Załączanie kontrolki stand-by

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Załączanie kontrolki stand-by

Post autor: jethrotull »

No ale jakiś prostownik masz? A przed nim prąd zmienny?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Po napisaniu tego postu zrozumiałem, że to, że nie mam mostka jest bez znaczenia, szczególnie, że stand by mam na masie...
zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: zibisound »

Witam. We wzmacniaczach małej mocy w konfiguracji PP stosuję przełaczniki dwustykowe i wtedy jest problem z sygnalizacją ST.BY. Zastosowałem proste rozwiązanie: dioda jest podłaczona równolegle do potencjometra 5 kom"presence" przez rezystor 820 om/0,25 W. Po właczeniu sprzętu do sieci, właczamy ST.BY i dioda powoli się zapala. Nie wpływa to na pracę inwertera fazy, bo oczywiście chodzi o ten układ. Dioda sygnalizuje też prawidłową pracę tego stopnia. W sytuacji,
gdy wzmacniacz ma większą moc, stosuję przełącznik podwójny i wtedy włącza on drugimi stykami diodę z rezystorem do zasilacza 6,3 V. Pozdrawiam- Zygmunt.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja stosuję dołączaną do plusa neonówkę-kontrolkę na 230V, z ew. dodatkowym rezystorem, jeśli napięcie anodowe jest rzędu 400V albo więcej.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Brencik

Post autor: Brencik »

A ja załączana przekaźnikiem dwukolorową diodę: gdy anodowe jest załączone to pali na zielono, jak nie ma anodowego to dioda pali na pomarańczowo. Oczywiście przekaźnik o dwóch parach styków (pierwsza para załącza właśnie anodowe).
ODPOWIEDZ