Wzbudzanie się i buczenie JCM800
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Re: Wzbudzanie się i buczenie JCM800
Witam! Bardzo mi przykro, że między kolegami wywiązała się taka "dyskusja" w mim poście. Sposób prowadzenia jej przez painlust-a jest dla początkującego (a w takim dziale jesteśmy) nie do przyjęcia. Domyślam się, że w tym co robi jest świetny i zasługuje na miano mistrza wśród lampowców. Bardzo liczyłem na jego pomoc, jednak bałem się zapytać cokolwiek bo by "zjechał" na forum gdzie czytają inni początkujący - im by też zabrakło odwagi - to jest styl antyedukacyjny. Dziękuję Marcinowi za wyrozumiałość i cierpliwość, ostatecznie jest dobrze bo painlust przeprosił, a problem rozwiązany.
Z wyrazami szacunku dla obu kolegów - Bassjan
Z wyrazami szacunku dla obu kolegów - Bassjan
Musisz się przyzwyczaić, że painlust jest człowiekiem sfrustrowanym; nerwowym i uzależnionym od szkockiej whisky... a u pijaków z nastrojami jest różnie. Cała dyskusja przebiegała wieczorem, a wieczorem kolega painlust jest zazwyczaj nietrzeźwy, szczególnie w piątek... wtedy wychodzi z niego bestia... niestety trzeba z tym żyć.
Jeśli naprawdę masz tak niskie napięcie anodowe to prąd spoczynkowy możesz ustawić na proponowane przez Marvela 46mA czy to na katodzie czy na anodzie.
Jeśli naprawdę masz tak niskie napięcie anodowe to prąd spoczynkowy możesz ustawić na proponowane przez Marvela 46mA czy to na katodzie czy na anodzie.
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Dzięki painlust za szczerość, po konsultacji z Marcinem tak mam zamiar uczynić jak dostanę rezystory 1Ohm - mają w Cyfronice w Krakowie więc zamówię. Pozdrawiam!
Bassjan
Bassjan
A tak przy okazji... dlaczego masz tak niskie napięcie na anodzie? Takie akurat trafo dostałeś?
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Witam! Panie Arturze - przepraszam, że na tak długu pozostawiłem pańskie pytanie bez odpowiedzi. Jednak i dziś po tygodniu eksperymentów odpowiedzi nie znam. Trafo ma (150VA) na wyjściu 320V, po wyprostowaniu mam w okolicach 430V (raz jest 430 raz 420 to znów 425, 427 może to wina miernika). Przyjąłem średnią wartość do obliczenia prądu spoczynkowego 425V - zatem (korzystając z podpowiedzi Pana Marcina , wersja nr 2 ) 25W x 0,75 = 18,75 : 425V = 44mA . Wlutowałem rezystory 1 Ohm/0,6W (metalizowane, 1%) ustawiłem obliczony prąd spoczynkowy(napięcie -36). Podłączyłem kolumnę 300 W 4Ohm (bo 100W chodzi z miejsca na miejsce) i rozczarowanie nastąpiło przy czułym wejściu i rozkręconych na 80-90% potencjometrach Preamp i Master - następuje jakieś wzbudzenie lub przeraźliwy pisk, to znów odgłosy jakby "strojenia radia". Przy tym występuje też efekt "zatykania" się głośników gdy gram na gitarze, po powrocie obu potencjometrów w okolice 50 % jest dobrze, wejście mniej czułe - OK w całym zakresie. Jak się okazuje to nie koniec zabawy z moim jcm. Proszę o sugestie - gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam!
Bassjan
Pozdrawiam!
Bassjan
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Teraz to juz czas na fotografie flaków bo bez ogledzin montazu trudno jest cokolwiek zdiagnozowac i doradzic.
Aleksander Niemand
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Witam!
Zamieszczam foty poszczególnych "stref" wzmacniacza.
Zastanowiła mnie porada Szanownego Kolegi z przed tygodnia dotycząca - "wyrzuć 470pF za 1-m" stopniem" - umknęło to mojej pamięci - to ma jakiś wpływ?
Bassjan
Zastanowiła mnie porada Szanownego Kolegi z przed tygodnia dotycząca - "wyrzuć 470pF za 1-m" stopniem" - umknęło to mojej pamięci - to ma jakiś wpływ?
Bassjan
Coś dużo kabli. W oryginale jest mniej:
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... 1&p=133962
i tylko jeden ekranowany. Dlatego problemem może być pętla masy.
