Ciekawy podrecznik dla mlodych konstruktorow (ENG) ;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Ciekawy podrecznik dla mlodych konstruktorow (ENG) ;)
Proponuję, żeby wszystkie ustalenia co do zakupu i wysyłki umieszczać na forum (kto zbiera kasę, kto wysyła itp). Oczywiście szczegóły na priv. Przy wymianie wiadomosci wyłącznie na privie istnieje możliwość omyłkowego pominięcia któregoś adresata.
Ostatnio zmieniony sob, 31 października 2009, 23:24 przez Thereminator, łącznie zmieniany 2 razy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Racja
Zatem -- do wysylki zdeklarowal sie Marvel, wiec do niego kierujcie swoje dane adresowe. W sumie na 100% zdeklarowalo sie 7 osob.
Marvel W sumie bez ustalania z Toba
odsylalem zainteresowanych do Ciebie ws. kasy bo wydawalo mi sie, ze jak bedziesz rozsylal te ksiazki to chyba bylo najrozsadniejsze rozwiazanie. Mam nadzieje, ze tak jest ok. Ja sprobuje z p. Jankiem kwestie mojego rozliczenia zalatwic sam bo chcialbym, zeby jedna ksiazke wyslal do mnie bezposrednio.
Wiec pytanie -- kupujemy teraz i nie czekamy na kupon, czy dajemy sobie 3-4 dni na to, zeby dostac kod? Panie Janku, moglby mi Pan na priv (i Marvelowi pewnie tez, jesli nie ma) adres Pana konta na paypal?

Zatem -- do wysylki zdeklarowal sie Marvel, wiec do niego kierujcie swoje dane adresowe. W sumie na 100% zdeklarowalo sie 7 osob.

Wiec pytanie -- kupujemy teraz i nie czekamy na kupon, czy dajemy sobie 3-4 dni na to, zeby dostac kod? Panie Janku, moglby mi Pan na priv (i Marvelowi pewnie tez, jesli nie ma) adres Pana konta na paypal?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Czyli jaka jest procedura? Wiem, że Janek ma odebrać książki i wysłać do mnie, a ja mam rozesłać do pozostałych. Kto zamawia w wydawnictwie (i płaci za zamówienie)? Rozumiem, że mam zebrać kasę od pozostałych. Ale komu wysłać? I jaki jest termin na rozliczenie?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
chyba się nam zrobił mały bałagan, ja już się pogubiłem : )
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Jak pisałem poprzednio potrzebuję ilość książek oraz dene skąd zamówić książki .
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ok, troche sie rzeczywiscie nabalaganilo
Spiesze wiec wyjasnic, jak wg mnie to powinno wygladac, po kolei odpowiadajac na pytania.
Panie Janku, do zamowienia byloby 7 ksiazek. Link do ksiegarni jest tutaj. Jeszcze raz dzieki!
Panowie, skoro wiekszosc z nas zamawiajacych zlokalizowana jest w PL, Marvel w korespondencji podjal sie rozeslania ksiazek po PL. Stad mysle, ze najlepiej jest, by Marvel zebral kase i nastepnie w calosci przekazal Panu Jankowi. Od razu bedzie mogl z tej kwoty 'potracic' sobie za wysylke po PL.
Czy kazdemu pasuje, by pieniadze do Marvela wplynely do najblizszej srody, tj. 4 listopada, czy potrzebujecie wiecej czasu? Kwestie numerow kont -> priv.
Ja kwestie rozliczenia rozwiaze bezposrednio z Panem Jankiem, czyli do Marvela powinno wplynac 5 przelewow (czy innych form rozliczenia). Zdeklarowani: Jethrotull, Turgon, sppp, Wicker, Thereminator. Marvel przekazalby pieniadze Panu Jankowi.
Panie Janku -- rozliczenie z Panem przed czy po zamowieniu ksiazek?
Koszty to jak pisalem wczesniej -- koszt ksiazki wraz z przesylka do Pana Janka, potem do Marvela i finalnie do Was. Policzmy je zatem jeszcze raz:
1/ koszt 7. ksiazek -- 36.68 * 7 = 256.76USD (w tym od Marvela powinno wplynac 220.08USD), chyba, ze chcecie poczekac na ten kupon...
2/ przesylka do pana Janka 7. ksiazek -- 10.99USD (wczesniej liczylem dla 5. ksiazek), czyli 1.57USD za ksiazke (w tym 9.42USD od Marvela)
3/ przesylka do Marvela 6 ksiazek -- 27.99USD (Polamer, paczka lotnicza, dane do przesylki 8x7x9in 7.5lbs), czyli 4.67USD za ksiazke
Czyli jednej koszt ksiazki w USD wraz z przesylka do Marcina to 36.68 + 1.57 + 4.67 = 42.92USD. Przyjmujac kurs z paypal 2.81 wychodzi mi 120.61 plus 5PLN za przesylke po PL czyli 125.61PLN. (Pls, sprawdzcie te rachunki
)
Specjalnie napisalem tylko 6 ksiazek do PL, gdyz Panie Janku, jesli moglbym prosic o przesylke jednej z nich do Australii, to bylbym wdzieczny. Koszt takiej przesylki, wg strony USPS to 29.78USD
Czyli total dla mnie to 68.03USD, ale to i tak grubo taniej, niz gdybym chcial zamowic samemu
Szczegoly, jak sugerowal Thereminator, mysle mozemy ustalic na priv.
Jesli cos jeszcze byloby niejasne lub z czyms sie nie zgadzacie to piszcie
Pozdr
Tomek

Panie Janku, do zamowienia byloby 7 ksiazek. Link do ksiegarni jest tutaj. Jeszcze raz dzieki!

