Podhale - politurowanie zakończone :-)

Post autor: kaem »

kris pisze:
kaem pisze:Czyżby już wówczas stosowano niesymetryczne koncentryczne kable antenowe.
Zdaje się, że już wczesne wersje TV "Rubin" z lat 50. i 60. miały tylko 75 omów. Czyli i odpowiedni kabel musiał być. Te "płaskie" 300 omów to może wyłącznie polski, kryzysowy wynalazek.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Jeżeli symetryczne wejście 300 omów to uziemiony środek cewki. Impedancja połowy uzwojenia takiej cewki (czyli między jednym wyprowadzeniem a masą) to 75 omów. Proste jak świński ogon. Teraz niesymetryczne kable (współosiowe) do urządzeń np. wi-fi, CB mają 50 omów.
Kabel współosiowy był, bo takie kable były stosowane od zarania techniki radiowej. Ale jak skomplikowana jest technologia wykonania kabla współosiowego w stosunku do symetrycznego.
_idu

Post autor: _idu »

kaem pisze:
kris pisze:
kaem pisze:Czyżby już wówczas stosowano niesymetryczne koncentryczne kable antenowe.
Zdaje się, że już wczesne wersje TV "Rubin" z lat 50. i 60. miały tylko 75 omów. Czyli i odpowiedni kabel musiał być. Te "płaskie" 300 omów to może wyłącznie polski, kryzysowy wynalazek.

Mijasz się z prawdą. Przejrzyj schematom, zachodnioeuropejksim, japońskim czy amerykańskim i zobzaczysz żw są wyposażone w wejście symetryczne.
Przejście na niższe impedancje wiażało sie wraz ze z pojawianiem wieloelemntowych anten. Dipol pętlowy ma impedancje rzedu 200 - 300omów. Brak dodatkowych elementów dopasowujących.

Inna kwetsia to wyższe napięcia przesyłane od anteny do odbiornika. Było łatwiej uzyskać porządna graniczną czułość bowiem dopasowanie na minimum szumów nie zawsze pokrywa się z dopasowaniem mocy.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Zacznę od gratulacji za ładnie zrobioną skrzyneczkę . Podhale kupili moi rodzice ok 1960r , jako że nie był to zbyt udany egzemplarz w połowie lat 60tych pozwolono mi się na nim "kształcić " UKF (na skali było UKR ) miał zakres 87 -100 Mhz i poza gwizdami, świstami , nie udało mi się nic odebrać , a pracował już wtedy prIII. Były drobne problemy z klawiaturą i marną czułością . Praktycznie dobrze odbierał tylko prI . Rozciąganie zakresu KR (precyzer)odbywało się wskutek zmiany częstotliwości heterodyny przez płynną zmianę indukcyjności znajdującej się w przystawce UKF . Ciekawie było rozwiązana regulacja selektywności wzmacniacza pcz - sprzężona mechanicznie z potencjometrem barwy dźwięku Zmiany w tym odbiorniku nastąpiły w sierpniu 58 i prawdopodobnie w tym okresie ze względów oszczędnościowych pozbyto się dławika .. Produkowano jeszcze wersję Podhala z gramofonem ale pod tytułem Śląsk . O ile dobrze pamiętam to kosztowało to radyjko lekko powyżej 2tyś zł . Następnie zamieniłem to radyjko na silnik do roweru m-ki GNOM . Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

STUDI pisze: Mijasz się z prawdą. Przejrzyj schematom, zachodnioeuropejksim, japońskim czy amerykańskim i zobzaczysz żw są wyposażone w wejście symetryczne.
Niestety nie, starsze telewizory miały wejścia niesymetryczne do kabla koncentrycznego 70-75omów. Tak miał radziecki KWN49, Leningrad, Awangard, a więc i nasza Wisła, NRDowski Rembrandt i inne.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

TELEWIZOREK52 pisze:miał zakres 87 -100 Mhz i poza gwizdami, świstami , nie udało mi się nic odebrać , a pracował już wtedy prIII.
Gdzie wtedy mieszkałeś? Nadajniki na to pasmo były tylko w Warszawie, Katowicach i Opolu (i to zapewne nie z mocami "wojewódzkimi"). Wszystkie następne pracowały już w pasmie 65,5-73 MHz.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

TELEWIZOREK52 pisze:/.../ Produkowano jeszcze wersję Podhala z gramofonem ale pod tytułem Śląsk . O ile dobrze pamiętam to kosztowało to radyjko lekko powyżej 2tyś zł . Następnie zamieniłem to radyjko na silnik do roweru m-ki GNOM . Pozdrawiam
Ja za Gnoma dałem Jowitę 2I C. :D
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

kaem pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:miał zakres 87 -100 Mhz i poza gwizdami, świstami , nie udało mi się nic odebrać , a pracował już wtedy prIII.
Gdzie wtedy mieszkałeś? Nadajniki na to pasmo były tylko w Warszawie, Katowicach i Opolu (i to zapewne nie z mocami "wojewódzkimi"). Wszystkie następne pracowały już w pasmie 65,5-73 MHz.
Mieszkałem w W-wie.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

