Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Re: Kolumna gitarowa 412 by Buzzaro - How it's made ??

Post autor: bulabla »

Witam . Bardzo piękna konstrukcja . Jestem pełen podziwu :) - lepiej niż w sklepie !!. Ja jestem w trakcie budowy wzmacniacza "głowy" i kiedyś będę musiał wrzucić to w jakaś obudowę . Chciałbym się zapytać w jaki sposób wykonać te połączenia "palcowe" . Sam kieruje się tym maksymą żeby wykonywać wszystko poważnie , nawet jeżeli jest ciężko . Więc chciałbym takie właśnie połączenie zastosować ( nie chce po prostu uciąć sklejki i połączyć to wkrętami do drewna) :) .. Kolega TURGON" zadał takie pytanie - odpowiedź mówi o "przyrządzie" do robienia wczepów . Jeżeli to nie tajemnica prosił bym o opisanie metody wycinania takich połączeń . W obecnej chili, mam wyobrażenie robienia takiego czegoś "krajzegą" , w połączeniu z wiertarką i tarnikiem :) . Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

bulabla pisze:W obecnej chili, mam wyobrażenie robienia takiego czegoś "krajzegą" , w połączeniu z wiertarką i tarnikiem
Ja wczepy robilem frezarka dolnowrzecionowa, frezem o szerokosci 16mm. Troche zabawy z tym mialem, ale jak na pierwszy raz wyszlo chyba calkiem calkiem (belka jest tymczasowa ;)). Mozesz sie rozgladnac za czyms takim -- w planach mam zrobienie wlasnie takich wczepow do obudowy glowy wzmaka. Niestety, do paczki mi ta maszynka nie podpasowala, bo jest za waska... :?

Ja mam jedno pytanie :) Czy w kolumnach prostych 412 (ze sciana przednia bez skosu) tez stosujecie ta belka laczaca przedni panel z tylnym? Chodzi mi o ten kawalek drewna na przecieciu przekatnych panelu(a??) przedniego...
Załączniki
DSC_0072.jpg
Ostatnio zmieniony ndz, 6 grudnia 2009, 22:43 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: COB »

Moim zdaniem tak. To się chyba dusza nazywa. I z tego co wiem ta deska powinna być chyba nieco za krótka. Tak, żeby po skręceniu konstrukcja się jakby napięła nieco. Mam nadzieję, że nie namieszałem, ale tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzieki za odpowiedz. Tez mi sie wydaje, ze to zwiekszy 'statecznosc' konstrukcji, wiec pewnie dodam ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Doczytałem i dusza może być również trochę za długa. Wtedy napięcie jest w drugą stronę. Na pewno wzmacnia to konstrukcję, ale ma też wpływ na brzmienie i wydaje mi się, że głównie pod tym kątem jest stosowana. W sumie to obudowa w kolumnie gitarowej również trochę gra i takie napięcia z pewnością zmieniają jej parametry akustyczne.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

COB pisze:(...) ma też wpływ na brzmienie i wydaje mi się, że głównie pod tym kątem jest stosowana. W sumie to obudowa w kolumnie gitarowej również trochę gra i takie napięcia z pewnością zmieniają jej parametry akustyczne.
To ze drewno w kolumnie tez jest wazne, bo tez 'gra', to wiedzialem ;) Nie wiedzialem natomiast, ze 'dusza' powinna byc za dluga/krotka... Sadzilem, ze ma ona wplyw glownie na wytrzymalosc konstrukcyjna. Dzieki za odpowiedz! :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Nie zaprzeczam, że wiedziałeś. Tak po prostu napisałem, gdyż nie jest to znowu takie oczywiste. W przypadku zwykłych kolumn chodzi zazwyczaj o to żeby właśnie obudowy nie grały.
Pozostaje teraz pytanie o ile ma być ta dusza za długa lub za krótka...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Rozne rodzaje drewna beda inaczej rezonowac; buk, klon, brzoza etc. sa stosowane w instrumentach perkusyjnych po to, by inaczej brzmialy :) Rozumiem, ze paczka nie powinna 'brzeczec' ale mysle, ze rodzaj uzytego drewna bedzie mial pewien wplyw na jej brzmienie.

