Witam
Mam problem z doborem zestawu kolumn głośnikowych 5.0 przede wszystkim do słuchania muzyki a później kina domowego.
Przewertowałem polskie strony i znalazłem coś co odpowiada moim potrzebom i możliwościom finansowym.
Niestety nigdy tych zestawów nie słuchałem i u mnie nawet nie ma gdzie. Pokój do 15m2, średnio zagracony bez dywanu, wysokość 2,5m, prostokąt.
A oto proponowane zestawy:
- paroletni Tonsil FOCUS 240SE
- nowy Tonsil PREMIUM
- nowy JAMO S606 HCS
- nowy Wharfedale CRYSTAL 2
- nowy Celestion oparty na F38 lub F30
- nowy Quadral QUINTAS 5000
Jak widać wszystko mieści się w kwocie ok. 2000zł. Zalezy mi bardzo na waszych sugestiach i podpowiedziach a szczególnie na ocenie odsłuchowej.
Ponadto zależy mi także na dobraniu do tego odpowiedniego napędu DVD i amplitunera, ja przeglądałem Denona i trochę Onkyo.
pozdrawiam
Andrzej
Zestaw 5.0 do muzyki i kina
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Zestaw 5.0 do muzyki i kina
Najistotniejsza sprawa, nie pchałbym się w kino domowe w 15m2.. Dobre stereo będzie dużo lepsze, z większą tzw. przestrzenią to zagra niż kino w takim małym pomieszczeniu. I miałbyś dużo lepsze stereo za te pieniądze niż kino, które podwaja koszty..
Generalnie spośród tych wszystkich zestawów poszedłbym raczej w tonsile premium..
Jamo i Wharfedale nic nie oferują, celestiona nie słuchałem, a quadral ciekawy wynalazek "pokaźnych" trzech dróg nic nie pokazujący...
Jednak zmodyfikowałbym premiumy na starcie, zwrotnice i wysokotonówkę. Zestaw ten posiada bardzo fajnego tonsila 13 50 9, który z lepszą kopułką np Morelem MDT-29 już gra jak sprzęt przewyższający kosztowo całość premium do kina.
Morel jest bardzo melodyjny, spokojny, z charakterem...
Zrobiłbym z tych premium coś takiego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html
A w ogóle to jeśli czujesz się budować audio, a raczej sklepać skrzynki i ofornirować je, to proponowałbym Ci wziąć sam się za budowę:) Schematy zwrotnic i konkretne modele można zamówić w necie, jest dużo tańszych zestawów, które przewyższają jakością to co sklepowe... Niestety w większości sklepowych zestawach tej półki cenowej jest coś nie tak.. Dobra góra i słaby dół co rzadko się spotyka albo jak w przykładzie tonsila premium słaba góra przez co gdn też się marnuje..
Jeśli zdecydowałbyś się na diy i na stereo zamiast kina proponuje zajrzeć do projektów, gdzie wszystko podane jak na dłoni, razem z charakterystykami:)
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp ... ojects.htm
Generalnie spośród tych wszystkich zestawów poszedłbym raczej w tonsile premium..
Jamo i Wharfedale nic nie oferują, celestiona nie słuchałem, a quadral ciekawy wynalazek "pokaźnych" trzech dróg nic nie pokazujący...
Jednak zmodyfikowałbym premiumy na starcie, zwrotnice i wysokotonówkę. Zestaw ten posiada bardzo fajnego tonsila 13 50 9, który z lepszą kopułką np Morelem MDT-29 już gra jak sprzęt przewyższający kosztowo całość premium do kina.
Morel jest bardzo melodyjny, spokojny, z charakterem...
Zrobiłbym z tych premium coś takiego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html

A w ogóle to jeśli czujesz się budować audio, a raczej sklepać skrzynki i ofornirować je, to proponowałbym Ci wziąć sam się za budowę:) Schematy zwrotnic i konkretne modele można zamówić w necie, jest dużo tańszych zestawów, które przewyższają jakością to co sklepowe... Niestety w większości sklepowych zestawach tej półki cenowej jest coś nie tak.. Dobra góra i słaby dół co rzadko się spotyka albo jak w przykładzie tonsila premium słaba góra przez co gdn też się marnuje..
Jeśli zdecydowałbyś się na diy i na stereo zamiast kina proponuje zajrzeć do projektów, gdzie wszystko podane jak na dłoni, razem z charakterystykami:)
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp ... ojects.htm
Re: Zestaw 5.0 do muzyki i kina
Witam
Dziękuję za sugestie, ale muszę iść na kompromis. Kasy ile mam tyle mam.... Warunków do zrobienia kolumn w domu też nie mam, w kuchni nie ma stołu a w pokoju ława.
A ten projekt borysa trochę niejasny, brak wymiarów. Ja też obstawałem przy Premium(1960zł) ale sądziłem, że Wharfedale lub Quadral zagrają dosyć nisko i przyzwoicie w muzyce.
Czyli pozostaje szukać czegoś nowego i niedrogiego.pozdrawiam
Andrzej
Dziękuję za sugestie, ale muszę iść na kompromis. Kasy ile mam tyle mam.... Warunków do zrobienia kolumn w domu też nie mam, w kuchni nie ma stołu a w pokoju ława.
A ten projekt borysa trochę niejasny, brak wymiarów. Ja też obstawałem przy Premium(1960zł) ale sądziłem, że Wharfedale lub Quadral zagrają dosyć nisko i przyzwoicie w muzyce.
Czyli pozostaje szukać czegoś nowego i niedrogiego.pozdrawiam
Andrzej