Moim zdaniem aby to działało naprawdę dobrze to podzielnikami można rozliczać tylko opomiarowane obwody.
Można nawet z góry założyć, że w łazience wszystki egrzelniki sa na full.
Opomiarować piony i wynik rozliczać wg.podzielników natomiast łazienki i klatki rozliczać z założenia, ze wszyscy grzeją na full.
pytanie nie związane z forum - podzielniki kosztów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Re: pytanie nie związane z forum - podzielniki kosztów
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
A może mierzyć temperaturę w mieszakaniach.
Ustalić średnią temperaturę ze wszystkich pomiarów. Rozliczać koszty wg temperatury mierzonej średniej za miesiąc w lokalu względem temepratury średniej ze wszystkich. Ale np ten co więcej gotuje - straci.
Nie ma lekko - blok to komuna - z zasady niesprawiedliwa wspólnota. Np rodzice malowali okna co 3 lata i nie dostali nowych. Sąsiad nie malował lat 20 i mu systematycznie wymieniają...
Mnie to wywracało flaki - kiepy na klatce, lumpy za ścianą. Jest dobry czas, trzeba sprzedać blok i budować dom - opłaca się. Moi rodzice kończą właśnie budowę (tak, tak, sprzedali - poszli mieszkać na wynajem, budowali od marca)
a ja zaczynam. No i wreszcie jest miejsce na toooony gratów.
Ustalić średnią temperaturę ze wszystkich pomiarów. Rozliczać koszty wg temperatury mierzonej średniej za miesiąc w lokalu względem temepratury średniej ze wszystkich. Ale np ten co więcej gotuje - straci.
Nie ma lekko - blok to komuna - z zasady niesprawiedliwa wspólnota. Np rodzice malowali okna co 3 lata i nie dostali nowych. Sąsiad nie malował lat 20 i mu systematycznie wymieniają...
Mnie to wywracało flaki - kiepy na klatce, lumpy za ścianą. Jest dobry czas, trzeba sprzedać blok i budować dom - opłaca się. Moi rodzice kończą właśnie budowę (tak, tak, sprzedali - poszli mieszkać na wynajem, budowali od marca)

A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
- 2500...3124 posty
Z pisma firmy ISTA (tylko krótki cytat):
Pragniemy ponownie powołać się na nasze pismo z 2009.10.07
które analizuje wnikliwie przypadki znacznych dysproporcji końcowych rozliczeń,
w którym stawiamy wniosek iż jest to głównie efekt przyjętego w regulaminie rozliczania ciepła sposobu podziału kosztów o zbyt niskim udziale kosztów stałych,niezależnych
od mieszkańców,w proporcji 20/80.
Rozwiązanie takie premiuje nadmiernie oszczednych i jest nie sprawiedliwe wobec tych którzy na nadmierne oszczędzanie nie mogą sobie pozwolić.
koniec cytatu
(pisma na które powołuje się ISTA narazie nie widziałem)
Pragniemy ponownie powołać się na nasze pismo z 2009.10.07
które analizuje wnikliwie przypadki znacznych dysproporcji końcowych rozliczeń,
w którym stawiamy wniosek iż jest to głównie efekt przyjętego w regulaminie rozliczania ciepła sposobu podziału kosztów o zbyt niskim udziale kosztów stałych,niezależnych
od mieszkańców,w proporcji 20/80.
Rozwiązanie takie premiuje nadmiernie oszczednych i jest nie sprawiedliwe wobec tych którzy na nadmierne oszczędzanie nie mogą sobie pozwolić.
koniec cytatu
(pisma na które powołuje się ISTA narazie nie widziałem)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/