the Bassmaster kolejny twór.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

the Bassmaster kolejny twór.

Post autor: grzejdak »

Miałem wenę i stworzyłem coś dla basistów, i tak zrobiłem dwukanałowy wzmacniacz. W najbliższy piątek postaram się oddać go do testowania :wink: oczywiście wzmacniacz będzie na sprzedaż jeżeli nikt we Wrocławiu go nie przygarnie to pewnie wyląduje na allegro...pozdrawiam 8)
Załączniki
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: the Bassmaster kolejny twór.

Post autor: Vault_Dweller »

Z zewnątrz konstrukcja bardzo elegancka, podoba mi się. Pod chassis gorzej: może się wzbudzać lub buczeć. Na przyszłość rozplanuj ustawienie lamp tak, aby połączenia były jak najkrótsze i aby lampy mocy były oddalone od obwodów przedwzmacniacza - w tym przypadku postąpiłeś "na opak", dając łączówkę z tyłu a lampy mocy z przodu, podczas gdy kable do potencjometrów są długie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jaka moc ma trafo zasilajace? Wyglada jakos tak rachitycznie w porównaniu do wyjściowego...

A tak przy okazji. Wszystko w tym wzmacniaczu jest na opak. To był zamierzony cel?
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

Wizualnie (obudowa, płyta czołowa) ładnie wyszło, nie mogę tylko "przełknąć" wysokich napięć wyprowadzonych na zewnątrz chassis. Może chociaż jakieś puszki osłonowe na transformatory pozakładaj.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

co do rozplanowania chassis to dostałem je w prezencie od firmy która produkuje je dla "LAB..I" i nie miałem zbyt wielkiego wyboru do do ustawienia lamp ale nie podbudza się nic :P trafo zasilające to TS180 a głośnikowe było nawijane ze specyfikacją do basu i jest potężne :mrgreen: a jak chodzi o napięcia wyprowadzone na zewnątrz to wszędzie pozakładałem koszulki termokurczliwe i jest nikła szansa aby się porazić.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Witam,
a pochwalisz się schematem?
tomas5000
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: tomas5000 »

Witam bardzo fajnie zrobiona obudowa estetycznie ,panel przedni super gałeczki tak samo,trochę w środku nieład[długie kable] ale jeśli piszesz,że nic się nie wzbudza i nie ma problemów to ok.Fakt przydało by się założyć obudowy na trafa ale z nimi u nas nie jest dobrze. Choć ostatnio widziałem w internecie takie obudowy,ogólnie wzmacniacz fajny i ważne że działa oby nam wszystkim udawało się tak wykończyć swoje wzmacniacze.Powodzenia w dalszej pracy i pokaż schemat jak możesz jak prosił jeden z kolegów jak go ograsz to daj próbki brzmienia.
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

heh :lol: ze schematem mały problem może być bo trochę ewoluował w trakcie robienia, a macie jakiś program do rysowania schematów bo jak nabazgram na kartce to nikt się z tego nie połapie :D
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Produkujesz wzmacniacze na sprzedaż, a nie wiesz w jakim programie narysować schemat? :?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

a czy narysowanie schematu jest czymś koniecznym :evil: większość rzeczy mam w głowie a jak nie to rysuje sobie na kartce....
ivo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: ivo »

Jeśli wzmacniacz jest obiektem mi nieznanym-zawsze zostaje rozrysowany...Zapewniam że bardzo ułatwia to pracę.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

grzejdak pisze:a czy narysowanie schematu jest czymś koniecznym :evil: większość rzeczy mam w głowie a jak nie to rysuje sobie na kartce....
Bedziesz mial w glowie za dwa lata jak wroci do naprawy czy moze uda ci sie znalezc wlasciwa kartke ? Jak dluga gwarancje dajesz na swoje wzmacniacze?
Moim zdaniem tak jak to jest zmontowane to mozna zaakceptowac jako prototyp testowy ale nie jako produkt na sprzedaz.
Uwazam ze wzmacniacz robiony na zamowienie powininen wyrozniac sie szczegolna starannoscia i estetyka montazu a nie tylko zgrabna obudowa. Tym bardziej gdy jest to pojedynczy egzemplarz.
Aleksander Niemand
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

poruszony tutaj problem schematu przypomniał mi że sam takowego jeszcze do swojego wzmacniacza nie zrobiłem ... trzeba będzie nadrobić zaległości.

Czy wzorowałeś się na czymś konkretnym ?
pozdrawiam,
Paweł
grzejdak
125...249 postów
125...249 postów

VacuumVoodoo pisze:
grzejdak pisze:a czy narysowanie schematu jest czymś koniecznym :evil: większość rzeczy mam w głowie a jak nie to rysuje sobie na kartce....
Bedziesz mial w glowie za dwa lata jak wroci do naprawy czy moze uda ci sie znalezc wlasciwa kartke ? Jak dluga gwarancje dajesz na swoje wzmacniacze?
Moim zdaniem tak jak to jest zmontowane to mozna zaakceptowac jako prototyp testowy ale nie jako produkt na sprzedaz.
Uwazam ze wzmacniacz robiony na zamowienie powininen wyrozniac sie szczegolna starannoscia i estetyka montazu a nie tylko zgrabna obudowa. Tym bardziej gdy jest to pojedynczy egzemplarz.

wiesz gwarancje daje 3 miesiące czyli rozruchową a tak jak patrze na moj sposób montażu to przypomina mi sie produkt Zibiego jak facet mi go do poprawki przyniósł.... nie wiem czy tamten produkt wytrzymał by test na wytrząsarce....

co do wzorowania sie to pierwszy kanał bardziej na fendera ustawiałem (bassman) drugi z przesterkiem eksperymentowałem do uzyskania odpowiedniej barwy. końcówa jak JCM800 typowa...
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

grzejdak pisze:wiesz gwarancje daje 3 miesiące czyli rozruchową a tak jak patrze na moj sposób montażu to przypomina mi sie produkt Zibiego jak facet mi go do poprawki przyniósł.... nie wiem czy tamten produkt wytrzymał by test na wytrząsarce....
Wolałbym, żebyś bardziej precyzyjnie wskazywał twórcę krytykowanych urządzeń.
ODPOWIEDZ