Moje ogólne założenia do wzmacniacza - pytania

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Moje ogólne założenia do wzmacniacza - pytania

Post autor: Thereminator »

Po prostu nie chcę się chwalić na wyrost czymś co na razie istnieje tylko w głowie i potencjalnych częściach walających się po szafkach.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
michal.0000
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: michal.0000 »

Ufff... Minęło trochę czasu, ale powoli zaczyna wyłaniać się jako taki obraz tego, co zamierzam zrobić.

Dzięki uprzejmości traxmana, wymieniłem się z Nim na TG oraz zakupiłem kolejne trafko i mam teraz 2 możliwości wyboru małowatowej końcówki:
- TG2,5-1-666 oraz EL95 w aplikacji z głośnikiem 8R
- TG2-20-666 oraz EL861 w aplikacji z głośnikiem 8R

Na preamp nadal nie jestem zdecydowany, chociaż najbardziej w tej chwili pociąga mnie Matchless DC-30 - dwa osobne kanały: pierwszy na dwóch 12ax7, drugi na EF86. Zrezygnuję pewnie z przełączania kanałów przekaźnikiem, na rzecz dwóch (czterech?) osobnych wejść na panelu. Pętlę rozważę później.

Na chwilę obecną próbuję zrobić cabsim i sumator sygnałów cabsima+mp3 a to wszystko na słuchawki. Gdy zadziała, to pomyślę nad topologią końcówki i zbuduję na początek samą końcówkę w obudowie combo. Preamp tymczasowo będzie cyfrowy z multiefektu :D Już teraz kombinuję chassis i obudowę combo, tak by w przyszłości mieć pole manewru co do preampu.

Pytania:
1) Gdybym chciał uzyskać napięcie anodowe rzędu ~320V (tzn. nie na anodzie lampy, tylko na "górnej" części rezystora anodowego czyli po prostowaniu i filtracji) to jakiego rzędu musiałoby być napięcie wtórne trafa sieciowego? - tak c.a. ....
2) Myślę, że sygnał z multiefektu powinienem podać na jakiś prosty stopień wzmacniający, a dopiero potem na końcówkę. Dobrze mi się wydaje?

dzięki i pzdr
zuk
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: zuk »

Ad1. musiałbyś mieć na wtórnym ok 255 - 258VAC (aby znac napięcie stałe, mając podane zmienne, mnożysz napięcie zmienne razy liczbę 1,24 (teoretynie powinno sie mnożyć przez 1,4 lecz w praktyce wychodzi zazwyczaj właśnie taki mnożnik) aby otrzymać wartośc napięcia po wyprostowaniu. w twoim przypadku podzieliłem wartość napiecia stałego przez 1,24 i wyszło mi jak wyżej)
Ad2. dobrze myslisz, moze to być nawet czysty kanał. Chyba, że multiefekt ma wyjście liniowe, wtedy mogłbys zapewne sterować końcówką bezpośrednio

pozdro
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A ja się zastanawiam co mają te ostatnie pytania z lampami EL861 i EL95? Przecież te lampy mają anodowe sporo poniżej 300V!!!
michal.0000
10...14 postów
10...14 postów

Już tłumaczę o co mi chodzi.

Pytanie 1 dotyczyło ogólnie wymagań co do TS, którego jeszcze nie mam i zaczynam dopiero gromadzić wymagania co napięć i wydajności prądowej. Jeślibym zdecydował się na preamp taki jak w DC-30, to musiałbym z zasilacza dostarczyć właśnie takie napięcie do "górnych" nóżek resystorów anodowych w preampie.
Końcówka mocy byłaby zasilana oczywiście mniejszym napięciem.

A w pytaniu 2 chodzi o to, że najpierw zbuduję końcówkę mocy, cabsim+mp3, obudowę z głośnikiem i na początek posłuży to do nagłośnienia cyfrowego preampu z multiefektu, jeślibym długo nie mógł zdecydować się na topologię całego wzmacniacza. Zastanawiałem się tylko, czy taki sygnał z multi (rozwiązanie tymczasowe) musiałby być wzmocniony jednym stopniem, czy po prostu podać go od razu na lampę końcową (oczywiśćie nie wprost).

pzdr
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

michal.0000 pisze:Już tłumaczę o co mi chodzi.

Pytanie 1 dotyczyło ogólnie wymagań co do TS, którego jeszcze nie mam i zaczynam dopiero gromadzić wymagania co napięć i wydajności prądowej. Jeślibym zdecydował się na preamp taki jak w DC-30, to musiałbym z zasilacza dostarczyć właśnie takie napięcie do "górnych" nóżek resystorów anodowych w preampie.
Końcówka mocy byłaby zasilana oczywiście mniejszym napięciem.

pzdr
Nie musiałbyś wcale dostarczać takiego napięcia do preampu. Ten preamp bedzie chodził nawet przy 150V a nawet mniej.
michal.0000
10...14 postów
10...14 postów

W sumie jak powiedziałeś o tym obniżeniu napięcia zasilania, to pomyślałem - czemu nie? Przyznam, że chciałem pójść na łatwiznę, tzn. skopiować układ preampu i wartości elementów 1:1, ale chyba nie obędzie się bez wkładu własnego :) Jeśli niższe napięcia, to i własne poprawki wówczas co do elementów... No cóż, spróbuję. Wstępnie w LtSpice zamodelowałem ten układ i coś tam zacząłem kombinować z niższymi napięciami i elementami. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

pzdr
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ale po co kombinować z innymi elementami? To chyba ma być wzmacniacz do gitary a nie audio...
michal.0000
10...14 postów
10...14 postów

Jeśli mam inną wartość napięcia anodowego, to chyba muszę uwzględnić zamiany w układzie? Obniżam napięcie to zmniejszam rezystor anodowy by zapewnić prąd jaki był. Ale maleje mi też wzmocnienie stopnia...
W SwCAD3 zbudowałem ten preamp i chciałem zobaczyć z jakimi wartościami napięć i prądów mam do czynienia przy braku sygnału na wejściu. Następnie po obniżeniu napięcia zasilania, skorygowałem Ra by wartości napięć i prądów w anodzie/katodzie były jak przed zmianami. Nie wiem, albo źle ogarniam temat albo próbuję przekombinować.

pzdr
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

A kto ci takich głupot nagadał? Co chcesz w ten sposób osiagnąć?
michal.0000
10...14 postów
10...14 postów

Obawiam się, że to efekt braku praktyki i przesycenia teorią :oops: No dobra, nie ma co dywagować dalej... Czyli spokojnie mogę zaaplikować niższe anodowe?

pzdr
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Oczywiście, co prawda brzmienie będzie inne, ale kto wie czy nie lepsze. Nawet jakbyś zasilił preamp z 300V a dał inną końcówkę niż w oryginale także brzmienie będzie inne. Zobaczysz co ci wyjdzie i wtedy najwyżej się moduje. Można też zamówić transformator z odzielnym uzwojeniem anodowym dla preampu i oddzielnym dla końcówki. Ja swoje hi-gainy zasilam np z 200V mimo, że w oryginale zasilane są z 350-400V. Jedyne co trzeba zmienić to kondensatory międzystopniowe na mniejsze, przynajmniej w pierwszym stopniu bo inaczej trochę muli.
ODPOWIEDZ