Transformator wyjściowyTGR-150 Amplifon
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzem3
- 1250...1874 posty
Transformator wyjściowyTGR-150 Amplifon
Witam.
Kto zna bliższe dane transformatora wyjściowego TGR-150 Amplifon.
Pozdrawiam.
Kto zna bliższe dane transformatora wyjściowego TGR-150 Amplifon.
Pozdrawiam.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Transformator wyjściowyTGR-150 Amplifon
Jeżeli to model do EL34, to ma Raa=6k6, 4 sekcje pierwotnego (UL 43%) i 6 sekcji wtórnego. Dla 4R 3 większe równolegle, mniejsze niepodłączone, a dla 8R równolegle 3 szeregowe pary większe-mniejsze. Pasma w tym momencie nie pamiętam, ale oczywiście szersze od akustycznego w obie strony.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Prawdopodobnie są do EL-34,ale na ile lamp mocy w kanale,znajomy posiadający przypadkowo
w/w transformatory zrobił pomiar i wyszło że od anody do anody wychodzi +- 135 Ohm.
Podaję jeszcze że mają odczepy ultrallinear,myślę że na początku działalności firmy Amplifon
transformatory miały inne oznaczenia,produkowane były przez firmę Telto ze Skierniewic.
Pozdrawiam.
Prawdopodobnie są do EL-34,ale na ile lamp mocy w kanale,znajomy posiadający przypadkowo
w/w transformatory zrobił pomiar i wyszło że od anody do anody wychodzi +- 135 Ohm.
Podaję jeszcze że mają odczepy ultrallinear,myślę że na początku działalności firmy Amplifon
transformatory miały inne oznaczenia,produkowane były przez firmę Telto ze Skierniewic.
Pozdrawiam.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Więcej by mi powiedziały wymiary zewnętrzne. Jeżeli mają około fi120x45mm, to są to 6k6 do jednej pary EL34.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Wymiary są bardzo podobne,jeżeli jest na dwie lampy EL34 to nie mam co sobie głowy zawracać.
Poszukaj rdzeni aby po nawinięciu trafo miało wymiary 150 x 55mm max, push pull ultrallinear 4 x EL34
na kanał, to zdecyduję się na zamówienie.
Pozdrawiam.
krzem3
Wymiary są bardzo podobne,jeżeli jest na dwie lampy EL34 to nie mam co sobie głowy zawracać.
Poszukaj rdzeni aby po nawinięciu trafo miało wymiary 150 x 55mm max, push pull ultrallinear 4 x EL34
Pozdrawiam.
krzem3
Witam !
Mam takie 2 trafa we wzmacniaczu na 2xEL34 ultra linear. Dalej jak wyżej, z jednym sprostowaniem: Twój znajomy nie odróżnia rezystancji od impedancji. 135 OM jest rezystancją drutu na pierwotnym, zmierzoną omomierzem, do projektu bierze się impedancję, jaką mają widzieć lampy, a rezystancję uzwojeń (również przeniesioną rezystancję wtornego) uwzględnia się w sprawności transformatora.
Wyrób Telto, sprzedany mi przez Pana Amplifona z 400% narzutem 12 lat temu...
pzdr
Mam takie 2 trafa we wzmacniaczu na 2xEL34 ultra linear. Dalej jak wyżej, z jednym sprostowaniem: Twój znajomy nie odróżnia rezystancji od impedancji. 135 OM jest rezystancją drutu na pierwotnym, zmierzoną omomierzem, do projektu bierze się impedancję, jaką mają widzieć lampy, a rezystancję uzwojeń (również przeniesioną rezystancję wtornego) uwzględnia się w sprawności transformatora.
Wyrób Telto, sprzedany mi przez Pana Amplifona z 400% narzutem 12 lat temu...
pzdr
- krzem3
- 1250...1874 posty
krzem3
Czy te sprostowanie jest do mnie skierowane?
Oczywiście mierzone miernikiem cyfrowym,labolatorium pomiarowego w domu nie ma.
Nie pisałem o pomiarze rezystancji czy impedancji.
Trochę przesadziłeś z tak wysokim 400% narzutem,kup transformatory dziesięciosekcyjne
toroidalne poniżej 200zł za 1szt.
Pozdrawiam.
Czy te sprostowanie jest do mnie skierowane?
Oczywiście mierzone miernikiem cyfrowym,labolatorium pomiarowego w domu nie ma.
