Frezowanie PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Frezowanie PCB
Nic mnie tak nie irytuje jak konieczność dłubania w programie do projektowania, następnie prasowanie żelazkiem i wytrawianie w przypadku prostych, niewielkich płytek drukowanych na przykład do zasilacza. No może tylko motanie cewek i transformatorów.
Podobno niektórzy frezują mozaikę wprost w laminacie. Mam ledwie blade pojęcie co to takiego "frez" w ogóle. Proszę zatem osoby posiadające doświadczenie w tym sposobie o porady dotyczące niezbędnych narzędzi i posługiwania się nimi.
Podobno niektórzy frezują mozaikę wprost w laminacie. Mam ledwie blade pojęcie co to takiego "frez" w ogóle. Proszę zatem osoby posiadające doświadczenie w tym sposobie o porady dotyczące niezbędnych narzędzi i posługiwania się nimi.
_
Re: Frezowanie PCB
Kiedyś zrezygnowaliśmy z zakupu Protomatu, bo pył jaki generuje jest nie do opanowania. Osobiście wystarczy mi syf jaki powstaje podczas wiercenia płytek Dremelem, przy frezowaniu jest go odpowiednio więcej.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Wiesz, na to są sposoby - pająk, drabinki lutownicze, prefboardy, stripboardy. Frezowanie to raczej desperacki pomysł :/fugasi pisze:Nic mnie tak nie irytuje jak konieczność dłubania w programie do projektowania, następnie prasowanie żelazkiem i wytrawianie w przypadku prostych, niewielkich płytek drukowanych na przykład do zasilacza.
Nie , w przypadku Protomatu płytkę masz po dziesięciu minutach -ale na taka maszynkę raczej amatorsko to się nie da nazbierać.
http://www.lpkfusa.com/RapidPCB/Circuit ... s/h100.htm
ale piękny ci on jest...
http://www.lpkfusa.com/RapidPCB/Circuit ... s/h100.htm
ale piękny ci on jest...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ale zaprojektować też musisz, bo to chyba kompem sterowane? W przypadku prostych płytek to jest przerost formy nad treścią. Co innego przy przemysłowym wytwarzaniu wielkich ilości identycznych płytek.
Tak, to po prostu ploter/grawerka na który posyłasz obrobiony plik z programu do projektowania płytek. Zastosowanie, raczej znajduje właśnie przy małych seriach, prototypach, których nie opłaca się zlecać ze względu na koszty i czas wykonania.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W Poznaniu korzystałem z takiej usługi w firmie Elstat, robili nawet metalizację otworów, cynowanie, itp. Trzeba pamiętać, że nie każdy projekt pozwala na pozostawienie pól miedzi między ścieżkami a zebranie całej miedzi trwa długo (zatem jest drogie). Tą metodą można zrobić jedną płytkę do prototypu. Termotransfer rulez! 

Tomek
Nie! Mam na myśli zupelnie ręczną robotę! Biorę narzędzie w dłoń i jazda!jethrotull pisze:Ale zaprojektować też musisz, bo to chyba kompem sterowane?
_
Oczywiście w grę wchodzi styl 1, nie 2 (załączniki).Tomasz Gumny pisze:Trzeba pamiętać, że nie każdy projekt pozwala na pozostawienie pól miedzi między ścieżkami a zebranie całej miedzi trwa długo (zatem jest drogie).
_
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
...i chcesz ręcznie wybierać te pola miedzi między ścieżkami?fugasi pisze:Oczywiście w grę wchodzi styl 1, nie 2 (załączniki).

Tomek
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Własnie nie chcę, npaisałem przecież że obrazek nr 1, ten bardziej czarny. To raczej rozcinanie placków miedzi niż wybieranie czegokolwiek.Tomasz Gumny pisze:...i chcesz ręcznie wybierać te pola miedzi między ścieżkami?
_
- george6
- 1250...1874 posty
No Fajnie....
Wspomnijcie lata 60/70.......
Wtedy większość publikowanych układów z płytkami "drukowanymi " to właśnie było "TO"...
Trzeba było " wyskrobać " przerwy w miedzi i była kompletna płytka...
I nie wynikało to wcale z potrzeby stosowania " dużej masy " ale tylko i wyłącznie ze stosowanej wtedy "technologii" amatorskiego wykonania płytki ...dziś zwanej PCB.....
Wspomnijcie lata 60/70.......
Wtedy większość publikowanych układów z płytkami "drukowanymi " to właśnie było "TO"...
Trzeba było " wyskrobać " przerwy w miedzi i była kompletna płytka...
I nie wynikało to wcale z potrzeby stosowania " dużej masy " ale tylko i wyłącznie ze stosowanej wtedy "technologii" amatorskiego wykonania płytki ...dziś zwanej PCB.....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Znaczy taką (fot.) "krajzegą" rżnąć.
Najśmieszniejsze że wczoraj byłem tej na stonie tylko trochę obok, w sprawie TDA2030.

_