Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ja wczepy robilem frezarka dolnowrzecionowa, frezem o szerokosci 16mm. Troche zabawy z tym mialem, ale jak na pierwszy raz wyszlo chyba calkiem calkiem (belka jest tymczasowabulabla pisze:W obecnej chili, mam wyobrażenie robienia takiego czegoś "krajzegą" , w połączeniu z wiertarką i tarnikiem
To ze drewno w kolumnie tez jest wazne, bo tez 'gra', to wiedzialemCOB pisze:(...) ma też wpływ na brzmienie i wydaje mi się, że głównie pod tym kątem jest stosowana. W sumie to obudowa w kolumnie gitarowej również trochę gra i takie napięcia z pewnością zmieniają jej parametry akustyczne.
Dokladnie. Tutaj mozesz poogladac "jak to sie robi"bulabla pisze: to urządzenie to taka po prostu prowadnica do frezarki - prowadnica frezu ???
Ja do klejenia obudowy uzywalem kleju PVA na bazie wody. Szczerze sie zdziwilem jego 'moca' bo trzyma jak diabli juz po 6-8h. Mysle, ze zastosuje go rowniez do klejenia tolexu.bulabla pisze:Mam teraz kolejne pytanie , czy dobrym rozwiązaniem jest użycie butaprenu jak spoiwa do tolexu i drewna . Czy są jakieś lepsze . Pozdrawiam
Na tym moim PVA jest napisane, ze prawie do wszystkiegoMarvel pisze:Nie wydaje mi się możliwe, że ten sam klej nada się do drewna i toleksu
Ja za swoja dalem 99AUDMarvel pisze:Chcę Dovetailera.Jest to w PL dostępne (i jak się nazywa) czy trzeba z AU sprowadzać?
Ja używam również butaprenuMarvel pisze:Czy to nie w tym właśnie wątku jest instrukcja, jak i czym klei się toleks? I na pewno nie butaprenem, tylko jakimś jego nowoczesnym odpowiednikiem. Chyba, że nie musi być równo przyklejone.