Jak ustalić właściwe napięcie siatek sterujących?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Jak ustalić właściwe napięcie siatek sterujących?

Post autor: traxman »

W sztywnej polaryzacji masz napięcie podane na siatkę przez spory rezystor np. 220k, wpinasz miernik z najnowszej chińskiej dostawy o zawrotnej wartości rezystancji 1k/V na zakresie 20V (zakładam np. -15V na siatce), czyli 20k rezystancji - pięknie uziemiając siatkę przez dzielnik 220k/20k, (będzie tam ok.-1.25V) lampa czerwieni się ze wstydu i odchodzi w krainę niepamięci.
Powodem jest tylko zbyt mała rezystancja, nie wspominam o możliwości wzbudzenia się stopni po dołączeniu dodatkowej pojemności w siatkę no z 1mb przewodów trzeba założyć.
Obrazek poglądowy (trochę się rozjechał tam jest -15V)
UNTITLED.png.jpg
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

traxman pisze:miernik z najnowszej chińskiej dostawy o zawrotnej wartości rezystancji 1k/V na zakresie 20V
O kurczątko, nie mialem pojęcia że istnieją takie przyrządy pomiarowe. :shock:
_
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

Goggi pisze:
AnTech pisze:W praktyce ustawia się prąd anodowy (katodowy)
Już rozumiem :D Więc skąd mam się dowiedzieć jaka ma być jego prawidłowa wartość przy takich napięciach anody i siatki S2?
Mądrzy i uczynni ludzie już wszystko policzyli i sporządzili karty katalogowe z odpowiednimi tabelkami np. taką poniżej dla lamp EL34.
Wystarczy z tego skorzystać.
Załączniki
EL34.jpg
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Goggi
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: Goggi »

Ale mi właśnie chodzi o to, że chcę się nauczyć sam to obliczać, bo z tabeli to sobie umiem odczytać i dlatego proszę, żeby ktoś mi napisał jak to wszystko wykalkulować :!:
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Goggi pisze:Ale mi właśnie chodzi o to, że chcę się nauczyć sam to obliczać, bo z tabeli to sobie umiem odczytać i dlatego proszę, żeby ktoś mi napisał jak to wszystko wykalkulować :!:
Chcesz żebyśmy w tym wątku wyłożyli dla ciebie teorię projektowania stopni mocy m.cz.?
Po pierwsze (o dziwo) to zostało już zrobione w innych wątkach. Jeżeli nie w całości, to po kawałku w różnych miejscach.
Po drugie opisano to w wielu mądrych książkach, do których watro sięgnąć, jeżeli rzeczywiście celuje się wyżej, niż czytanie notek katalogowych. Polecam pierwszy tom Układów Elektronicznych Goldego.
Goggi
10...14 postów
10...14 postów

Jeszcze jedna sprawa. Narazie wzmacniacz jest na desce i mam zamiar wziąść się za obudowę. Nie chcę robić takiej wielkiej z metalowym chassis i drewnianą obudową, lecz coś w ten deseń (niekoniecznie do skrzynki rackowej) lub coś podobnego do obudowy preampu painlusta. W moim wzmaku są dwie lampy mocy, jednak zastanawiam się, czy takie duże bańki nie będą się zbyt grzały w takiej zamkniętej skrzynce?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Jasne, że będą. To urządzenie ze zdjęcia jest tak zrobione dlatego, żeby weszło w racka, a nie dlatego że tak jest lepiej. Zauważ, że wzmacniacz ten jest wyposażony we wiatrak, co prowadzi do dalszych problemów z kurzem itp. Dodatkowo tracisz mnóstwo miejsca na montaż, bo zajmują go lampy. Ogólnie odradzam.
Goggi
10...14 postów
10...14 postów

A gdyby nad i pod lampami dać kratki, żeby był swobodny przepływ powietrza? Zależy mi na zmniejszeniu wysokości całego wzmacniacza (planuję ok. 8cm).
traxman

Post autor: traxman »

Nad i pod, powietrze chłodzące musi cyrkulować, tylko nie można stawiać bezpośrednio na innym urządzeniu, ani zakrywać kolejnym, bo się będzie przegrzewało.
Goggi
10...14 postów
10...14 postów

To zrobię kratkę od góry, od boku i od tyłu, a na tylnią kratę dam jeszcze mały wiatraczek który będzie wtłaczał powietrze. Mam nadzieję, że dla dwóch lamp to wystarczy (triody pomijam, bo one chyba nie potrzebują aż takiej cyrkulacji).
ODPOWIEDZ