Atom Silverface 5W - chassis

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Atom Silverface 5W - chassis

Post autor: Marvel »

Witam,

Jednak porządne chassis to podstawa. Wprawdzie trochę czasu trzeba spędzić przy komputerze, żeby je zaprojektować, ale za to potem montaż zajmuje 5 minut. :D

Chassis wykonane z blachy nierdzewnej 1,5mm. Poważnie zastanawiam się nad zrobieniem czarnych napisów sitodrukiem bezpośrednio na chassis.
Załączniki
Atom_5W_PCB_10.jpg
Atom_5W_PCB_11.jpg
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Re: Atom Silverface 5W - chassis

Post autor: traxman »

"gupie" pytani - czemu nie schowasz transformatora sieciowego do obudowy, miejsce tam jest.
Kolejne dwie dziury mniej :wink:
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Marvel, w jakim formacie przygotowujesz projekt takiej szaski? Tak jak Ci juz pisalem -- wysylalem projekt mojej (w pdf'ie, zrobione w programie QCAD pod Linuxem z podanymi wymiarami etc.) do roznych firm w AU i nikt nawet nie raczyl odpisac :evil: Nie wiem czy to kwestia mojego rysunku :lol: czy podejscia do sprawy firm tutejszych :roll:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
foras1
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: foras1 »

TooL46_2 ja właśnie kończę wiercić otwory w swojej szasce. A co jej powstania to tak: kopiliśmy z kumplem po arkuszu blachy aluminiowej-2mm ciętej na gilotynie na takie wymiary jakie potrzebowaliśmy. J zapłaciłem coś koło 17zł. Potem pojechaliśmy do blacharza samochodowego i za 25zł wygiął mi blachę na dokładnie taki profil jak tutaj ma Marvel. W sumie za 42zł mam taką szaskę jaką chciałem. Wiercenie otworów w alu też nie jest takie trudne;) więc czy jest sens wysyłania projektu do firm które i pewnie pojedynczą sztuką nie będą w ogóle zainteresowane? Do tego koszta przesyłki, ustawienie maszyny, opłata za czas pracy lasera itd...
Pozdrawiam,
Paweł.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Bede sie musial zatem porozgladac za jakims skladem blachy :) Albo kupie gotowa za 45AUD :|
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

traxman pisze:"gupie" pytani - czemu nie schowasz transformatora sieciowego do obudowy, miejsce tam jest.
Kolejne dwie dziury mniej :wink:
Bo chowanie trafa w obudowie w przypadku gitarowca jest passe czy jak to się tam pisze... Ja też bym nigdy tego nie zrobił. No chyba że była by to konstrukcja typu rack, ale to chyba oczywiste.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

A ja właśnie nie mam oporów "ideologicznych", tylko chodzi mi o względy techniczne. Ponieważ te toroidy nie sieją prawie wcale, a płytka wzmacniacza jest malutka, to faktycznie można je chować pod spód. Po prostu o takim rozwiązaniu nie pomyślałem.
TooL46_2 pisze:Marvel, w jakim formacie przygotowujesz projekt takiej szaski?
Laser przyjmuje tylko DXF. Ale już się na tyle wyspecjalizowałem, że zrobię nawet jeśli mi podeślesz rysunek ołówkiem :wink:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel pisze:Laser przyjmuje tylko DXF. Ale już się na tyle wyspecjalizowałem, że zrobię nawet jeśli mi podeślesz rysunek ołówkiem :wink:
To jest wlasnie format QCAD :D Tylko zeby to normalni smiertelnicy mogli ogladac to wrzucalem w pdf. Choc tak jak pisze foras -- prawdopodobnie nikomu sie nie chce bawic w jedna/dwie szaski... Musialbym wziac pewnie z 10 zeby sie zainteresowali... No nic, kombinowal bede dalej :wink: Dzieki za odzew! ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