System zmiany kanałów kontrolowany z footswitcha
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
System zmiany kanałów kontrolowany z footswitcha
Witam. Mam w planach budowę nieco zmodyfikowanej wersji JCM 800, z tym że chce w niej prowadzić takie zmiany jak tylko jedno wejście na gitare i dodatkową lampe ECC 83 która ma służyć jako dodatkowy stopień wzmocnienia i boster. Chciałbym zrobić układ tak żeby można go było kontrolować z footswitcha ( pierwszy przycisk do zmiany czułości wejścia, drugi do włączania w obwód dodatkowej lampy i trzeci do odpalenia bostera ). Dodatkowo chce mieć do tych funkcji przełączniki na panelu przednim. Czy ma ktoś może pomysł albo schemat układu który by ten temat ogarniał ?
Re: System zmiany kanałów kontrolowany z footswitcha
Nie. Było na forum kilka podejść do tego tematu, ale wszystkie zakończone niepowiedzeniem.
Chociaż w Twoim przypadku wygląda na to, że wystarczy zastosować trzy niezależne przełączniki i czterożyłowy kabel, bez żadnego układu...
Chociaż w Twoim przypadku wygląda na to, że wystarczy zastosować trzy niezależne przełączniki i czterożyłowy kabel, bez żadnego układu...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Aha. Bo chodzi mi o to że jak bedzie sterowanie z footswitcha to żeby były odcinane przełączniki na panelu. I wlasnie nie wiem czy wystarczy zrobic to tak jak mowisz czy trzeba w tym celu jakis ukladzik robic specjalny.
W Snake Re (dwa przyciski) i Cobrze (jeden rzycisk) wpięcie footswitcha odcina przełącznik(i) na panelu.
W tym celu wystarczy użyć gniazda jack z dodatkowymi, rozłączanymi przez włożenie wtyczki stykami.
W tym celu wystarczy użyć gniazda jack z dodatkowymi, rozłączanymi przez włożenie wtyczki stykami.
pozdrawiam
Maciek
Maciek
Też myślałem nad tym rozwiązaniem... z tym że ja potrzebuje trzy przyciski a tego chyba sie nie da obslużyć na gniezdzie jack ( a przynajmniej nie rzucił mi sie nigdzie na oczy trójprzyciskowy footswitch z jackiem :/ )MaciekR pisze:W Snake Re (dwa przyciski) i Cobrze (jeden rzycisk) wpięcie footswitcha odcina przełącznik(i) na panelu.
nie wiem tylko po kiego grzyba zmiana czułości wejścia, zwłaszcza gdy chcesz montować do tego boosta i jeszcze jeden stopień... 

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Zawsze możesz też podpinać footswitch przez 2 jacki ;] co prawda nie wyglądałoby to jakoś super ekstra pod względem inżynierskim... ale czasem najprostsze rozwiązania okazują sie najrozsądniejszymi.
pzdr
pzdr
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ponieważ łatwiej jest przerobić wzmacniacz i dać mu 10 futsłiczów niż przekręcić potencjometr w gitarze, który do tego służyWicker pisze:nie wiem tylko po kiego grzyba zmiana czułości wejścia, zwłaszcza gdy chcesz montować do tego boosta i jeszcze jeden stopień...

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Moja propozycja:
robimy zasilanie np. +12V do przekaźników. Z plusa "idziemy" przez cewkę przekaźnika i ew. kontrolkę z diody LED do styku ruchomego przełącznika DPDT. Jeden styk nieruchomy niech będzie umasiony, drugi - podłączony do gniazda footswitcha [może być gniazdo DIN, DB9, skręcane złącze od słuchawki CB-radia itp.]. Wtedy przy wyłączonym przełączniku na panelu mamy możliwość włączania interesującej nas funkcji "z buta". Jeśli chcemy, przełącznik możemy dać trójpozycyjny: footswitch - wył - zał. Dobra opcja, jeśli chcemy mieć funkcję zawsze wyłączoną, nawet gdy schlamy się, zaczniemy szarżować na estradzie i przypadkowo nadepniemy guzik
.
robimy zasilanie np. +12V do przekaźników. Z plusa "idziemy" przez cewkę przekaźnika i ew. kontrolkę z diody LED do styku ruchomego przełącznika DPDT. Jeden styk nieruchomy niech będzie umasiony, drugi - podłączony do gniazda footswitcha [może być gniazdo DIN, DB9, skręcane złącze od słuchawki CB-radia itp.]. Wtedy przy wyłączonym przełączniku na panelu mamy możliwość włączania interesującej nas funkcji "z buta". Jeśli chcemy, przełącznik możemy dać trójpozycyjny: footswitch - wył - zał. Dobra opcja, jeśli chcemy mieć funkcję zawsze wyłączoną, nawet gdy schlamy się, zaczniemy szarżować na estradzie i przypadkowo nadepniemy guzik

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Może dwa footswitche: dwuprzyciskowy (jack stereo) i jednoprzyciskowy (jack mono).
Banalne, zawsze można zastąpić je innym dowolnym, standardowym footswitchem ze sklepu, minimalne koszty.
Banalne, zawsze można zastąpić je innym dowolnym, standardowym footswitchem ze sklepu, minimalne koszty.
pozdrawiam
Maciek
Maciek
jak już koniecznie trzeba tą zmianę czułości to proponuje zrobić standardowo 2 wejścia i do tego przełącznik A/B, ale dalej uważam że to beznadziejny pomysł z tymi modyfikacjami...
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
W sumie faktycznie sobie chyba odpuszcze tą zmiane czułości... w końcu sam Jim Marshall kiedyś powiedział że i tak 99,9 % użytkowników stosuje tylko wejście high.
- dymek1964
- 20...24 posty
Witam.Takiego tematu właśnie szukałem.Składam właśnie piec gitarowy i mam problem z przełącznikiem zmiany kanałów kontrolowany z footswitcha.Bardzo bym prosił o jakis schemat jak to wszystko podłączyc.Jak skończe budowe to przedstawie wyniki mojej pracy.