I porównaj schemat, wg. którego robiłeś, z tym:
http://mhuss.com/MyJCM/JCM800_2204.gif
Foto rozstawienia elementów na chassis też by się przydało.
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... 1&p=133962
i tylko jeden ekranowany. Dlatego problemem może być pętla masy.
I porównaj schemat, wg. którego robiłeś, z tym:
http://mhuss.com/MyJCM/JCM800_2204.gif
Foto rozstawienia elementów na chassis też by się przydało.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Troche nie moge sie zorientowac w prowadzeniu masy, wyglada dosc chaotycznie, moze miec wplyw na wzbudzenia. Niektore luty wygladaja lekko podejrzanie. To tak na pierwszy szybki rzut okiem.Bassjan pisze:Witam!
Bassjan
Te 470pF "jakis wplyw" ma, jezeli nie uslyszysz roznicy po wylutowaniu go to znaczy ze juz dlugo grasz stojac zbyt blisko perkusisty

Aleksander Niemand
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Panie Marcinie - porównałem dwa schematy i znalazłem dwie różnice - jedna chyba zasadnicza - ponieważ holenderski jegomość w jednym przypadku na 8 pin lampy V2 dał 120K gdzie na na wskazanym schemacie jest 100K, drugie miejsce (chyba istotne) to piny 3 i 8 lampy V3 są połączone krzyżowo połączonymi rezystorami o wartościach 1M,470R,1M,4K7 a 10K do masy gdzie we wskazanym schemacie do masy jest 4K7 a 10 K w "krzyżu". Załączam schemat z zaznaczonymi miejscami. Jeśli chodzi o prowadzenie masy to pierwszy jej punkt jest na śrubie transformatora gdzie łączę z PE trafa, bolcem PE gniazda sieciowego, kondensatorami zasilacza, lamp mocy, gniazdami wyjściowymi - dalej "szyna pod potencjometrami przechodzi na drugą stronę wzmacniacza gdzie łączę masy przedwzmacniacza, gniazd wejściowych, kondensatorów 3 szt. 100 mikro/385v, z masą gniazd wejściowych i połączonych srebrzanką mas potencjometrów na końcu tej szyny są dołączone 2 rezystory (R47)symetryzacji zasilania żarników lamp. Ekranowane przewody prowadzone są na oba gniazda wejściowe z 68K i 22nanoF oraz z potencjometru Preamp do pinu 2 lampy V1. Przewodów jest dużo ale wszystkie podłączone - luźnych brak.
Perkusisty (perkusji) słucham 25 lat więc różnicy pewno nie usłyszę z tym kondensatorem.
Bassjan
Perkusisty (perkusji) słucham 25 lat więc różnicy pewno nie usłyszę z tym kondensatorem.
Bassjan
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Na pewno jest pętla, bo szyna masy jest przylutowana do potencjometrów.
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Masa potencjometrów (srebrzanka) jest połączona (po drodze z masą gniazd wejściowych) we wspólnym miejscu z masą przedwzmacniacza i 3 szt. kondensatorów 100/385 (miejsce pod trafem głośnikowym). Na zdjęciu nr 4316 widoczne. Do końca tej szyny przylutowałem dwa rezystory (R47) symetryzacji zasilania żarzenia. Może tu jest przyczyna? Umasienie układu potencjometrów - gdzie powinno być połączone z szyną masy, może z chassis?
Bassjan
Bassjan
Potencjometry prawdopodobnie nie są odizolowane od chassis, więc szyna na potencjometrach jest i tak w kilku miejscach połączona z chassis, a potem ze wspólnym punktem masy, co daje piękną pętlę... W oryginale chyba w ogóle nie jest łączona dodatkowo, tylko przez obudowy potencjometrów. Rezystory symetryzujące lepiej jest też dać do chassis, np. do oczka przykręconego do śruby mocującej podstawkę.Bassjan pisze:Umasienie układu potencjometrów - gdzie powinno być połączone z szyną masy, może z chassis?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Dokładnie tak. Nie należy lutować szyny do potencjometrów, chyba że się ma takie izolowane od chassis.
-
- 50...74 posty
- Kontakt:
Tak! To możliwe choć chassis malowane proszkowo, poprawię jutro i dam znać!
Pozdrawiam!
Bassjan
Pozdrawiam!
Bassjan