Witam
Mam pytanie czy można do transformatora z wyjściem 8om podłączyć głośnik 4om. Wiem że wzrośnie Ra uzwojenia anodowego, ale czy można tak używać transformator. (jest to transformator do 300B 3K wy 8om)
pozdrawiam
Ttransformator wy głośnkowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ttransformator wy głośnkowe
Ostatnio zmieniony ndz, 27 grudnia 2009, 14:12 przez Dumek, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
- Krzysztof Kabaj
- 20...24 posty
- Kontakt:
Re: Ttransformator wy głośnkowe
Witam.
.
Można.czy można do transformatora z wyjściem 8om podłączyć głośnik 4om.
A to już jakaś nowa tezaWiem że wzrośnie Ra uzwojenia anodowego, ale czy można tak używać transformator.

Podwładny przed obliczem Przełożonego powinien mieć wygląd lichy i durnowaty tak aby swym pojmowaniem rzeczy nie peszył Przełożonego,oraz nie powinien wdawać się z nim w dyskusję - Przełożony sprowadzi go do swego poziomu następnie pokona doświadczeniem.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Ra nie wzrośnie tylko spadnie. Nie ma informacji jaka to aplikacja lampy 300B, ale ten transformator chyba nie będzie odpowiedni przy takim obciążeniu. Typowe schematy podają Ra >3000k, więc 1,25k dla 4 omów chyba nie będzie OK.
Witam
zasugerowałem się opisem na moich kolumnach (impedancja 4 do 8ohm) a rzeczywistości jest ok 3ohm. Zamówiłem transformatory Ra 3k wy 8ohm (tylko 8ohm)
i teraz mam problem co zrobić, czy lampy nie zostaną mocno obciążone. Schemat wzmacniacz to prosty układ SE 6sn7 i 300B. W internecie znalazłem taki opis:
Praca przy innej impedancji obciążenia niż znamionowa nie musi wiązać się ze spadkiem żywotności lampy. Dla wzmacniaczy kl. A (a więc wszystkich wzmacniaczy SE) i tak największa moc w lampach wydziela się przy braku sygnału, i zupełnie nie zależy od impedancji obciążenia. Również przy obciążeniu impedancją różną od znamionowej sytuacja nie ulega pogorszeniu - pod warunkiem że nie następuje przesterowanie. Co najwyżej mniej mocy przekazywane jest do obciążenia, ale nie powoduje to wzrostu mocy strat ponad moc spoczynkową. Również zwarcie wyjścia nie powoduje natychmiastowego nieszczęścia, odmiennie niż w tranzystorowych przeciwsobnych wzmacniaczach kl ....itd
zasugerowałem się opisem na moich kolumnach (impedancja 4 do 8ohm) a rzeczywistości jest ok 3ohm. Zamówiłem transformatory Ra 3k wy 8ohm (tylko 8ohm)
i teraz mam problem co zrobić, czy lampy nie zostaną mocno obciążone. Schemat wzmacniacz to prosty układ SE 6sn7 i 300B. W internecie znalazłem taki opis:
Praca przy innej impedancji obciążenia niż znamionowa nie musi wiązać się ze spadkiem żywotności lampy. Dla wzmacniaczy kl. A (a więc wszystkich wzmacniaczy SE) i tak największa moc w lampach wydziela się przy braku sygnału, i zupełnie nie zależy od impedancji obciążenia. Również przy obciążeniu impedancją różną od znamionowej sytuacja nie ulega pogorszeniu - pod warunkiem że nie następuje przesterowanie. Co najwyżej mniej mocy przekazywane jest do obciążenia, ale nie powoduje to wzrostu mocy strat ponad moc spoczynkową. Również zwarcie wyjścia nie powoduje natychmiastowego nieszczęścia, odmiennie niż w tranzystorowych przeciwsobnych wzmacniaczach kl ....itd
Ostatnio zmieniony ndz, 27 grudnia 2009, 14:51 przez Dumek, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
A jak zmierzyłeś impedancję ( w sensie te 3 omy)?Dumek pisze:(impedancja 4 do 6ohm) a rzeczywistości jest ok 3ohm.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Proszę spojrzeć na 4 stronę podanego linka-jest tam tabela, która sporo może wyjaśnić
na temat optymalenego Ra dla 300A, B.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 3/300A.pdf
na temat optymalenego Ra dla 300A, B.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 3/300A.pdf