Generator kwarcowy 77,5KHz.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Generator kwarcowy 77,5KHz.
Usiłuję wykonać taki generator w układzie Pierce'a jako fragment mojego symulatora DCF. Układ z załącznika poprawnie wzbudza się dla częstotliwości powyżej 1MHz (bez C2 i zamiast L1C1 dławik w.cz.). Dla 77,5KHz brak oscylacji. Statyczny prąd kolektora wynosi ok. 1mA. Obwód L1C1 jest dostrojony do podstawowej harmonicznej kwarcu. L1 to antena ferrytowa mojego nadajnika DCF. Nawet jeśli w kolektor dam dławik 1,8mH to i tak brak oscylacjii. Próbowałem dodawać kondensator między bazę, a masę i pomiędzy piny kwarcu. Wszystko na nic. Próbowałem też z tym: http://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=C ... page&pid=4 Jednak i tu brak drgań. Próbowałem z różnymi wartościami pojemności dzielnika i taka sama lipa.
Przepraszam za takie OT, ale nie mam się do kogo z tym problemem zwrócić.
Przepraszam za takie OT, ale nie mam się do kogo z tym problemem zwrócić.
- Załączniki
-
- crystal_osc.jpg (11.38 KiB) Przejrzano 308 razy
Re: Generator kwarcowy 77,5KHz.
Do zegarów "DCF" są specjalizowane układy scalone firmy TEMIC - dawniej Philips. Są to odbiorniki sygnału DCF 77,5 kHz wraz z dekoderem, zawierają w strukturze oscylator kwarcowy (kwarc dołącza się z zewnątrz). Jeżeli interesuje Cię sam oscylator to można wykorzystać tylko "kawałek" układu scalonego. W sieci jest katalog f-my TEMIC i tam znajdziesz odpowiedni układ scalony, wystarczy w okienku wpisać DCF. Można oscylator zbudować i "na piechotę" - tutaj może być Ci pomocny artykuł pod adresem: http://www.axtal.com/data/publ/kansas93.pdf
Konstanty
Konstanty
-
- 625...1249 postów
W tego typu układach kwarc pracuje jako filtr pasmowo przepustowy (właściwie środkowo przepustowy). Niby po co w układach tego typu miałby być generator 77,5KHz ??? Jako heterodyna coś takiego nie wypali (fh musi być mniejsze lub większe od f stacji odbieranej o fp.cz.), zresztą takie odbiorniki mają wzmocnienie bezpośrednie jak np. U4221B. Dekoder robię sam na procku i właściwie nie mogę zastosować gotowego dekodera, bo to projekt na studia o określonych wymaganiach.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Mało pomogę ale wykonałem kiedyś generator ten z linku jaki podałeś Maćku na kwarcu 8,82MHZ do kalibracji f-metra i działa bez żadnych problemów. Może masz uwalony kwarcyk albo tranzystor kiepski?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Próbowałem z kilkoma kwarcami 77,5KHz, jak również z różnymi tranzystorami i punktami pracy. Ten schemat z linku dobrze pracował np. na telewizyjnym kwarcu z dekodera NTSC 3,57MHz. Jednak jak dałem rezonator ceramiczny od pilota RTV np. 455KHz to już był bardzo niestabilny. Na 400KHz z wiadomych względów wzbudził się na wysokiej harmonicznej. Jak pojemności dzielnika zmieniłem na 2,2nF to wtedy poprawnie drgał na 400KHz i 455KHz.
Próbowałem też na zegarkowym kwarcu 32768Hz, ale i tu brak oscylacjii... Może zrobić taki generator na bramkach CMOS i potem sterować z tego stopień mocy w klasie C ? Przy dużej dobroci obwodu w kolektorze będę miał coś bliskiego do sinusa na wyjściu.
Na op-ampie nie udało się pozyskać warunku amplitudy, bo nie znam parametrów kwarca i nie mam jak tego policzyć...
Dziś zrobiłem układ z załącznika. Generator ten poprawnie wzbudził się na kwarcu 32768Hz, jednak na 77,5KHz brak oscylacji. Nawet jak zamiast C1 dam trymer to i tak nie udaje się wzbudzić układu.
Próbowałem też na zegarkowym kwarcu 32768Hz, ale i tu brak oscylacjii... Może zrobić taki generator na bramkach CMOS i potem sterować z tego stopień mocy w klasie C ? Przy dużej dobroci obwodu w kolektorze będę miał coś bliskiego do sinusa na wyjściu.
Na op-ampie nie udało się pozyskać warunku amplitudy, bo nie znam parametrów kwarca i nie mam jak tego policzyć...
Dziś zrobiłem układ z załącznika. Generator ten poprawnie wzbudził się na kwarcu 32768Hz, jednak na 77,5KHz brak oscylacji. Nawet jak zamiast C1 dam trymer to i tak nie udaje się wzbudzić układu.
