PCL86 "nano"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: PCL86 "nano"
Jeszcze jeden HDAmp:
http://www.loewenkatapult.de/hrdmp10.htm
W zasadzie to chyba ten sam co opisany u Jogiego, tylko trochę inne fotki...
http://www.loewenkatapult.de/hrdmp10.htm
W zasadzie to chyba ten sam co opisany u Jogiego, tylko trochę inne fotki...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Właśnie go skończyłem! "Nano V2"!!! Wszystko udało zmieścić się w jednej obudowie po HDD. Nawet zasilanie
Zrobiony od podstaw bez podpórek w postaci gotowego schematu. Jako serce układu zastosowane zostały lampy 10DE7 sprezentowana od Kolegi Vic'a. A teraz kilka fotek na gorąco 
Właśnie go skończyłem! "Nano V2"!!! Wszystko udało zmieścić się w jednej obudowie po HDD. Nawet zasilanie

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
-
- 625...1249 postów
Ciąg dalszy 

-
- 1875...2499 postów
Fajny, chociaż trochę brakuje płyty czołowej (będzie?)
Niepokoi też brak uziemienia metalowej obudowy.
Niepokoi też brak uziemienia metalowej obudowy.
Tomek
-
- 625...1249 postów
Witam!
Panel pewnie będzie i normalna gałka. To było zdjęcie na gorąco w radości po uruchomieniu nowej zabawki
Obudowa metalowa zawsze musi być pod masą. W tym wypadku podpiąłem ją pod główną szynę masy układu. Gniazdka w standardzie komputerowym nie dało się zamontować, bo musiałby być trochę wyższy, a to psułoby efekt całości. I tak mam radochę, że moje V2 jest tak małe,w 100% wymyślone u mnie i działa
Pozdrawiam!
Maciek.
Panel pewnie będzie i normalna gałka. To było zdjęcie na gorąco w radości po uruchomieniu nowej zabawki

Obudowa metalowa zawsze musi być pod masą. W tym wypadku podpiąłem ją pod główną szynę masy układu. Gniazdka w standardzie komputerowym nie dało się zamontować, bo musiałby być trochę wyższy, a to psułoby efekt całości. I tak mam radochę, że moje V2 jest tak małe,w 100% wymyślone u mnie i działa

Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 1875...2499 postów
W takim wypadku zamontowałbym stały przewód w przepuście, ale koniecznie z uziemieniem.Maciej Szczodrowski pisze:Gniazdka w standardzie komputerowym nie dało się zamontować, bo musiałby być trochę wyższy, a to psułoby efekt całości.
Tomek
-
- 6250...9374 posty
Jak się robi układ zasilany przewodem dwużyłowym, to obudowa musi być odizolowana od masy, ponieważ brak uziemienia. Pomyśl, co sie stanie w razie przebicia...Maciej Szczodrowski pisze:(...)
Obudowa metalowa zawsze musi być pod masą. W tym wypadku podpiąłem ją pod główną szynę masy układu. (...)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Rozwiązaniem może być złącze IEC-320 C6Maciej Szczodrowski pisze:Gniazdka w standardzie komputerowym nie dało się zamontować, bo musiałby być trochę wyższy, a to psułoby efekt całości.
Czyli tzw. "konicznynka". Nie wiem czy jest sens stosować przyłącze 230V z bolcem ochronnym. Praktycznie żadne urządzenie audio takowego nie posiada. I o przebicia nikt się nie martwi bo takie nie występują. Sam transformator sieciowy jest wykonany w klasie izolacji II więc nawet nie wolno w takim przypadku stosować obwodu ochronnego! (podobnie jak we wiertarkach, gumówkach, odkurzaczach itp itd).Zibi pisze: Rozwiązaniem może być złącze IEC-320 C6
Oczywiście obudowa jest na masie sygnałowej układu mimo że przewód jest dwużyłowy.Sprawdzałem w 10 urządzeniach (wzmacniacze, CD, magnetofony itp) i w 10 na 10 tak jest.
-
- 2500...3124 posty
"Klocki" audio powszechnego użytku - owszem, są robione w II kl. izolacji, a jedyne, co ewentualnie uziemiamy, to wzmacniacz [czasami jest przeznaczony do tego zacisk]. Jako że sprzęty zazwyczaj mają gumowe nóżki i obudowy nie są zwarte gdy ustawi się jeden sprzęt na drugim, to masy łączą się wyłącznie przez ekrany kabli sygnałowych i nie ma mowy o pętlach mas.
Sprzęty profesjonalne z kolei mają z reguły obudowy i masy sygnałowe podłączone do przewodu ochronnego. Czasem jest to źródłem przydźwięku, dlatego w miarę możliwości stosuje się połączenia symetryczne, rozcina się masę na kablu sygnałowym, a czasem stosuje "brzydkie" patenty w postaci podłączania jednych urządzeń do gniazda z bolcem, a innych nie.
Sprzęty profesjonalne z kolei mają z reguły obudowy i masy sygnałowe podłączone do przewodu ochronnego. Czasem jest to źródłem przydźwięku, dlatego w miarę możliwości stosuje się połączenia symetryczne, rozcina się masę na kablu sygnałowym, a czasem stosuje "brzydkie" patenty w postaci podłączania jednych urządzeń do gniazda z bolcem, a innych nie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
Witam!
Chciałem już tego wieczoru wziąć na warsztat coś nowego, ale postanowiłem pobawić się z nano jeszcze trochę. Była też okazja by pobawić się nowym nabytkiem: szlifierką kątową. Skoro musi być bolec uziemiający to nie miałem innego wyjścia jak go dorobić
Przy okazji okazało się, że mogę zmniejszyć wysokość całości i pozbyć się tych śrubek, które wstawiłem między płytę górną a ramkę. Teraz jest już chyba poprawnie 
Dzięki za sugestie. Na fotkach widać każdy pyłek kurzu, w realu wygląda ładniej. Poczekam na Kolegę Dolphin123 to go porządnie obfotografuje.
Pozdrawiam!
Maciek.
Chciałem już tego wieczoru wziąć na warsztat coś nowego, ale postanowiłem pobawić się z nano jeszcze trochę. Była też okazja by pobawić się nowym nabytkiem: szlifierką kątową. Skoro musi być bolec uziemiający to nie miałem innego wyjścia jak go dorobić

Dzięki za sugestie. Na fotkach widać każdy pyłek kurzu, w realu wygląda ładniej. Poczekam na Kolegę Dolphin123 to go porządnie obfotografuje.
Pozdrawiam!
Maciek.
Ostatnio zmieniony sob, 24 października 2009, 01:09 przez Maciej Szczodrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Będę za tydzień z aparatemMaciej Szczodrowski pisze:Poczekam na Kolegę Dolphin123 to go porządnie obfotografuje.

Zastanawiają mnie jeszcze tu gniazda rca po prawej i lewej stronie, czemu dwie pary zastosowane ?
-
- 1875...2499 postów
-
- 625...1249 postów
Dokładnie tak! Wyjścia na głośniki. Liczyło się miejsce, a nic lepszego i mniejszego się nie nadawało. Po każdej stronie dwa wyjścia: 4 i 8 ohm.
Pozdrawiam!
Maciek.
Pozdrawiam!
Maciek.
http://picasaweb.google.com/brencik/ECL82#
Może nie aż takie nano i nie PCL86 tylko ECL82 ale zawsze coś. W trakcie prac.
Może nie aż takie nano i nie PCL86 tylko ECL82 ale zawsze coś. W trakcie prac.