traxman pisze:Fajne, a kiedy "zlampizujesz" to żółte?
To żółte to Neptun 150, więc w jego przypadku może mieć miejsce jedynie
tranzystoryzacja i
deplastyfikacja. Pierwszy krok został już dokonany: energożerny i awaryjny układ odchylania pionowego z UL1265/TDA1170 zastąpiłem układem tranzystorowym, z BC211/313 w stopniu końcowym. Pracuje pewnie, zadawalając się 11V napięcia zasilającego, bezpośrednio ze stabilizatora (a nie jak było w oryginale 25V z układu odchylania poziomego), przy niezmienionych cewkach odchylających. I nawet udało się zrobić to na modułowej płytce drukowanej, pasującej w miejsce oryginalnej, tylko troszkę wyższej. Pozwoliło to obniżyć pobór mocy o całe 3W. Teraz chciałoby się zrobić to samo z odchylaniem poziomym, a następnie z torem sygnałowym (tory p.cz. wizji i fonii od "Libry" aż prosiłoby się wykorzystać) - ale aktualnie kończę ostatnie przygotowania do montażu wzmacniacza stereo na 4 X ECL86, ECC82 i EZ81), w którym wykorzystam wreszcie posiadane dwa transformatory głośnikowe TGp5-5-666...
Ja mam inne plany, poszukuję jakiegoś zdemolowanego amplitunera, co by w nim wymienić tor audio na lampowy
Ty się Zając śmiej, ale ten wzmacniacz przewidziany jest do rozbudowy na amplituner stereo. Dekoder dawno już skonstruowałem, za lampy dekodujące służą dwie
śmieciówki EAA91.
ale perspektywa zaniku radiofonii FM, odciąga mnie na razie skutecznie od tego niecnego planu.
A może da się to jeszcze zatrzymać, a przynajmniej ograczniczyć zakres, tak aby pozostała część stacji nadających w tradycyjnym systemie (przynajmniej te publiczne). Toż to zamach na kieszenie obywateli, gdy zmusi się ich do zakupu nowego sprzętu, który w dodatku będzie mógł mieć zaprogramowaną autodestrukcję po określonym czasie, po to aby znów trzeba było kupić nowy!

W końcu wprowadzenie radiofonii UKF FM nie pociągnęło za sobą likwidacji emisji AM na DSK, nawet w Polsce pozostała przynajmniej Warszawa I do dziś. A z chwilą rozpowszechnienia się komórek nie nastąpiło wyłączenie telefonów stacjonanrnych.