Witam.
Maćku, przeglądając stare książki natknąłem się na kilka schematów generatorów przeznaczonych dla kwarców o niskich częstotliwościach. Jeden z nich polecany był dla szczególnie trudno wzbudzających się rezonatorów. Wszystkie zamieszczone przeze mnie schematy pochodzą z książki Wiktora Chojnackiego "Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców".
Pozdrawiam,
Romek
Maćku, przeglądając stare książki natknąłem się na kilka schematów generatorów przeznaczonych dla kwarców o niskich częstotliwościach. Jeden z nich polecany był dla szczególnie trudno wzbudzających się rezonatorów. Wszystkie zamieszczone przeze mnie schematy pochodzą z książki Wiktora Chojnackiego "Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców".
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
Po dołączeniu kondensatora 15pF (pojemność znaleziona empirycznie za pomocą trymera) pomiędzy kolektor a masę tego ostatniego układu i wymianie kwarca na inny egzemplarz układ się wzbudził. Zmieniem też C1 na 680pF. Punkt pracy został przesunięty w górę. Układ aktualnie drga dość dobrze. Ten układ dla trudno wzbudzających się kwarców jest ciekawy.
[edit]
Ponieważ układ jaki miałem był delikatnie mówiąc (i to bez wulgaryzmów) dokuczliwy zrezygnowałem z niego. Zastosowałem układ od kolegi Romekd. Układ ten wzbudza się poprawnie i o wiele mniej kapryśnie od poprzedniego układu. Tranzystory to BC550C, w kolektorze T2 prowizorycznie dławik, diody w układzie stabilizacji amplitudy to jakieś zwykłe ostrzowe. Wystarczy jeszcze dorobić stopień mocy i modulator. Dzięki temu będę miał całkiem fajny nadajnik DCF.
P.S. Czy legalne byłoby nadawanie na KF swojege wzorca czasu z mocą powiedzmy 50W ? Chodzi mi o to czy mógłbym zrobić taki wzorzec, konkurencyjny względem DCF. Jednak nie tak dokładny i stabilny jak DCF. To takie pytanie raczej z ciekawości.
[edit]
Ponieważ układ jaki miałem był delikatnie mówiąc (i to bez wulgaryzmów) dokuczliwy zrezygnowałem z niego. Zastosowałem układ od kolegi Romekd. Układ ten wzbudza się poprawnie i o wiele mniej kapryśnie od poprzedniego układu. Tranzystory to BC550C, w kolektorze T2 prowizorycznie dławik, diody w układzie stabilizacji amplitudy to jakieś zwykłe ostrzowe. Wystarczy jeszcze dorobić stopień mocy i modulator. Dzięki temu będę miał całkiem fajny nadajnik DCF.
P.S. Czy legalne byłoby nadawanie na KF swojege wzorca czasu z mocą powiedzmy 50W ? Chodzi mi o to czy mógłbym zrobić taki wzorzec, konkurencyjny względem DCF. Jednak nie tak dokładny i stabilny jak DCF. To takie pytanie raczej z ciekawości.
- george6
- 1250...1874 posty
Najprostsze rozwiązanie, to dobry odbiornik DCF dalej generator nośnej KF, i modulator....
Czyli byłby to po prostu przemiennik 77,5 kHz na pasmo KF...
Czy to legalne ??? , raczej wątpię......
Czyli byłby to po prostu przemiennik 77,5 kHz na pasmo KF...
Czy to legalne ??? , raczej wątpię......
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Trzeba poszukać koło siebie -instytucji która rządzi pasmem i zapytać czy urządzenie o mocy 50mW w paśmie KF
będzie komuś przeszkadzało wokół miejsca w którym to będzie działać .
Ja szukałem kiedyś -w Łodzi info. podobnej -i od jakieś Pani uzyskałem inform. ,że w jakimś tam pasmie nie ma spec. ograniczeń .To był PIR czy tez PAR.Nie pamiętam.
będzie komuś przeszkadzało wokół miejsca w którym to będzie działać .
Ja szukałem kiedyś -w Łodzi info. podobnej -i od jakieś Pani uzyskałem inform. ,że w jakimś tam pasmie nie ma spec. ograniczeń .To był PIR czy tez PAR.Nie pamiętam.
-
- 625...1249 postów
Grudziądz to spore, 100-tysięczne miasto jakieś 60Km od Torunia i 74Km od Bydgoszczy. W google znalazłem stronę jakiegoś tam Grudziądzkiego klubu KF. Jednak nie lubię rozmawiać z takimi ludźmi, ponieważ ich interesuje jedynie osiągnięcie np. 500 łączności z kilkoma kontynentami. O sprzęcie zwykle nie mają pojęcia.