System zmiany kanałów kontrolowany z footswitcha

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

System zmiany kanałów kontrolowany z footswitcha

Post autor: Ghost »

Witam. Mam w planach budowę nieco zmodyfikowanej wersji JCM 800, z tym że chce w niej prowadzić takie zmiany jak tylko jedno wejście na gitare i dodatkową lampe ECC 83 która ma służyć jako dodatkowy stopień wzmocnienia i boster. Chciałbym zrobić układ tak żeby można go było kontrolować z footswitcha ( pierwszy przycisk do zmiany czułości wejścia, drugi do włączania w obwód dodatkowej lampy i trzeci do odpalenia bostera ). Dodatkowo chce mieć do tych funkcji przełączniki na panelu przednim. Czy ma ktoś może pomysł albo schemat układu który by ten temat ogarniał ?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: System zmiany kanałów kontrolowany z footswitcha

Post autor: Marvel »

Nie. Było na forum kilka podejść do tego tematu, ale wszystkie zakończone niepowiedzeniem.

Chociaż w Twoim przypadku wygląda na to, że wystarczy zastosować trzy niezależne przełączniki i czterożyłowy kabel, bez żadnego układu...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Aha. Bo chodzi mi o to że jak bedzie sterowanie z footswitcha to żeby były odcinane przełączniki na panelu. I wlasnie nie wiem czy wystarczy zrobic to tak jak mowisz czy trzeba w tym celu jakis ukladzik robic specjalny.
Awatar użytkownika
MaciekR
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: MaciekR »

W Snake Re (dwa przyciski) i Cobrze (jeden rzycisk) wpięcie footswitcha odcina przełącznik(i) na panelu.
W tym celu wystarczy użyć gniazda jack z dodatkowymi, rozłączanymi przez włożenie wtyczki stykami.
pozdrawiam
Maciek
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

MaciekR pisze:W Snake Re (dwa przyciski) i Cobrze (jeden rzycisk) wpięcie footswitcha odcina przełącznik(i) na panelu.
W tym celu wystarczy użyć gniazda jack z dodatkowymi, rozłączanymi przez włożenie wtyczki stykami.
Też myślałem nad tym rozwiązaniem... z tym że ja potrzebuje trzy przyciski a tego chyba sie nie da obslużyć na gniezdzie jack ( a przynajmniej nie rzucił mi sie nigdzie na oczy trójprzyciskowy footswitch z jackiem :/ )
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

nie wiem tylko po kiego grzyba zmiana czułości wejścia, zwłaszcza gdy chcesz montować do tego boosta i jeszcze jeden stopień... :roll:
pozdrawiam,
Paweł
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: zuk »

Zawsze możesz też podpinać footswitch przez 2 jacki ;] co prawda nie wyglądałoby to jakoś super ekstra pod względem inżynierskim... ale czasem najprostsze rozwiązania okazują sie najrozsądniejszymi.

pzdr
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Wicker pisze:nie wiem tylko po kiego grzyba zmiana czułości wejścia, zwłaszcza gdy chcesz montować do tego boosta i jeszcze jeden stopień... :roll:
Ponieważ łatwiej jest przerobić wzmacniacz i dać mu 10 futsłiczów niż przekręcić potencjometr w gitarze, który do tego służy :wink:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Moja propozycja:
robimy zasilanie np. +12V do przekaźników. Z plusa "idziemy" przez cewkę przekaźnika i ew. kontrolkę z diody LED do styku ruchomego przełącznika DPDT. Jeden styk nieruchomy niech będzie umasiony, drugi - podłączony do gniazda footswitcha [może być gniazdo DIN, DB9, skręcane złącze od słuchawki CB-radia itp.]. Wtedy przy wyłączonym przełączniku na panelu mamy możliwość włączania interesującej nas funkcji "z buta". Jeśli chcemy, przełącznik możemy dać trójpozycyjny: footswitch - wył - zał. Dobra opcja, jeśli chcemy mieć funkcję zawsze wyłączoną, nawet gdy schlamy się, zaczniemy szarżować na estradzie i przypadkowo nadepniemy guzik :D.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
MaciekR
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: MaciekR »

Może dwa footswitche: dwuprzyciskowy (jack stereo) i jednoprzyciskowy (jack mono).

Banalne, zawsze można zastąpić je innym dowolnym, standardowym footswitchem ze sklepu, minimalne koszty.
pozdrawiam
Maciek
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

jak już koniecznie trzeba tą zmianę czułości to proponuje zrobić standardowo 2 wejścia i do tego przełącznik A/B, ale dalej uważam że to beznadziejny pomysł z tymi modyfikacjami...
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

W sumie faktycznie sobie chyba odpuszcze tą zmiane czułości... w końcu sam Jim Marshall kiedyś powiedział że i tak 99,9 % użytkowników stosuje tylko wejście high.
Awatar użytkownika
dymek1964
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: dymek1964 »

Witam.Takiego tematu właśnie szukałem.Składam właśnie piec gitarowy i mam problem z przełącznikiem zmiany kanałów kontrolowany z footswitcha.Bardzo bym prosił o jakis schemat jak to wszystko podłączyc.Jak skończe budowe to przedstawie wyniki mojej pracy.
ODPOWIEDZ