Może tego nie widać na moim zdjęciu ( brak skali porównawczejAlek pisze:O ile pamiętam, średnica trzpienia konika jest znaczna. Tam będzie musiała iść jakaś przejściówka

taki o ile pamiętam jest w tulei konika w OUS... Ale...
Stożek w tulei może być już nieco zużyty, dlatego też otwór widziany z zewnątrz może wydawać się większy...
Moim zdaniem będzie tak, że trzpień wejdzie w tuleję po prostu nieco głębiej

Tu może ( ale nie musi

Oto może zaistnieć potrzeba obcięcia kawałka... Stąd pytanie, czy masz czym wykonać tą operację...
( trzpień wykonany jest z w miarę podatnego na obróbkę gatunku stali nierdzewnej i zwykła piłka do metalu wystarczy )
Oczywiście mogło być i tak, że ktoś "rozwiercił" trzpień konika na wyższy numer stożka... Mam tu na myśli MK3 ( bo większego już się nie da )
Dlatego w paczce znajdziesz też stosowną przejściówkę MK2/MK3 - tak na wszelki wypadek

Ustalenie "kondycji" stożka w tulei konika wydaje mi się bardzo ważne na tym etapie...
Więc wyślę Ci jeszcze taki wzorcowy stożek, który zamocujesz w tulei i zaznaczysz na nim miejsce do którego wchodzi...
Potem ten zaznaczony stożek sfotografujesz i zamieścisz zdjęcie w wątku ( OK ? )
Też to rozważałem wczorajAlek pisze:Innym rozwiązaniem, które brałem pod uwagę jest mocowanie stożka na suporcie narzędziowym.

Nie przejmuj się na razie brakiem imaka nożowego, bo może w ogóle nie będzie Ci on potrzebny

Postaram się szybko wykonać taki "starożytny" ale niezwykle uniwersalny system mocowania na stole teowym suportu

Będziesz mógł porównać oba rozwiązania... Dodatkowo inna korzyść z tego będzie jeszcze...
Oto w swojej działalności masz do czynienia z materiałami o różnej twardości, które niekiedy będziesz chciał skutecznie obrabiać na
tokarce... I będziesz chciał korzystać z narzędzi których nie ma na rynku i co ciekawsze nie da się ich zamocować w imaku OUS-a

Niebawem zilustruję rzecz na zdjęciu

Znaczy, nie certolić się z tymi składanymi łopatkami, tylko wykonywać nieskładane ?Alek pisze:Sprawdziłem, że mam różnych jego kawałków dość pokaźny kartonik. Są tam różne skrawki grafitu, z których da się zrobić różne rzeczy.
Czy długość rękojeści takich sztućców w granicach 250 - 300 mm będzie odpowiednia ?
( Przy średnicy części "chwytowej" 12 mm )