Nowy wzmacniacz operacyjny NS

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Cygnus
125...249 postów
125...249 postów

Re: Nowy wzmacniacz operacyjny NS

Post autor: Cygnus »

Czym zostało zmierzone już napisałem

I żadne puszczanie bąków w galaktyce Kasjopeji tego nie zmieni. :lol:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Nie chciałbym być małostkowy ale Kasjopeja to gwiazdozbiór a nie galaktyka.
Cygnus
125...249 postów
125...249 postów

ximian pisze:0,000074%...ciekawe czym jest to mierzone. Przy tego typu pomiarze to na wynik ma wpływ chyba krztałt konstelacji kajsopi w galaktyce andromedy. Bo na pewno jak ja puszcze tu bąka to wynik od razu się zmieni na ostatnim miejscu albo nawet bliżej przecinka przy tak dokładnych pomiarach.

Nie przepadam za sposobem myślenia typu, że jeśli ja czegoś nie mogę lub nie potrafię, to inni też nie powinni,
ale pomyślałem, że osobom, które mogą być poważnie zainteresowane, przyda się dodatkowa informacja.

Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu, tym razem wziąłem zasilacz analogowy i zrobiłem pomiary THD+N dla NE i LME.
Jak widać na zrzutach poniżej, różnica w wyniku pomiaru obu wzmacniaczy jest niewielka,
natomiast różnica w poziomie harmonicznych jest spora, ale dopiero wtedy gdy odpowiednio dobierze się głębokość pętli sprzężenia zwrotnego,
co widać wyraźnie na dwóch ostatnich zrzutach, gdzie zmiana amplitudy napięcia wyjściowego o kilka procent
znacząco wpływa na odpowiedź częstotliwościową wzmacniacza.
Załączniki
NE 5534
NE 5534
LME49710 - Harmoniczne dla 8,6 V rms
LME49710 - Harmoniczne dla 8,6 V rms
LME49710 - Harmoniczne dla 9 V rms
LME49710 - Harmoniczne dla 9 V rms
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Wymieniłem OPA2132 na OPA2134 w filtrze aktywnym do PCM2702 i słychać różnicę - wg mnie ten pierwszy trochę mulił i był mniej dynamiczny. Trochę to zahacza o audiofilski bełkot ale różnica jest wyczuwalna.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

W jaki sposób tę różnicę stwierdziłeś?
Miałeś możliwość bezpośredniego porównania dwóch urządzeń różniących się jedynie wzmacniaczami?

Tak się tylko czepiam ;)
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Cygnus pisze:
ximian pisze:0,000074%...ciekawe czym jest to mierzone. Przy tego typu pomiarze to na wynik ma wpływ chyba krztałt konstelacji kajsopi w galaktyce andromedy. Bo na pewno jak ja puszcze tu bąka to wynik od razu się zmieni na ostatnim miejscu albo nawet bliżej przecinka przy tak dokładnych pomiarach.
Nie przepadam za sposobem myślenia typu, że jeśli ja czegoś nie mogę lub nie potrafię, to inni też nie powinni,
ale pomyślałem, że osobom, które mogą być poważnie zainteresowane, przyda się dodatkowa informacja.
Szukając wątku o lampowych wzmacniaczach operacyjnych znalazłem ten kwiatek i trudno mi było pozostać obojętnym...

Czy do kącika audiofilskiego nie zagląda już nikt, kto wie co to są decybele i potrafi zmierzyć zniekształcenia nieliniowe?

-> Cygnus: z Twoich pomiarów wynika poziom zniekształceń trochę poniżej -50dB. Pewnie sporo w tym zniekształceń samego zestawu pomiarowego. Innym przygadujesz, a sam wypisujesz bzdety.

-> Beier: to JEST audiofilski bełkot :-)

Jasiu

Poza tym sądzę, że kącik audiofilski trzeba połączyć ze śmietnikiem. J.
Cygnus
125...249 postów
125...249 postów

Witaj Jasiu

Mm, jeśli możesz, to napisz coś więcej o tych bzdetach i dlaczego uważasz, że wykonałem pomiary nieprawidłowo, wtedy będę mógł polemizować.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.