No wlasnie, jak to jest z ta dlugoscia... 5mm wystarczy? Za duzo? Za malo? ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam dziękuje za podpowiedź - nie mam możliwości korzystać z frezarki dolnowrzecionowej , więc zostaje tylko ręczna . Podany link odnosi się do "Dovetail jig" - jeżeli dobrze wnioskuję to urządzenie to taka po prostu prowadnica do frezarki - prowadnica frezu ???
http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Ar ... n_Full.jpg

tu na linku znalazłem jak ktoś wykonał sobie coś takiego z drewna :
http://www.nieling.com/nieling_travels/ ... 031-14.jpg

Mam teraz kolejne pytanie , czy dobrym rozwiązaniem jest użycie butaprenu jak spoiwa do tolexu i drewna . Czy są jakieś lepsze . Pozdrawiam
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Ja skaj kleję na butapren i nie jest on zły w tym zastosowaniu chociaż na pewno są lepsze. Trzeba się zaopatrzyć w dużą puszkę i raczej nie żałować bo drewno mocno go "pije". Po wyschnięciu trzyma mocno, więc generalnie nie jest źle.
Ostatnio zmieniony pn, 7 grudnia 2009, 22:59 przez COB, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

bulabla pisze: to urządzenie to taka po prostu prowadnica do frezarki - prowadnica frezu ???
Dokladnie. Tutaj mozesz poogladac "jak to sie robi" 8)
bulabla pisze:Mam teraz kolejne pytanie , czy dobrym rozwiązaniem jest użycie butaprenu jak spoiwa do tolexu i drewna . Czy są jakieś lepsze . Pozdrawiam
Ja do klejenia obudowy uzywalem kleju PVA na bazie wody. Szczerze sie zdziwilem jego 'moca' bo trzyma jak diabli juz po 6-8h. Mysle, ze zastosuje go rowniez do klejenia tolexu.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Czy to nie w tym właśnie wątku jest instrukcja, jak i czym klei się toleks? I na pewno nie butaprenem, tylko jakimś jego nowoczesnym odpowiednikiem. Chyba, że nie musi być równo przyklejone. :twisted:

Nie wydaje mi się możliwe, że ten sam klej nada się do drewna i toleksu. Ja kleję klejem polimerowym. Może to pomoże namierzyć odpowiedni.

Chcę Dovetailera. :D Jest to w PL dostępne (i jak się nazywa) czy trzeba z AU sprowadzać? :wink:

Edit: co do kleju, to mogę się mylić, bo ten "mój" klei jednak wszystko :mrgreen:
http://www.budowlany.sklep.pl/product_i ... a1a10be2b6
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel pisze:Nie wydaje mi się możliwe, że ten sam klej nada się do drewna i toleksu
Na tym moim PVA jest napisane, ze prawie do wszystkiego :D Prawie tak, jak ten Twoj ;)
Marvel pisze:Chcę Dovetailera. :D Jest to w PL dostępne (i jak się nazywa) czy trzeba z AU sprowadzać? :wink:
Ja za swoja dalem 99AUD ;) Ale troche waska jest (jak juz wspomnialem). W PL znalazlem tylko to choc za wielkie to mi sie tez nie wydaje ;) Wczepy nazywaja sie po polsku 'na jaskolczy ogon' 8) Zorientuj sie tez, czy w zestawie dostarczany jest frez i czy 'prowadnica'* Twojej frezarki wejdzie pomiedzy 'zeby' szablonu. Jesli nie, to frez powinien miec lozysko.

* chodzi mi o dodatkowa blaszke, ktora nakrecasz od spodu... Jak dotre do domu to zrobie zdjecie pogladowe ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: TripleXXX »

Marvel pisze:Czy to nie w tym właśnie wątku jest instrukcja, jak i czym klei się toleks? I na pewno nie butaprenem, tylko jakimś jego nowoczesnym odpowiednikiem. Chyba, że nie musi być równo przyklejone.
Ja używam również butaprenu :mrgreen: . Bardzo dobrze się sprawdza. Trzeba tylko trochę wprawy. No i jeszcze ten specyficzny zapach :mrgreen: . Powiedzmy, że ma dobry stosunek cena/jakość. Oczywiście są lepsze, ale swoje kosztują.

Ten polimerowy też już miałem w ręce, ale jak odetkałem korek i powąchałem to odłożyłem z powrotem na półkę w sklepie :lol: Będę musiał pewnie jeszcze raz się do niego przymierzyć. No i są też niby specjalne kleje do tolexu, ale niestety do tanich nie należą.

Dovetail jig możesz bez większego problemu kupić na Ebay.co.uk Tylko przy frezowaniu takim sposobem wczepów często strzępi się sklejka. Do drewna są super. Leigh robi fajne pro maszynki http://www.leighjigs.com/products.php

TooL46_2 fajna buda Ci wyszła. To jest 9 czy 13-warstwowa sklejka?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Hmmm to moze sie rozgladne jednak za jakims polimerowym takze... Triple, fajnie, ze sie odezwales :) Mozesz cos poradzic, jak to jest z ta 'dusza'?

Edit: sklejka ma chyba 5 warstw tylko... Niestety, w AU tylko sosna i to taka sobie... Albo to ja nie potrafie znalezc dostawcy brzozy... Choc pytalem znajomych i robili tak -> :shock:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