... a o informację o lampie EF186, z którą się pierwszy raz zetknąłem!
To nie jest ani EF80, ani EF183 ani EF184 - czyli typowe lampy w.cz. użyte jako m.cz. (z niezłym zreszta skutkiem - stosunkowo mało szumiały).
To jest - jak na razie - NIEZNANA lampa, której oficjalnie nie ma w katalogach (Mikołajczyk, Niemcewicz - o zachodnich nie wspominając) - czyli coś do rozszyfrowania.
Wiesz co to takiego?
Napisz!
ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Ja stawiam, że tą lampkę wykonał Polam. Dolam istniał przynajmniej od lat 60.
Swoją drogą ciekaw jestem co to za cudo. Pewno wymysł jak coś z rodzaju PL841
Czy przypadkiem nie jest tak ze sposob oznaczenia E186F wskazuje na lampe EF186 tylko w wersji o zwiekszonej zywotnosci t.zw. SQ - Special Quality ? Czyli ze Polam nie zdolal wykonac lampy spelniajacej warunki SQ i dlatego oznaczyli ja EF186 ?
ZoltAn pisze:To nie jest ani EF80, ani EF183 ani EF184 - czyli typowe lampy w.cz. użyte jako m.cz. (z niezłym zreszta skutkiem - stosunkowo mało szumiały).
Potwierdzam . Używam EF80 za aktywnym Baxandallem i sprawdza się dobrze nie mikrofonując. Punkt pracy- typowy katalogowy . I jak ładnie się świeci ta EF80 od ZWLE... przy niej EF86 to brzydula.
Vault_Dweller pisze:używam EF80 za aktywnym Baxandallem i sprawdza się dobrze nie mikrofonując.
To ciekawe... Mi we wzmacniaczu SE w zestawie EF80+EL84 mikrofonowała straszliwie... do tego stopnia że była źródłem dodatkowego przydźwięku na częstotliwości około 200Hz spowodowanego przenoszeniem się na lampę drgań trafa przez obudowę i płytkę (była to moja pierwsza i ostatnia próba zrobienia wzmacniacza lampowego na PCB).
Przy napięciach 250V na S2 i anodzie puszczam przez nią Ia wynoszące w przybliżeniu 10mA, czyli tak jak w katalogu. Lampa wzmacnia sygnały o poziomie około -20dBu a więc nienajmniejsze... Żadne stukanie w bańkę nie daje się usłyszeć.
no to albo mialem felerny zestaw lamp (bo wypróbowałem z 5 egzemplarzy) albo zrobiłem jakiś kretyński błąd, bo umnie było słychać to, o czym wspomniałem wyżej (raz nawet miałem sprzężenie akustyczne z głośnikiem, po instalacji wzmaka w skrzynce radiowej), a wzmacniacz pracował z sygnałami liniowymi. Tak czy inaczej zrezygnowałem z tego układu i obecnie przy komputerze pracuje SE na ECL86 z trafami TG2-20 (z ZK120).