Chłodzenie wodne w obiegu zamkniętym...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

komornik12

Chłodzenie wodne w obiegu zamkniętym...

Post autor: komornik12 »

Cześć

Mam pewien problem. Mianowicie nie bardzo wiem jak się sesnsownie zabrać się do zagadnienia chłodzenia pompy dyfuzyjnej. Grzałka zjada 500W prądu i jakoś to trzeba potem zabrać ze ścianek. Kranówka załatwia sprawę, ale tam, gdzie pompy pracują wody nie ma. Na razie cały interes może chodzić z 30 minut od właczenia, czyli pompować z 15 dopuki woda do 30 stopni się nie nagrzeje... Chciałbym to zmienić, tylko pomysłów brak... Może ktoś ma jakieś doświadczenia z chłodziarkami na amoniaczek i ma za dużo o jeden zestaw? Liczę na jakieś sugestie... Ogniwa Peltiera odpadają, bo trochę dużo by ich bylo potrzebnych, a przy sprawności aż 50% instalacja mi się sfajczy... Ledwie na pompy starcza...

Pozdrawiam Maciej
traxman

Re: Chłodzenie wodne w obiegu zamkniętym...

Post autor: traxman »

Załatw sobie na złomie jednostkę zewnętrzną z klimatyzacji, wypruj wszystko oprócz skraplacza i wentylatora - skraplacz musi być szczelny, załóż pompę, puść wodę na skraplacz w obiegu zamkniętym, włącz wentylator i będzie chłodzić.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

A pompka + duża chłodnica? Jeśli dopuszczalna temperatura pompy może wynosić 30-40 stopni, to da się łatwo zrobić. Jeśli chcesz pompie zapewnić niskie temperatury(szczególnie w lecie..) to już wypadałoby zrobić coś np. na freonie..

Peltiery mają trochę większą sprawność niż 50%, ale i tak małą..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Alek

Post autor: Alek »

Już 25 stopni znacząco pogarsza próżnię. Przy czterdziestu na oleju DC704 nawet w teorii trudno by było osiągnąć 10E-6 Tr zważywszy prężność par.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

To pasywne chłodzenie odpada.. szczególnie w lecie.

Musisz poszukać jakąś mini lodóweczkę na freon..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
komornik12

Cześć

t pracy całego cyrku powinna być niższa od 15 stopni... U mnie kranówka ma coś 9 stopni i ogrzanie jej do 30 stopni od momentu włączenia grzania zajmuje pompie z 40 minut. Po drodze wężyk, gdzie tłoczę wodę, jest wciśnięty pomiędzy żeberka aluminiowych radiatorków z różnych urzążęń...

Freonu chciałbym uniknąć. Minimalna nieszczelność i klops. Amoniak śmierdzi, a freon nie...

W lecie w piwnicy temperatura w porywach nie przekracza 20 stopni. Kombinuję z radiatorami i wiatraczkami z zasilaczy ATX, ale to kiepsko działa... Na razie wydłużyłem "działalność" całego interesu do godziny i 20 minut, ale to trochę mało...

Nie chce się ktoś pozbyć gotowego układu układu z rurek alu czy miedzianych z jakimś sporym radiatorem?
Załatw sobie na złomie jednostkę zewnętrzną z klimatyzacji, wypruj wszystko oprócz skraplacza i wentylatora - skraplacz musi być szczelny, załóż pompę, puść wodę na skraplacz w obiegu zamkniętym, włącz wentylator i będzie chłodzić.
Na złomach nigdy klimatyzacji nie widziałem...

Pozdrawiam Maciej
geguś

Post autor: geguś »

komornik12 pisze: Na złomach nigdy klimatyzacji nie widziałem...
Lodówki nigdy nie widziałeś? :shock: :wink:
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Myślałeś nad chłodnicą samochodową z dmuchawą?
Normalnie jest w stanie oddać kilkadziesiąt kilowatów bez przekraczania 90˚C. Obliczyć nie umiem, ale chyba z 500W nie powinno być problemów poza tym, że mocno wieje.
komornik12

geguś pisze:
komornik12 pisze: Na złomach nigdy klimatyzacji nie widziałem...
Lodówki nigdy nie widziałeś? :shock: :wink:
To tak, tylko tam freon zasuwa, a rurki są chude i nie będą się za bardzo nadawały...

Pozdrawiam Maciej
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Powiem ci ze zastosowanie agregatu chłodniczego jest bardzo dobrym rozwiazaniem!
Co do budowy zwykłego układu FWC ( freon water cooling ) to przy mocy wydzielanej 500W potrzeba kompresora minimum 1/4HP HPB ( high pressure back ) co dało by cie przy obciazeniu 500W około -5C ( nie wiem tylko jakiej temperatury twoja pompa wymaga od ilu do ilu )
Szkoda ze nie odezwałes się wczesniej 2 miechy temu wyrzuciłem kompresor 1/3 HP i skraplacz do tego... własnie z układu chłodziarki do wody....

Jesli bedziesz chciał zrobic agregat to odezwij sie do mnie ja w tym siedze ( nawet czesciowo agregat by sie dla ciebie znalazł bo moj agregat którym chłodziłem procesor nie jest mi juz potrzebny )
komornik12

Cześć

Z pewnością odezwę się :) Nie wiem czy PW dotrało. Myślę, że takiej tempertury nie trzeba. Potrzebuję chłodzić to:

http://www.tubedevices.com/alek/pompy/pompy_pdo/pdo.htm

podpunkt PDO300. Pompa jest przystosowana do chłodzenia wodą wodociągową, więc temperatura wody powinna być nie większa niż 15. Sam odrzutnik moglby miec niższą temperatury, ale może nie wszystko "na raz".

Pozdrawiam Maciej
ODPOWIEDZ