frycz pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:/.../ Produkowano jeszcze wersję Podhala z gramofonem ale pod tytułem Śląsk . O ile dobrze pamiętam to kosztowało to radyjko lekko powyżej 2tyś zł . Następnie zamieniłem to radyjko na silnik do roweru m-ki GNOM . Pozdrawiam
Ja za Gnoma dałem Jowitę 2I C. :D
Ostatnio nabyłem Gnoma za TV Philips . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witam! Chciałem zapytać apropo dławika. W moim egzemplarzu go nie ma, czy to normalne czy może ktoś go wymontował? Piszesz że w późniejszych nie było dławika w zasilaczu więc domniemam że moje radio to właśnie późniejszy egzemplarz...
Pytanie też o linki strojenia... Czy ktoś mógłby mi pomóc zdjęciami jak idą linki wskaźników skal? Linki strojenia są ale nie ma wskaźników i domyślam się że linki były osobno na to i na to. Ponadto od spodu chassis są kółeczka na linkę ale o co gdzie i na co to ja nie mam zielonego pojęcia.
No i najważniejsze, gdzie jaka lampa siedzi? :) Od lewej AZ1, ECH81 a dalej już nie wiem...
Przeprasza za wcięcie w temat ale po co zakładać nowy skoro ten jest świeżutki ;)
Pozdrawiam na święta, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Marcin K. pisze:Witam! Chciałem zapytać apropo dławika. W moim egzemplarzu go nie ma, czy to normalne czy może ktoś go wymontował? Piszesz że w późniejszych nie było dławika w zasilaczu więc domniemam że moje radio to właśnie późniejszy egzemplarz...
Pytanie też o linki strojenia... Czy ktoś mógłby mi pomóc zdjęciami jak idą linki wskaźników skal? Linki strojenia są ale nie ma wskaźników i domyślam się że linki były osobno na to i na to. Ponadto od spodu chassis są kółeczka na linkę ale o co gdzie i na co to ja nie mam zielonego pojęcia.
Przeprasza za wcięcie w temat ale po co zakładać nowy skoro ten jest świeżutki ;)
Pozdrawiam na święta, Marcin.
Mój egzemplarz to sam początek produkcji nr 505. Po roku zrobiono zmiany.
Co do tych kółeczek pod spodem to z tych kubków:
http://img138.imageshack.us/img138/1817/linki.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/1817/linki.jpg
Wychodzą dwie linki, łączą się ze sobą i są połączone linką z pokrętłem "SOPRAN"
http://img69.imageshack.us/img69/8932/linki2.th.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/8932/linki2.th.jpg
Co do linek skali to są dwie Ukf i pozostałe.
Linki biegną tak:
http://img685.imageshack.us/img685/5355/187x.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/5355/187x.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/9568/188a.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/9568/188a.jpg
Co do rozmieszczenia lamp to postaram się zrobić dobre zdj tylnej ścianki. Jak tylko znajdę chwilę czasu - więc może to trochę potrwać :-))
Ostatnio zmieniony pn, 21 grudnia 2009, 14:52 przez zagore1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Super, już wszystko wiem, dziękuję Ci wielce :) Uruchomiłem radio ale narazie gra tylko na UKF-ie Jaka lampa siedzi za kubkiem od wejść antenowych i między kubkami p.cz? Odpowiednio ECH21 i EF22

EDIT:
Już wszystko uruchomione, gra świetnie, jeszcze linki do filtrów i szluss :) Tylko na Lokalnej stacji (Wa-wa 1) gra trochę gorzej niż normalnie na Długich. Podstrajałem cewką ale nic.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marcin K. pisze:Super, już wszystko wiem, dziękuję Ci wielce :) Uruchomiłem radio ale narazie gra tylko na UKF-ie Jaka lampa siedzi za kubkiem od wejść antenowych i między kubkami p.cz? Odpowiednio ECH21 i EF22

EDIT:
Już wszystko uruchomione, gra świetnie, jeszcze linki do filtrów i szluss :) Tylko na Lokalnej stacji (Wa-wa 1) gra trochę gorzej niż normalnie na Długich. Podstrajałem cewką ale nic.
U mnie na lokalu odbiera ładnie Warszawę i to w pomieszczeniu piwnicznym :-)
Rzuć jakieś fotki ! (Ciekawy jestem jaką masz skalę - bo były conajmniej trzy rodzaje )
http://img188.imageshack.us/img188/7222/skala1.jpg
http://img188.imageshack.us/img188/7222/skala1.jpg
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Narazie nie zdradzę nic więcej, porobię fotki to sam zobaczysz :wink:
Pozdrawiam serdecznie!
PS. na UKF-ie oczko nie pracuje? Moje się świeci ale stoi w miejscu. Zazwyczaj bywało tak że po przełączeniu np. na gramofon, oczko wyło odłączane.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marcin K. pisze:Narazie nie zdradzę nic więcej, porobię fotki to sam zobaczysz :wink:
Pozdrawiam serdecznie!
PS. na UKF-ie oczko nie pracuje? Moje się świeci ale stoi w miejscu. Zazwyczaj bywało tak że po przełączeniu np. na gramofon, oczko wyło odłączane.
To samo jest z moim oczkiem świeci ładnie ale ani drgnie :-(
Wołyń 1943. Pamiętamy!
ODPOWIEDZ