Problem ze wzmacniaczem na ECL82.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Problem ze wzmacniaczem na ECL82.
Witam wykonałem dwustopniowy wzmacniacz na wspomnianej lampie. Mam pewien problem otóż, wzmacniacz zachowuje się w niezywkle dziwny sposób. Po podaniu napięcia zasilającego i po wygrzaniu lampy po stronie pentodowej widać wyraźne iskrzenie wewnątrz lampy. Nie mam pojęcia skąd to się bierze. W chwili gdy pojawiają się iskry na pentodzie w głośniku słychać wyraźne stuknięcie. Gdy stuków brak słychać bardzo słabo dzwięk w głośniku (po przyłożeniu ucha). We wzmacniaczu zastosowałem transformator sieciowy i głośnikowy od odbiornika Srabanda. Również lampa ECL82 pochodzi z tego odbiornika. Schemat układu zaczerpnąłem z tej storny. W układzie zmuszony byłem dokonać następująceych zmian: w filtrze zasilacza anodowego rezystor 2KΩ zastąpiłem rezystorem 1,2KΩ, również nietypowe pojemności typu 4ЦF i 25ЦF musiałem zastąpić odpowiednio 3,3ЦF i 22ЦF. Schemat macie w załączniku.
- Załączniki
-
- rys3.gif (23.04 KiB) Przejrzano 668 razy
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 5...9 postów
Ja właśnie zmontowałem swój pierwszy wzmacniacz SE na ECL82 i ruszył prawie od strzału. Na początku się wzbudził i wystarczyło zamienić podłączenie sprzężenia zwrotnego. U mnie napięcie zasilania wynosi 200V. Wartości elementów mam zbliżone. Kondensator sprzęgający na wejściu dałem 1uF a między stopniem triodowym i pentodowym 47nF. W sprzężeniu zwrotnym mam potencjometr ustawiony na około 100k.
Sprawdź czy masz wzystko dobrze połączone, bo w pośpiechu robi się różne rzeczy:)
Zyczę powodzenia w uruchomieniu.
Sprawdź czy masz wzystko dobrze połączone, bo w pośpiechu robi się różne rzeczy:)
Zyczę powodzenia w uruchomieniu.
- jdubowski
- moderator
Re: Problem ze wzmacniaczem na ECL82.
Po pierwsze radzę sprawdzić poprawność montażu, po drugie zapodać na forum napięcia w charakterystycznych punktach układu.maciej_333 pisze: Po podaniu napięcia zasilającego i po wygrzaniu lampy po stronie pentodowej widać wyraźne iskrzenie wewnątrz lampy. Nie mam pojęcia skąd to się bierze. W chwili gdy pojawiają się iskry na pentodzie w głośniku słychać wyraźne stuknięcie.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
Wiecie co, montaż jest poprawny, lampa raczej OK. Na schemacie dopiero teraz zauważyłem kolejny błąd trioda nie pracuje na zakresie ujemnych napięć siatkowych, ale wystraczy dodać rezystor o dużej rezystancji pomiędzy siatke, a masę. Jednak ten błąd nie może być problemem. Za chwilę pomierze napięcia i je wam podam.
- jdubowski
- moderator
Jest OK - ujemne przednapięcie bierze się ze spadku na oporku 2k2 w katodzie.maciej_333 pisze: Na schemacie dopiero teraz zauważyłem kolejny błąd trioda nie pracuje na zakresie ujemnych napięć siatkowych, ale wystraczy dodać rezystor o dużej rezystancji pomiędzy siatke, a masę.
- jdubowski
- moderator
To zależy od okoliczności - co do wypalenia to prędzej druciki siatki uległy dematerializacji, ale wszystko zależy od okoliczności, więc radzę po pierwsze sprawdzić lampę na zwarcia (zwłaszcza K-S1) i jeśli zwarć brak to zasadzic lampę do układu i zobaczyć co będzie.MichałKob pisze:Czy lampa (dokładnie 6Ż52P ) która miała solidne przebicie iskrowe między s1 a katodą (dostała 400 V stałego na s1...) jest już martwa (wypaliło może katodę czy coś takiego...), czy pożyje jeszcze troszkę???
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Pewnie coś pożyje (jak nie odkształciła się siatka pierwsza i nie zwarła z czymś), ale powierzchnia katody w miejscu wyładowania została zniszczona. 6Ж52 jest mała, więc uszkodzenia mogą objąć dość duży procent powierzchni katody. Ponadto dodatkowym efektem może być uwolnienie się gazów pogarszające próżnię. Ja bym już tej lampy nie używał, zwłaszcza, że nowa kosztuje grosze.MichałKob pisze:Czy lampa (dokładnie 6Ż52P ) która miała solidne przebicie iskrowe między s1 a katodą (dostała 400 V stałego na s1... :( ) jest już martwa (wypaliło może katodę czy coś takiego...), czy pożyje jeszcze troszkę???
-
- 125...249 postów
Dodanie rezystora między S1 triody i masę nie zaszkodzi ale nie jest też konieczne, jest ona połączona z masą przez potencjometr.
Układ jest OK, pomijając oczywiście błąd z diodą.
Jeżeli wszystkie napięcia są dobrę to uszkodzona jest lampa.
Układ jest OK, pomijając oczywiście błąd z diodą.
Jeżeli wszystkie napięcia są dobrę to uszkodzona jest lampa.
To niema znaczania dla poprawnego działania układu. Pojemności zasilacza są typowe dla konstrukcji radii z lat '50-'60 i poza ewentualnym przydzwiękiem nie ma znaczenia. Pojemności sprzegające 20nF są OK, co najwyżej obetnie niskie tony. Odsprzegnąć S2 cześci pentodowe nie zaszkodziło by, ale wzmacniacz powinien chodzić i bez tego. Uproszczona konstrukcja....a co tu komplikować ?? to jest SE na ECL82za male wartosci pojemnosci kondensatorow zasilacza
-za male wartosci pojemnosci kondensatorow sprzegajacych
-zbyt uproszczona konstrukcja
-brak kondensatorow MKT itp do odspzregania
-itp itd

pozdrawiam
Marcus
Marcus