:arrow: Cygnus
Cały czas pewien drobiazg na zamieszczonych przez Ciebie wykresach nie dawał mi spokoju. Podane w postach wartości liczbowe, wyrażone w dB, wydawały się całkiem prawdopodobne, jednak na wszystkich wykresach pierwsza harmoniczna znajduje się kilkadziesiąt decybeli poniżej poziomu "0 dB", a przecież to ona właśnie powinna wyznaczać poziom odniesienia dla określenia poziomu pozostałych harmonicznych, czyli czułość przyrządu powinna być tak ustawiona by znacznik (pokazujący poziom amplitudy) dla częstotliwości 1 kHz znajdował się jak najbliżej poziomu 0 dB. Nie znam aparatury którą się posługiwałeś, więc pomyślałem, że być może znaczniki na wykresach można ustawiać ręcznie i dla pierwszej harmonicznej może najzwyczajniej tego nie zrobiłeś (co nie oznacza, że jej poziom nie mógł być prawidłowy)? :roll:

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Cygnus pisze: Mm, jeśli możesz, to napisz coś więcej o tych bzdetach i dlaczego uważasz, że wykonałem pomiary nieprawidłowo, wtedy będę mógł polemizować.
W zasadzie napisał już Romek, ale dla wyjaśnienia: poziom harmonicznych jest sens określać jedynie względem poziomu częstotliwości podstawowej (w % albo dB). Na przykład na rysunku NE5534 masz:
poziom częstotliwości podstawowej: około -80dB
poziom drugiej harmonicznej: około -110dB

Czyli poziom drugiej harmonicznej względem podstawowej: około -30dB = parę procent...

Trudno powiedzieć czego są to zniekształcenia - generatora, karty czy wzmacniacza, pewnie wszystkiego po trochu - nie zrobiłeś systematycznych pomiarów.

Jasiu
Cygnus
125...249 postów
125...249 postów

Hm, rzeczywiście, patrząc od tej strony wykres nie współgra z wartościami liczbowymi.
Nie pamiętam teraz na co była ustawiona referencja, sprawdzę wyniki po nowym roku. :)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

I jak wyniki?
Jak zacząłem czytać ten wątek to myślałem, że kolega mierzył to mikrowoltomierzem selektywnym z detekcją synchroniczną, no, no! a tutaj... :mrgreen:
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Ukaniu pisze: Jak zacząłem czytać ten wątek to myślałem, że kolega mierzył to mikrowoltomierzem selektywnym z detekcją synchroniczną, no, no! a tutaj... :mrgreen:
A tu prosta, pierwsza z brzegu (nawet nie zdefiniowana) karta muzyczna i komputer sa wyznacznikami. :D
Mozna mu wybaczyc, prosto z Audiostereo (Lukara) jakich ostatnio namnozylo sie tu na forum.
Cygnus
125...249 postów
125...249 postów

Niom, coś jest z tym wybaczaniem, bo nie udało mi się powtórzyć wyników pomiarów. :(
Tzn. nie jestem w stanie uzyskać wyniku z takim tłumieniem częstotliwości podstawowej, jak na zrzutach wklejonych wcześniej,
prążek z generatora jest znacznie mocniejszy.

PS. Nie jestem z audiostereo, bo na forum bezmyślnych kopistów którzy lubią sobie skakać do oczu nie mam nawet ochoty wchodzić,
wystarczył mi czas stracony na lekturę kilku wątków.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Czym tłumiłeś częstotliwość podstawową?
Ten układ musi mieć lepsze parametry niż mierzony, obijamy się tutaj o subtelności w jakie trzeba wliczać nieliniowości kondensatorów, UWR, o elementach aktywnych nie wspominając. To jest już naprawdę wyższa szkoła jazdy na wrotkach.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
ODPOWIEDZ