Beethoven - rozszerzenie zakresu UKF do 108 Mhz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- zagore1
- 2500...3124 posty
Beethoven - rozszerzenie zakresu UKF do 108 Mhz
Czym się różni Beethoven od Beethovena II ??
Ostatnio zmieniony pn, 10 stycznia 2011, 09:24 przez zagore1, łącznie zmieniany 4 razy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Beethoven a Beethoven II
Praktycznie to samo. Obudowa może różnić sie kolorystycznie (była wersja z czarnym jak i z jasnym frontem).
Porównaj schematy. Pewnie tam jest różnica. Być może zastosowano nowsze podzespoły.
P.S. Za tego beethovena przepłaciłeś nieźle..
Porównaj schematy. Pewnie tam jest różnica. Być może zastosowano nowsze podzespoły.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- zagore1
- 2500...3124 posty
He, he - ma podstawową zaletę - skrzynka jest do politurowaniaBobekmaster pisze:Praktycznie to samo. Obudowa może różnić sie kolorystycznie (była wersja z czarnym jak i z jasnym frontem).

A co do różnic to do tej pory zauważyłem:
Beethoven nie ma anteny ferrytowej
Beethoven ma klawisz wyłączający głośniki a Beethoven II tego nie ma.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
W Beethovenie II:
- Zamiast klawisza wyłączającego głośnik, jest klawisz wyłączający antenę ferrytową.
- Zamiast trzeciej EF89 jest EBF80.
- Inaczej rozwiązano regulację barwy dźwięku dla tonów niskich i wysokich. Jest zauważalna różnica w brzmieniu między B i BII.
- Zrezygnowano z potencjometru symetryzującego obie EL84 w niskotonowej końcówce mocy.
- Zamiast klawisza wyłączającego głośnik, jest klawisz wyłączający antenę ferrytową.
- Zamiast trzeciej EF89 jest EBF80.
- Inaczej rozwiązano regulację barwy dźwięku dla tonów niskich i wysokich. Jest zauważalna różnica w brzmieniu między B i BII.
- Zrezygnowano z potencjometru symetryzującego obie EL84 w niskotonowej końcówce mocy.
Beethoven 2 występował w kilku wersjach stosowanych głośników 1 nskotonowy 3 środniwysokotonowe,
2 niskotonowe 2średniowysokotonowe, 1 niskotonowy 2 sredniwysokotonowy 1 wysokotonowy.
Głosnik niskotonowy przeważnie z duzym magnnesem , ale spotkałem też z elektromagnesem.
Były też z potencjometrem w katodach EL84 ( jak w Beethoven) . Generalnie co odbiornik to małe zmiany w układzie
elektrycznym.
2 niskotonowe 2średniowysokotonowe, 1 niskotonowy 2 sredniwysokotonowy 1 wysokotonowy.
Głosnik niskotonowy przeważnie z duzym magnnesem , ale spotkałem też z elektromagnesem.
Były też z potencjometrem w katodach EL84 ( jak w Beethoven) . Generalnie co odbiornik to małe zmiany w układzie
elektrycznym.
JACEK
- zagore1
- 2500...3124 posty
jajacek pisze:Beethoven 2 występował w kilku wersjach stosowanych głośników 1 nskotonowy 3 środniwysokotonowe,
elektrycznym.

Czy ten mały głośniczek obok niskotonowego to jest wysokotonowy? Bo jest inny niż te boczne.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Tak. To głośnik wysokotowowy. Umieszczenie takowego po bokach byłoby całkowicie bezsensowne.
Czy Ktoś może wyjaśniś mnie cel połączenia :
katoda L10 (EL84) 100 kom 50 uF (do masy) 1Mom 1Mom anoda L6 EABC80?
Czy jest to sprzężenie dla niskich tonów?
Jacek
katoda L10 (EL84) 100 kom 50 uF (do masy) 1Mom 1Mom anoda L6 EABC80?
Czy jest to sprzężenie dla niskich tonów?
Jacek
JACEK
- zagore1
- 2500...3124 posty
Beethoven jest już u mnie
Radio gra, ale dość cicho no i skrzyneczka (co mnie cieszy) wymaga politurowania. Ale najważniejsze, że jest!!
Na początek sprawdzę lampy.
Ten patent z czerwonymi kreseczkami znaczącymi wciśnięty klawisz jest rewelacyjny.

Radio gra, ale dość cicho no i skrzyneczka (co mnie cieszy) wymaga politurowania. Ale najważniejsze, że jest!!
Na początek sprawdzę lampy.
Ten patent z czerwonymi kreseczkami znaczącymi wciśnięty klawisz jest rewelacyjny.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Re: Beethoven reanimacja :-)
Pomału dobieram się do BEETHOVENA 
Na początek poszła tkanina maskująca głośniki.
Wyglądała tak:

Po 3-dniowym moczeniu się w domestosie wygląda tak:

Teraz zabieram się do skrzynki:

Pomału pozbawiam ją lakieru
Chcę uzyskać coś takiego(zdjęcie z alegro) (ciemna politura skrzynki i jasna politura wewnątrz ramki)

Na początek poszła tkanina maskująca głośniki.
Wyglądała tak:

Po 3-dniowym moczeniu się w domestosie wygląda tak:

Teraz zabieram się do skrzynki:

Pomału pozbawiam ją lakieru

Chcę uzyskać coś takiego(zdjęcie z alegro) (ciemna politura skrzynki i jasna politura wewnątrz ramki)

Wołyń 1943. Pamiętamy!
Witam.
Mam pytanie.Jaką stosujesz bejcę i politurę aby osiągnąć ładną głębię czerni ,i czy taka bejca ma
pełne krycię,bez widocznych zarysów słoi.Ta druga skrzyneczka z tyłu,pewnie po remoncie, prezentuje się wcale wcale,
czyli super.
Pozdrawiam Wacek Z
Mam pytanie.Jaką stosujesz bejcę i politurę aby osiągnąć ładną głębię czerni ,i czy taka bejca ma
pełne krycię,bez widocznych zarysów słoi.Ta druga skrzyneczka z tyłu,pewnie po remoncie, prezentuje się wcale wcale,
czyli super.
Pozdrawiam Wacek Z
- zagore1
- 2500...3124 posty
Ta druga skrzyneczka to EROICAWacek Z pisze:Witam.
czyli super.
Pozdrawiam Wacek Z

Jest w trakcie politurowania po etapie zacierania porów.
Po obdarciu z lakieru wyglądała tak:

A tak po nasączeniu olejem do politury:

A tak po zatarciu porów:

Teraz się zacznie właściwe politurowanie.
Jasne drewno z przodu pokryję politurą z bielonego szelaku aby pozostało jasne.
Politurę robię sam. Rozpuszczam szelak w alkoholu tak aby uzyskać 14% politurę.
Rozcieńczam część do 8% i 4%. i tymi 3 stężeniami polituruję.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Czy ktoś z kolegów ma do pożyczenia napis BEETHOVEN (najlepiej z okolic Zawiercia lub Krakowa - ale niekoniecznie) Kolega Matizz zrobi kopię tego napisu. Wszystkie koszty związane z przesyłką pokrywam. Bo na zakup tego napisu chyba nie ma co liczyć.
Janusz
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- piotr_malinowski
- 25...49 postów
tu jest jeszcze trochę info dot. różnic http://www.del-service.de/die_beethoven_serie.htm