Wzmacniacz PPP hifi kt88 / Elektor
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Wzmacniacz PPP hifi kt88 / Elektor
Może ktoś już umieścił może komuś się przyda, a może ktoś z komentuje tą konstrukcję.
Link poniżej.
http://www.elektor.com/magazines/2001/m ... 4477.lynkx
ort. [szalony]
Link poniżej.
http://www.elektor.com/magazines/2001/m ... 4477.lynkx
ort. [szalony]
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz PPP hifi kt88 / Elektor
Jak dla mnie trochę przekombinowane. Pomijając możliwość stosowania transformatora wyjściowego o mniejszej przekładni, nie wiem, jaka jest zaleta stosowania stopnia mocy w postaci wtórnika katodowego. Osobne uzwojenia, prostowniki i filtry zasilania dla obu lamp mocy też wydają mi się niezbyt sensownym rozwiązaniem. Podoba mi się za to transformatorowe wejście, ale nie wiem, jaki jest cel stosowania kondensatora 2u2. Filtr górnoprzepustowy?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
2,2u musi być inaczej nie będzie polaryzacji automatycznej, bo uzwojenie zewrze Ugk V1. Obciążenie w katodzie ma zaletę w postaci małej rezystancji wyjściowej, ciężko niestety ja wykorzystać ze względu na konieczność sterowania lampy sygnałem o dużej amplitudzie.
Witam.
No chyba, że czegoś się nie mogę dopatrzyć...
Dlaczego miałoby nie być polaryzacji automatycznej? Przecież chyba o to w niej chodzi, aby siatka była na potencjale masy. A to, że stopień jest sterowany z transformatora (o małym oporze) nie powinno wpłynąć na punkt pracy układu (niezależnie czy jest ten kondensator czy go nie ma).traxman pisze:2,2u musi być inaczej nie będzie polaryzacji automatycznej, bo uzwojenie zewrze Ugk V1.
No chyba, że czegoś się nie mogę dopatrzyć...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Źle na to popatrzałem, polaryzacja będzie automatyczna. Pozostaje jeszcze prąd siatki, który przy tych przekładniach transformatorów może powodować zniekształcenia, nasycając rdzeń - małego transformatora sprzęgającego. Transformatory sprzęgające nie przewidują pracy z podmagnesowywaniem DC, chyba, że to jakiś specjalny?
Transformator tak naprawdę jest tam niepotrzebny i przyczyna stosowania tego drogiego elementu jest bliżej mi nie znana.
Chcą podnieść wzmocnienie stopnia wstępnego ???
Transformator tak naprawdę jest tam niepotrzebny i przyczyna stosowania tego drogiego elementu jest bliżej mi nie znana.
Chcą podnieść wzmocnienie stopnia wstępnego ???
Mi tylko jedno przychodzi do głowy - separacja galwaniczna.traxman pisze: Transformator tak naprawdę jest tam niepotrzebny i przyczyna stosowania tego drogiego elementu jest bliżej mi nie znana.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jeszcze jedno jest ciekawe: PPP, a w modelu z linku widzę dwie lampy??? Nowa definicja równoległego Push Pull'a?
Jeżeli jest ktoś chętny posiadam całą dokumentację tego wzmacniacza, mogę wysłać na mail-a
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Albo zwykłe stosowanie połączeń symetrycznych, aby móc odseparować masy i uniknąć brumu. A to już jest racjonalnejethrotull pisze:Może to zwykłe audiofilstwo?

Rozpatrywany układ to klasyczny circlotron (przeciwrównoległy układ przeciwsobny) na pentodach.
Ten stopien to para różnicowa. Sterując ją ze żródła niesymetrycznego drugie z wejśc trzeba dla sygnałów zmiennych zewrzeć do masy.Vault_Dweller pisze:nie wiem, jaki jest cel stosowania kondensatora 2u2. Filtr górnoprzepustowy?
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Oj, miałem na myśli C1 na wejściu, a nie 22u w parze różnicowej - ten nie pozostawia wątpliwości
. Skoro potencjał dla prądu stałego po obu stronach C1 jest taki sam i w żadnych "normalnych" warunkach nie ulega zmianie, to dawanie tego kondensatora w szereg jest bez sensu. Chyba, że chodzi o odcięcie bardzo niskich częstotliwości, które jeszcze przechodzą przez trafo.

Ma to sens.Po co katowac wzmanciacz częstotliwościami z którymi sobie kiepsko poradzi.Vault_Dweller pisze:Chyba, że chodzi o odcięcie bardzo niskich częstotliwości, które jeszcze przechodzą przez trafo.