Jaki wzmacniacz?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Jaki wzmacniacz?
A to mnie zaskoczyłeś. Czemu 15"? Ja się zastanawiam nad 10" 25W do Champa...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Jenseny beda wg wlasciciela sklepu za ok. tydzien. Chyba sie skusze na 12", dzieki za info.
Udało mi się już złożyc wszystko do kupy, i gra pięknie, lecz sie mocno wzbudza. Brumy ustaja lub zmniejszaja sie po: dotknieciu strun gitary i potencjometrow wzmacniacza/obudowy wzmacniacza lub po przykreceniu potow. Pierwsza lampe preampu mam zaekranowana, jeden koniec uzwojenia wtornego podczepiony do masy i glosnika, jednak mam bardzo mizerna obudowe (bedzie zmieniona, chcialem na szybko sprawdzic jak bedzie grac) zalaczam zdjecie (wiem, nie jest zbyt wyrazne, ale chodzilo mi o ogolne zobrazowanie ukladu).
PS. gdy podkrece potencjometr tone na gitarze na wiecej niz 0, to powstaje przydzwiek trudny do zniesienia.
Licze na wasza pomoc

PS. gdy podkrece potencjometr tone na gitarze na wiecej niz 0, to powstaje przydzwiek trudny do zniesienia.
Licze na wasza pomoc

Czy ja dobrze widzę, że przewód od gniazda wejściowego to kabel sieciowy?
Czemu wyłącznik sieciowy jest przy najczulszym miejscu wzmacniacza?
Czemu lampa wejściowa jest 10cm od transformatora sieciowego?
Czemu te zdjęcie jest takie wielkie, że nie mieści się w ramce?
Czemu wyłącznik sieciowy jest przy najczulszym miejscu wzmacniacza?
Czemu lampa wejściowa jest 10cm od transformatora sieciowego?
Czemu te zdjęcie jest takie wielkie, że nie mieści się w ramce?
-
- 375...499 postów
To nie ma prawa się nie wzbudzać przy takim podłączeniu gniazdka wejściowego.

Albo gra pięknie, albo się wzbudzaswir pisze:gra pięknie, lecz sie mocno wzbudza

Wylaczniki mialem zaizolowac rurkami termokurczliwymi, ale gdzies zaginely. Co do gniazda: co macie konkretnie na mysli? Na trafo sieciowe nie mialem innego miejsca, rozwiąże ta kwestie na nowym chassis aluminiowym zrobionym już dokładnie. Zdjęcie musiałem wysłać na tinypic gdzie nie ma opcji miniatury.
Za ewentualne błędy przepraszam, ten post był pisany z telefonu.
Za ewentualne błędy przepraszam, ten post był pisany z telefonu.
A konkretnie to, że chyba zamontowałeś płytke odwrotnie i teraz masz wszędzie 3x za długie przewody, które dodatkowo są niewłaściwych typów.
Niestety, taka konstrukcje wymusił ma mnie ten kawałek blachy (tylko taki mialem w piwnicy), a dokładniej miejsca nawiercenia otworów na poty. Niewłaściwe typy: masz na myśli kable sygnalowe które są nieekranowane?
Ekran to bardzo ważna rzecz, wymień na ekranowane a sam zobaczysz.swir pisze:.... masz na myśli kable sygnalowe które są nieekranowane?
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Czyli tak, gniado wejściowe zrobiłeś przy wyjściu wzmacniacza, a wyłacznik sieciowy przy wejściu. Dodatkowo dałeś trafa wewnątrz chassis. To nie ma prawa dobrze działać.
Dzieki za rady. Zrobilem sobie 2gie chassis. Jest juz w miare ladne, lecz nadal sie wzbudza (teraz juz przy wyzszych glosnosciach/wiekszego nasycenia gory/srodka). Kable sygnalowe zastosowalem tym razem ekranowane, 1 odczep uzwojenia wtornego podlaczylem do masy (ale tak licho, do obudowy trafa wyjsciowego, widac na zdjeciu), plytka ustawiona juz dobrze, kable od gniazda wejsciowego maja ze 3-4cm. Mam male watpliwosci, co do ustawienia elementow na chassis (podpatrywalem inne projekty, i myslalem ze takie bedzie dobre) i czy przyczyna moze byc brak boczkow, ktore zostana zrobione jutro. A co do "paczki" na zdjeciu, to dlatego gram na tym, bo jensen 12" jeszcze nie dotarl...
Mam nadzieje ze poratujecie mnie po raz kolejny

Mam nadzieje ze poratujecie mnie po raz kolejny

Ten kubek ekranujący to widzę, że atrapa. Żeby działał, musi być połączony z chassis (umasiony). Potencjometry też przykręć do chassis. Czemu robisz taką kaszanę? Ile czasu potrzeba na przykręcenie trzech nakrętek? Kabel gitarowy nie nadaje się do podłączania trafa głośnikowego. Gniazdo Jack otwarte kosztuje 1 zł. Dzięki niemu jest jeden kabel mniej, bo jeden koniec wtórnego jest umasiony przez chassis. Nie wiem, czy u ciebie nie ma tu pętli masy. Jeśli zrobisz wszystko tak, jak pisałem, to musi zadziałać.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Teraz to przedobrzyłeś - do transformatora głośnikowego nie potrzeba ekranowanych kabli, ważne aby miały dobrą izolację (napięcie anodowe!!!). I nie prowadź kabli do trafa obok chassis tylko przez otwór (lub dwa) wywiercony w blasze obok transformatora
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ok, kubek podlacze do chassis. Nakretki dopiero teraz zauwazylem, ze ich nie zakrecilem, juz teraz jestem tak zmeczony, ze nawet nie chce mi sie schodzic do piwnicy, zrobie to jutro. Co do kabla od plytki do trafa glosnikowego, to nie pomyslalem... fakt, za maly przekroj na taki prad. Gniazdo otwarte kupie. Petli masy raczej nie ma, bo sieci nie slychac (jezeli nie pomylilem pojec), wzmacniacz tylko cichutko szumi, nie brumi, tylko po rozkreceniu zaczyna wzbudzac sie (piszczec). Kabel obok chassis jest poprowadzony, bo nie chcialo mi sie juz otwierac chassis, zeby umasic jacka i tg. Oba kable do trafa wejsciowe sa poprowadzone przez otwory.
Ja w układach SE zawsze ekranuje kabel trafo wyjściowe-anoda lampy mocy.