Jeszcze jeden "Made in USA" - real photo - zgadnij
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeszcze jeden "Made in USA" - real photo - zgadnij
Trafilo cos takiego na warsztat, format troche ala Marshall:
Pomiar mocy: 400Hz 5% THD --> 112W, spadek napiecia anodowego 445-->405V Troche ciekawych zblizen. Tak jest cumowany kabel ekranowany do potencjometru: A tak do PCB: Tak zas sa zainstalowane rezystory antyparazytowe na S1 i na S2: Cale okablowanie jest w izolacji teflonowej (PTFE). Plyta PCB elegancko zaprojektowana z odpowiednio duzymi odleglosciami miedzy sciezkami. Pewne wymogi normy EN60065 (wzmacniacz ma znak CE) nie sa spelnione: brak bezpiecznikow na uzwojeniach wtornych transformatora sieciowego, kable prowadzace wysokie napiecia nie sa mechanicznie zakotwiczone oprocz lutu. Bezpieczniki na tylnym panelu nie sa oznaczone zgodnie z norma. "Slow-Blow" nic nie mowi, kojarzy sie raczej z czyms calkiem innym.
To jedyne zastrzezenia jakie mam. W sumie bardzo solidna i elegancka konstrukcja. Kto sie pokusi na zgadniecie kto wyprodukowal ten wzmacniacz? Dla ulatwiena dodam ze firma ta produkuje rowniez high-end gitary a wzmacniacz ma 3 kanaly w tym jeden da sie ustawic troche ala Dumble.
Lampy orginalnie chinskie i slowackie:
W srodku duza plyta PCB, lampy przedwzmacniacza na plycie, lampy mocy oddzielnie na chassis. Zarzenie lamp przedwzamcniacza stabilizownaym DC 12.6V, lampy mocy zarzone 6.3VAC. Wspolna regulacja polaryzacj S1 lamp mocy wymaga dobrze dobranego kwartetu. Pomierzymy, zobaczymy. Pomiar spadku napiecia na uzwojniu pierwotnym transformatora glosnikowego pokazuje zbyt niski prad spoczynkowy dla EL34 przy napieciu 445V bo tylko 20mA. Ustawiam 30mA przy zainstalowanej tylko jednej parze. Wymiana lamp, druga para daje 32mA. Calkiem dobrze. Pomiar mocy: 400Hz 5% THD --> 112W, spadek napiecia anodowego 445-->405V Troche ciekawych zblizen. Tak jest cumowany kabel ekranowany do potencjometru: A tak do PCB: Tak zas sa zainstalowane rezystory antyparazytowe na S1 i na S2: Cale okablowanie jest w izolacji teflonowej (PTFE). Plyta PCB elegancko zaprojektowana z odpowiednio duzymi odleglosciami miedzy sciezkami. Pewne wymogi normy EN60065 (wzmacniacz ma znak CE) nie sa spelnione: brak bezpiecznikow na uzwojeniach wtornych transformatora sieciowego, kable prowadzace wysokie napiecia nie sa mechanicznie zakotwiczone oprocz lutu. Bezpieczniki na tylnym panelu nie sa oznaczone zgodnie z norma. "Slow-Blow" nic nie mowi, kojarzy sie raczej z czyms calkiem innym.
To jedyne zastrzezenia jakie mam. W sumie bardzo solidna i elegancka konstrukcja. Kto sie pokusi na zgadniecie kto wyprodukowal ten wzmacniacz? Dla ulatwiena dodam ze firma ta produkuje rowniez high-end gitary a wzmacniacz ma 3 kanaly w tym jeden da sie ustawic troche ala Dumble.
Ostatnio zmieniony śr, 18 listopada 2009, 22:50 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
Re: Jeszcze jeden "Made in USA" - real photo - zgadnij
ciekawe to połączenie ekranu...
to jest egnater ? (tol 100 ?)
to jest egnater ? (tol 100 ?)
egnater to nie jest,
mam wrażenie że parę dni temu widziałem gdzieś w necie ten wzmacniacz, le nie mogę znaleźć w archiwum
mam wrażenie że parę dni temu widziałem gdzieś w necie ten wzmacniacz, le nie mogę znaleźć w archiwum
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Diezel?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Diezel nie jest "Made in USA".
Ani Egnater ani Diezel nie produkuja gitar.
Napisalem ze ta sama firma produkuje gitary, nie

Ani Egnater ani Diezel nie produkuja gitar.
Napisalem ze ta sama firma produkuje gitary, nie

Aleksander Niemand
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Gitary? Oj, nie zauważyłem.
Przychodzą mi do głowy tylko Carvin i Ampeg.

Przychodzą mi do głowy tylko Carvin i Ampeg.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Suhr Guitar and Amplifiers lub jak kto woli Custom Audio Amplifiers. Zdaje się, że model OD100 . Zgadza się? 

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zgadza sie na 95%
Model PT-100, jest to specjalna wersja OD-100 wykonana dla Petera Thorna http://www.peterthorn.com/.
Duza ciekawostka jest funkcja "whomp" zastepujaca bardziej tradycyjna "Presence". Daje kopa w basach.
Video na ktorym Peter Thorn demonstruje ten wzmacniacz.
http://www.youtube.com/watch?v=QGErfbbJOqg

Model PT-100, jest to specjalna wersja OD-100 wykonana dla Petera Thorna http://www.peterthorn.com/.
Duza ciekawostka jest funkcja "whomp" zastepujaca bardziej tradycyjna "Presence". Daje kopa w basach.
Video na ktorym Peter Thorn demonstruje ten wzmacniacz.
http://www.youtube.com/watch?v=QGErfbbJOqg
Aleksander Niemand
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
No właśnie tak przypuszczałem, że to jakaś specjalna wersja, któregoś ze wzmacniaczy Suhr bo nie do końca zgadza się układ potów z przodu i panel tylni. Jeden podobny zdaje się jest na stronie Suhr w fioletowym obiciu. Nie wnikam już co to.
Nagranie już kiedyś widziałem
Nagranie już kiedyś widziałem