Jakie lampy do PP EL84?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Jakie lampy do PP EL84?

Post autor: TooL46_2 »

Podobnie bylo w moim przypadku :) W pracowni mojego kolegi wala sie 20 takich wlasnie oscyloskopow ktorych On chce sie pozbyc, wiec, w pewnym sensie, wyswiadczylem mu 'przysluge' :mrgreen: Licze jeszcze na ten generator :) i mam nadzieje, ze niebawem rusze z robota :) Na pierwszy rzut pojdzie pewnie paczka.

Pozdrawiam,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Do złożenia i odpalenia wzmacniacza nie potrzebny jest ani oscyloskop ani generator. Te urządzenia są potrzebne jak masz z tym kłopoty czyli wzbudzenia, brumy itp. Może się okazać, że nawet go nie włączysz bo wzmacniacz bez problemu odpali.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzialalem w imie zasady -- jak daja to bierz :mrgreen: Moze go uzyje, moze nie :) ale w razie czego, jak cos mi sie bedzie wzbudzac etc. to nie bede musial taszczyc wzmaka do szkoly, zeby go pomierzyc. Miec taki sprzet nie zaszkodzi.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Bardzo dobrze, że go wziąłeś, bo prędzej czy później przekonasz się, że oscyloskop jest najbardziej wszechstronnym przyrządem w warsztacie elektronika... Postaraj się o książkę Alfreda Haasa "Oscilloscope Techniques" - znajdziesz ją za pomocą Triodowej wyszukiwarki, bo ktoś to wrzucał. Jest tam trochę teorii na temat działania poszczególnych obwodów w oscyloskopie, pomiarów jakie można przeprowadzać, dodatkowego wyposażenia itp. itd., a skoro mieszkasz w Australii, to język angielski z pewnością nie będzie dla Ciebie problemem.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Hej,

Ksiazke mam :) Kiedys ja sciagnalem z neta---nie moge teraz odnalezc tej strony---ale oczywiscie jeszcze nie udalo mi sie jej przeczytac :evil: Ostatnio cierpie na chroniczny brak czasu... Choc teraz, skoro juz mam urzadzenie, to moze wartaloby sie douczyc :roll: ;) Co do przydatnosci oscyloskopu w warsztacie elektronika (nawet takiego laika elektronicznego jak ja :lol: ) moznaby pewnie ksiazki pisac ;)

Pozdro,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