Co to za radio?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co to za radio?
Kupiłem francuskie radio niestety nie ma żadnych napisów świadczących o modelu ani producencie. Na kubkach filtrów strojeniowych jest sygnatura Renard. Lampy amerykańskie firm RCA i Raytheon. Radio zbudowano na lampach: 5YC, 6K7, dwie lampy nie posiadają oznaczeń,
jednej lampy brakuje (zaznaczona na zdjęciu) nie wiem o jakich oznaczeniach.
jednej lampy brakuje (zaznaczona na zdjęciu) nie wiem o jakich oznaczeniach.
- Załączniki
-
- tyl
- 4.JPG (50.34 KiB) Przejrzano 689 razy
-
- lampy
- 3.jpg (48.15 KiB) Przejrzano 693 razy
-
- front 2
- 2.jpg (117.28 KiB) Przejrzano 683 razy
-
- front
- 1.jpg (166.38 KiB) Przejrzano 808 razy
Ostatnio zmieniony śr, 4 maja 2005, 18:38 przez komar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Wiesz ta brakująca lampa to może być lampka prostownicza filtru anodowego, przyżyj się dobrze chassis od spodu i zobacz czy ta lampa łączy się z transformatorem sieciowym (po prawej), i kondensatorem filtru zasilacza. Anody powinny iść na trafo, katoda na masę, a odczep na trafie na plus elektrolita filtrującego. Dodatkowo dochodzą dwie końcówki lampy na żarzenie, jeśli to lampa pośrednio żarzona, to ma oczywiście osobne uzwojenie żarzenia na trafie. Prostownik może być jeszcze półokresowy, ale nie chcę mi się pisać jak go znaleźć. Jak już zlokalizujesz, gdzei chodziła ta lampa i jeśli ja mam rację to prowizorycznie zastąp ją jedną, lub dwiema diodami 1N4007 (zależnie od układu prostownika) i sprawdz jak chodzi odbiornik, pomierz napięcia.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jest dokładnie odwrotnie - katoda na filtr zasilacza, a środek uzwojenia na masę. Chyba, że ma tam być antylampa z antykatodą emitującą antyelektrony ;)maciej_333 pisze:Wiesz ta brakująca lampa to może być lampka prostownicza filtru anodowego, przyżyj się dobrze chassis od spodu i zobacz czy ta lampa łączy się z transformatorem sieciowym (po prawej), i kondensatorem filtru zasilacza. Anody powinny iść na trafo, katoda na masę, a odczep na trafie na plus elektrolita filtrującego.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ja bym stawiał na 6V6 (rosyjski odpowiednik 6П6С).komar pisze:Brakuje lampy głośnikowej.
Mam kilka pytań dotyczących tego odbiornika.
-Lampa o jakich oznaczeniach mogła tam pracować?
Nie mam pojęciakomar pisze:-Jaka firma mogła być producentem odbiornika?
Bo one były w tym rejonie świata popularne, zwłaszcza późne lamy amerykańskie, oktalowe (takie jak są w tym radiu). Do tego olbrzymia ilość demobilowego sprzetu amerykańskiego też zrobiła swoje. Zresztą były produkowane przez wiele firm na zachodzie Europy, a nawet przez RFT.komar pisze: -Skąd we francuskim radiu amerykańskie lampy?
Raczej nie.komar pisze:- Czy mogło być produkowane w USA na rynek kanadyjski?
Radio Francuskie "Renard"
Witam,
Znam francuski,mogę pomóc ,jeżeli jakieś napisy jeszcze się ujawnią lub
jeżeli w necie będzie coś na francuskiej stronie.Poza tym zapis 5YC jest to może raczej 5Y3,bo taki jest symbol jednej z lamp prostowniczych.
Proponowałbym wtedy w razie konieczności wymiany 5C4S(zapis polskimi literami!)radziecką.Powinna uciągnąć pokazane lampy.Gdybym zobaczył bliskie fotki nie oznaczonych lamp tak dobre, jak wygląd radia od str.chassis, to bym mógł być może coś pomóc.Tam może być albo 6V6(6P6S ros.),albo 6F6 albo nawet 6L6(6P3S ros.)(jeżeli jest 5Y3!)jako głośnikowa..Mnie się to po tych 2x6K7 kojarzy z wariantem transformatorowym znanego w USA AA5,takiego ich Pionierka (12SA7,2x12SK7,12SG7,35Z5GT,50L6GT).Pierwsza lampa może być nawet 6K8GT lub 6J8GT itp.pochodne CCH35:-).
Pozdrawiam Pana i Wszystkich uprzejmie.
Znam francuski,mogę pomóc ,jeżeli jakieś napisy jeszcze się ujawnią lub
jeżeli w necie będzie coś na francuskiej stronie.Poza tym zapis 5YC jest to może raczej 5Y3,bo taki jest symbol jednej z lamp prostowniczych.
Proponowałbym wtedy w razie konieczności wymiany 5C4S(zapis polskimi literami!)radziecką.Powinna uciągnąć pokazane lampy.Gdybym zobaczył bliskie fotki nie oznaczonych lamp tak dobre, jak wygląd radia od str.chassis, to bym mógł być może coś pomóc.Tam może być albo 6V6(6P6S ros.),albo 6F6 albo nawet 6L6(6P3S ros.)(jeżeli jest 5Y3!)jako głośnikowa..Mnie się to po tych 2x6K7 kojarzy z wariantem transformatorowym znanego w USA AA5,takiego ich Pionierka (12SA7,2x12SK7,12SG7,35Z5GT,50L6GT).Pierwsza lampa może być nawet 6K8GT lub 6J8GT itp.pochodne CCH35:-).
Pozdrawiam Pana i Wszystkich uprzejmie.