Wzmacniacz PPP hifi kt88 / Elektor

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Mat
50...74 posty
50...74 posty

Wzmacniacz PPP hifi kt88 / Elektor

Post autor: Mat »

Może ktoś już umieścił może komuś się przyda, a może ktoś z komentuje tą konstrukcję.
Link poniżej.

http://www.elektor.com/magazines/2001/m ... 4477.lynkx

ort. [szalony]
Załączniki
Schemacik
Schemacik
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Wzmacniacz PPP hifi kt88 / Elektor

Post autor: Vault_Dweller »

Jak dla mnie trochę przekombinowane. Pomijając możliwość stosowania transformatora wyjściowego o mniejszej przekładni, nie wiem, jaka jest zaleta stosowania stopnia mocy w postaci wtórnika katodowego. Osobne uzwojenia, prostowniki i filtry zasilania dla obu lamp mocy też wydają mi się niezbyt sensownym rozwiązaniem. Podoba mi się za to transformatorowe wejście, ale nie wiem, jaki jest cel stosowania kondensatora 2u2. Filtr górnoprzepustowy?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
traxman

Post autor: traxman »

2,2u musi być inaczej nie będzie polaryzacji automatycznej, bo uzwojenie zewrze Ugk V1. Obciążenie w katodzie ma zaletę w postaci małej rezystancji wyjściowej, ciężko niestety ja wykorzystać ze względu na konieczność sterowania lampy sygnałem o dużej amplitudzie.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
traxman pisze:2,2u musi być inaczej nie będzie polaryzacji automatycznej, bo uzwojenie zewrze Ugk V1.
Dlaczego miałoby nie być polaryzacji automatycznej? Przecież chyba o to w niej chodzi, aby siatka była na potencjale masy. A to, że stopień jest sterowany z transformatora (o małym oporze) nie powinno wpłynąć na punkt pracy układu (niezależnie czy jest ten kondensator czy go nie ma).
No chyba, że czegoś się nie mogę dopatrzyć...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
traxman

Źle na to popatrzałem, polaryzacja będzie automatyczna. Pozostaje jeszcze prąd siatki, który przy tych przekładniach transformatorów może powodować zniekształcenia, nasycając rdzeń - małego transformatora sprzęgającego. Transformatory sprzęgające nie przewidują pracy z podmagnesowywaniem DC, chyba, że to jakiś specjalny?
Transformator tak naprawdę jest tam niepotrzebny i przyczyna stosowania tego drogiego elementu jest bliżej mi nie znana.
Chcą podnieść wzmocnienie stopnia wstępnego ???
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

traxman pisze: Transformator tak naprawdę jest tam niepotrzebny i przyczyna stosowania tego drogiego elementu jest bliżej mi nie znana.
Mi tylko jedno przychodzi do głowy - separacja galwaniczna.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Może to zwykłe audiofilstwo?
traxman

Jeszcze jedno jest ciekawe: PPP, a w modelu z linku widzę dwie lampy??? Nowa definicja równoległego Push Pull'a?
Mat
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Mat »

Jeżeli jest ktoś chętny posiadam całą dokumentację tego wzmacniacza, mogę wysłać na mail-a
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

jethrotull pisze:Może to zwykłe audiofilstwo?
Albo zwykłe stosowanie połączeń symetrycznych, aby móc odseparować masy i uniknąć brumu. A to już jest racjonalne :).
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Rozpatrywany układ to klasyczny circlotron (przeciwrównoległy układ przeciwsobny) na pentodach.
_idu

Post autor: _idu »

Vault_Dweller pisze:nie wiem, jaki jest cel stosowania kondensatora 2u2. Filtr górnoprzepustowy?
Ten stopien to para różnicowa. Sterując ją ze żródła niesymetrycznego drugie z wejśc trzeba dla sygnałów zmiennych zewrzeć do masy.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Oj, miałem na myśli C1 na wejściu, a nie 22u w parze różnicowej - ten nie pozostawia wątpliwości :). Skoro potencjał dla prądu stałego po obu stronach C1 jest taki sam i w żadnych "normalnych" warunkach nie ulega zmianie, to dawanie tego kondensatora w szereg jest bez sensu. Chyba, że chodzi o odcięcie bardzo niskich częstotliwości, które jeszcze przechodzą przez trafo.
_idu

Post autor: _idu »

Vault_Dweller pisze:Chyba, że chodzi o odcięcie bardzo niskich częstotliwości, które jeszcze przechodzą przez trafo.
Ma to sens.Po co katowac wzmanciacz częstotliwościami z którymi sobie kiepsko poradzi.
ODPOWIEDZ