Nie pisałem o pomiarze rezystancji czy impedancji.
Trochę przesadziłeś z tak wysokim 400% narzutem,kup transformatory dziesięciosekcyjne
toroidalne poniżej 200zł za 1szt.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw, 19 listopada 2009, 11:22 przez krzem3, łącznie zmieniany 3 razy.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Mówisz-maszkrzem3 pisze:Poszukaj rdzeni aby po nawinięciu trafo miało wymiary 150 x 55mm max, push pull ultrallinear 4 x EL34

Witam !
Do określenia impedancji wejściowej trafa głośnikowego nie jest potrzebne żadne laboratorium, tylko żródło prądu przemiennego o napięciu kilku V oraz miernik napięć zmiennych. Po podłączeniu napięcia do wtórnego uzwojenia, mierzymy nnapięcie na pierwotnym i możemy określić przekładnię trafa. Impedancję pierwotnego uzyskujemy mnożąc impedancję wtórnego (n.p. 8 omów) przez kwadrat przekładni,
po uwzględnieniu sprawności mamy, co potrzeba.
Nic nie przesadzałem z narzutem: po zakupie u P. Amplifona traf po 240 zł za szt. odczytałem adres i tel. producenta, zadzwoniłem do Telto i powiedziano mi cenę za takie trafo 60 zł. 240 podzielone przez 60 daje 4, nieprawdaż ? O istnieniu firmy Telto przed zakupem nie wiedziałem, było to kilkanaście lat temu.
pzdr
Do określenia impedancji wejściowej trafa głośnikowego nie jest potrzebne żadne laboratorium, tylko żródło prądu przemiennego o napięciu kilku V oraz miernik napięć zmiennych. Po podłączeniu napięcia do wtórnego uzwojenia, mierzymy nnapięcie na pierwotnym i możemy określić przekładnię trafa. Impedancję pierwotnego uzyskujemy mnożąc impedancję wtórnego (n.p. 8 omów) przez kwadrat przekładni,
po uwzględnieniu sprawności mamy, co potrzeba.
Nic nie przesadzałem z narzutem: po zakupie u P. Amplifona traf po 240 zł za szt. odczytałem adres i tel. producenta, zadzwoniłem do Telto i powiedziano mi cenę za takie trafo 60 zł. 240 podzielone przez 60 daje 4, nieprawdaż ? O istnieniu firmy Telto przed zakupem nie wiedziałem, było to kilkanaście lat temu.
pzdr
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Słyszałem że Telto to porządna firma,obsługa grzeczna lecz brakuje kompetencji w informacji klientów.
Kilka lat temu pisałem do Telto,nie otrzymałem żadnej jednak odpowiedzi,dzwoniłem i nic konkretnego się
nie dowiedziałem. Myślę że to była pomyłka w informacji,a Ty w to uwierzyleś.
Co można kupić w detalu za 60 złotych, mały dławik,transformator TS-60,dla poprawy humoru nie myśl o tym.
Transformatory masz bardzo dobre.
Pozdrawiam. k3
Dziękuję za wyjaśnienie.
Słyszałem że Telto to porządna firma,obsługa grzeczna lecz brakuje kompetencji w informacji klientów.
Kilka lat temu pisałem do Telto,nie otrzymałem żadnej jednak odpowiedzi,dzwoniłem i nic konkretnego się
nie dowiedziałem. Myślę że to była pomyłka w informacji,a Ty w to uwierzyleś.
Co można kupić w detalu za 60 złotych, mały dławik,transformator TS-60,dla poprawy humoru nie myśl o tym.
Transformatory masz bardzo dobre.
Pozdrawiam. k3
Witam !
Chyba się wtedy nie pomylili, 12 lat temu ceny były dużo niższe niż dziś.
Kupowałem u nich dławiki różne, kiedyś trafa, zawsze było kompetentnie (jeśli był szef),
szybko i niedrogo, więc z czystym sumieniem polecam.
Za friko zaprojektowali mi trafo toroidalne 150 W, podałem tylko V i A.
pzdr
Chyba się wtedy nie pomylili, 12 lat temu ceny były dużo niższe niż dziś.
Kupowałem u nich dławiki różne, kiedyś trafa, zawsze było kompetentnie (jeśli był szef),
szybko i niedrogo, więc z czystym sumieniem polecam.
Za friko zaprojektowali mi trafo toroidalne 150 W, podałem tylko V i A.
pzdr