Panowie, skoro wiekszosc z nas zamawiajacych zlokalizowana jest w PL, Marvel w korespondencji podjal sie rozeslania ksiazek po PL. Stad mysle, ze najlepiej jest, by Marvel zebral kase i nastepnie w calosci przekazal Panu Jankowi. Od razu bedzie mogl z tej kwoty 'potracic' sobie za wysylke po PL.
Czy kazdemu pasuje, by pieniadze do Marvela wplynely do najblizszej srody, tj. 4 listopada, czy potrzebujecie wiecej czasu? Kwestie numerow kont -> priv.
Ja kwestie rozliczenia rozwiaze bezposrednio z Panem Jankiem, czyli do Marvela powinno wplynac 5 przelewow (czy innych form rozliczenia). Zdeklarowani: Jethrotull, Turgon, sppp, Wicker, Thereminator. Marvel przekazalby pieniadze Panu Jankowi.
Panie Janku -- rozliczenie z Panem przed czy po zamowieniu ksiazek?
Koszty to jak pisalem wczesniej -- koszt ksiazki wraz z przesylka do Pana Janka, potem do Marvela i finalnie do Was. Policzmy je zatem jeszcze raz:
1/ koszt 7. ksiazek -- 36.68 * 7 = 256.76USD (w tym od Marvela powinno wplynac 220.08USD), chyba, ze chcecie poczekac na ten kupon...
2/ przesylka do pana Janka 7. ksiazek -- 10.99USD (wczesniej liczylem dla 5. ksiazek), czyli 1.57USD za ksiazke (w tym 9.42USD od Marvela)
3/ przesylka do Marvela 6 ksiazek -- 27.99USD (Polamer, paczka lotnicza, dane do przesylki 8x7x9in 7.5lbs), czyli 4.67USD za ksiazke
Czyli jednej koszt ksiazki w USD wraz z przesylka do Marcina to 36.68 + 1.57 + 4.67 = 42.92USD. Przyjmujac kurs z paypal 2.81 wychodzi mi 120.61 plus 5PLN za przesylke po PL czyli 125.61PLN. (Pls, sprawdzcie te rachunki

Specjalnie napisalem tylko 6 ksiazek do PL, gdyz Panie Janku, jesli moglbym prosic o przesylke jednej z nich do Australii, to bylbym wdzieczny. Koszt takiej przesylki, wg strony USPS to 29.78USD

Jesli cos jeszcze byloby niejasne lub z czyms sie nie zgadzacie to piszcie

Pozdr
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Myślę, że żeby rozliczenie w PL miało jakikolwiek sens, to muszę przelać całość Jankowi już. Wtedy będę wiedział, jaki jest kurs wymiany i ile każdy ma mi zapłacić. Tak więc też czekam na adres PayPal do przelewu od Janka.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ma to sens. Koszt w USD znasz. Ja tez czekam na adres do przelewu i wysylam kaske 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Janek, a może Mariuszowi mógłbym przelać za książki? Byłoby najwygodniejkiepura47-51 pisze:Jak pisałem poprzednio potrzebuję ilość książek oraz dene skąd zamówić książki .

Co w przypadku, gdyby trzeba było zapłacić cło i VAT? Czy nie ma takiego ryzyka?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Nie wiem, jak PL, ale moj kumpel w AU dostal bez problemow bas ze Stanow wart ca. 700USD bez cla ani innych podatkow... Z Polamerem chyba nie bedzie problemow
Ja nigdy nie mialem 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Mam pytanie odnośnie tego kuponu?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
W dalszym ciagu nic nie ma na stronie autora...
Ponizej kopiuje ta czesc maila od niego
Ponizej kopiuje ta czesc maila od niego
Ciezko powiedziec, czy w tym miesiacu to zadziala...Every month I get a promotional code from Lulu which I put on my website. However, this month the code didn't work! (The code was FALLBOOK). Hopefully Lulu will have fixed the problem by next month. Check my webpage during the first week in November for a new code.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Nie wiem jak Ty liczyleś lecz mnie to trochę inaczej wychodzi .Znalazłem książki po 21,85 Euro za 10sz, +33,89 przesylka do Stanów razem252.39 Euro ,w dolarach wynosi 435,12$. Na tej stronie co Ty podałeś jest ponad 26.Euro plus przesyłka do Stanów.NIe mogę nic taniej znależć.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Hmmm
Ja wlasnie kliknalem na link, ktory podalem wyzej
Moze ktos jeszcze sprawdzic ten link?

Tutaj dla pewnosci jeszcze raz http://www.lulu.com/content/hardcover-b ... ss/6356769 i strona mi podaje cene $36.68 za jedna ksiazke...Panie Janku, do zamowienia byloby 7 ksiazek. Link do ksiegarni jest tutaj. Jeszcze raz dzieki!:)
Moze ktos jeszcze sprawdzic ten link?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Tak, zgadza się. A mógłbym przysiąc, że jeszcze parę tygodni temu to było $32.