Gitarowiec dla kolegi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Gitarowiec dla kolegi
Jeden mój kolega gra na gitarze i chciał, żebym mu zrobił jakiś wzmak (koniecznie z fuzzem - przester - włączanym pedałem). Skoro już jest, to pomyślałem, że wykorzystam tego TS40/5. Na jakich lampach zrobić żeby uciągnęło? Może jakiś schemat? Jakie zastosować trafo głośnikowe? TG2,5? TG2-31? Ogólnie żeby nie było za drogo, bo kolega nie ma kiszeni bez dna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Gitarowiec dla kolegi
chyba nie masz pojęcia co to jest fuzz...
I przy okazji... włączanie przesteru we wzmacniaczu przy pomocy footswitcha można wykonywać na kilka sposobów:
- autonomiczne kanały czysty i przesterowany
- klonowanie kanałów czyli dodawania lub zmieniania wartości elementów w kanale przesterowanym aby go oczyścić (kondensatory w katodach; dzielniki międzystopniowe)
- semiklonowanie czyli dodawanie lub odejmowanie całych stopni wzmacniajacych w torze.
- tranzystorowy booster przed kanałem czystym
- tranzystorowy przester przed kanałem czystym (może być fuzz; distortion czy overdrive)
kilka powyższych pomysłów można połaczyć naraz...
I przy okazji... włączanie przesteru we wzmacniaczu przy pomocy footswitcha można wykonywać na kilka sposobów:
- autonomiczne kanały czysty i przesterowany
- klonowanie kanałów czyli dodawania lub zmieniania wartości elementów w kanale przesterowanym aby go oczyścić (kondensatory w katodach; dzielniki międzystopniowe)
- semiklonowanie czyli dodawanie lub odejmowanie całych stopni wzmacniajacych w torze.
- tranzystorowy przester przed kanałem czystym (może być fuzz; distortion czy overdrive)
kilka powyższych pomysłów można połaczyć naraz...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ponieważ jest to dział dla początkujących, wypadałoby powyższą konstatację uzupełnić wyjaśnieniem czym w istocie jest fuzzpainlust pisze:chyba nie masz pojęcia co to jest fuzz...

-
- 625...1249 postów
Tylko tranzystorowe czy można też inne półprzewodnikowe ... no bo jeżeli "czepiasz się" słów ... abc pytał jak sądzę z pewną intencją a nie podejmował dyskusji z wybitnymi fachowcami.painlust pisze: ...
...
Czy jesteś pewien, że dobrze rozumiesz pojęcie klonowania ?
pozdrawiam
Fuzz to efekt gitarowy. Jego działanie polega na ścinaniu wierzchołków sygnału elektrycznego z gitary.
(Wikipedia)
Co do wzmacniacz to może inaczej się zapytam - czy trafo wytrzyma to -> Exciter ClubMan II lub Exciter ClubMan lub Gitarowy wzmacniacz lampowy Artura lub Dual Evil lub Combo gitarowe Red Devil Man? Źródło - Fonar.pl Chodzi mi o projekty wypróbowane, sprawdzone i w miarę niedrogie.
BTW Najchętniej bym to zrobił na płytce drukowanej, chociaż pająk też może być.
(Wikipedia)
Co do wzmacniacz to może inaczej się zapytam - czy trafo wytrzyma to -> Exciter ClubMan II lub Exciter ClubMan lub Gitarowy wzmacniacz lampowy Artura lub Dual Evil lub Combo gitarowe Red Devil Man? Źródło - Fonar.pl Chodzi mi o projekty wypróbowane, sprawdzone i w miarę niedrogie.
BTW Najchętniej bym to zrobił na płytce drukowanej, chociaż pająk też może być.
W tej wikipedii nie napisali całej prawdy bo każdy przester polega na obcinaniu wierzchołków sygnału, w distortionie czy overdrive też. Efekty te mają inną zasadę ścinania wierzchołków.
Moje projekty z Fonaru sobie odpuść, większość już nie istnieje.
Moje projekty z Fonaru sobie odpuść, większość już nie istnieje.
prawdziwy fuzz to tylko na germanowcu z tego co słyszałem (aczkolwiek nie miałem okazji zweryfikować)
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
A ja zastanawiam się jednak na działem 8 DIY. Tylko że z przełącznikiem trioda-pentoda.
Jest tam kilka błędów... nie mówiąc o "przepięknym" montażu...
Jakie n.p.?
Choćby za duży Rk w końcówce...
I co jeszcze?
BTW Czy to są rzeczywiście 6P14P, bo coś niezbyt mi na nie wyglądają
-> http://allegro.pl/item791587354_lampa_e ... ml#gallery
BTW Czy to są rzeczywiście 6P14P, bo coś niezbyt mi na nie wyglądają

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie są, to już gdzieś było na forum kilka dni temu. To są chyba jarzeniówki albo coś takiego.
Pewnie kilka niuansów by się znalazło.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Mocowanie lampy mocy moim zdaniem można było lepiej rozwiązać...
Moim zdaniem nie ma sensu na dywagacje jaki układ zbudować, tylko uderz do Marvela o płytkę lub zestaw montażowy Atoma... Jest jednokanałowy - włączanie przesteru można rozwiązać przełącznikiem zmiany przystawek i regulacją głośności w gitarze.
Moim zdaniem nie ma sensu na dywagacje jaki układ zbudować, tylko uderz do Marvela o płytkę lub zestaw montażowy Atoma... Jest jednokanałowy - włączanie przesteru można rozwiązać przełącznikiem zmiany przystawek i regulacją głośności w gitarze.
Ostatnio zmieniony czw, 22 października 2009, 15:12 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.