Witam.
Przerabiam radio które kiedyś zrobiłem i zamierzam wymienić cewki z takich zwykłych na karkasach od TV "Libra" na torioidy.
Nie trzeba ekranować, mniejsze, stroi się trymerkami. Bajka!
Ale mam problem jak je zestroić?
Do tej pory przybliżałem cewkę do falomierza - generatora i stroiłem. Rezonans był pewny i jednoznaczny. A teraz ? Nie mam patentu?
Poza płytką to wiem jak. nawijam kawałki drutu z jednej strony generator a z drugiej oscyloskop i stroję na minimum.
No ale to jest kiepskie rozwiazanie.
Czy ktoś ma pomysł?
Pozdrawiam.
Frycz.
Pomiar rezonansu obwodu LC
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Pomiar rezonansu obwodu LC
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
-
- 375...499 postów
Re: Pomiar rezonansu obwodu LC
GDO nie wykazuje ci rezonansu ?
Ja kiedys radziłem sobie tak ze wpinałem w szereg z wejsciem RX-a badana cewke.. i szybko wiedziałem gdzie jest rezonans po tym ze zanikał odbiór.
Tyle ze do takiego patentu jest potrzebny szerokopasmowy RX..
Ja kiedys radziłem sobie tak ze wpinałem w szereg z wejsciem RX-a badana cewke.. i szybko wiedziałem gdzie jest rezonans po tym ze zanikał odbiór.
Tyle ze do takiego patentu jest potrzebny szerokopasmowy RX..
-
- 375...499 postów
Prawdopodobnie chodzi Ci o połączenie obwodu "linkiem" - zwartą pętlą posiadającą na końcach uzwojenie założone na cewkę GDO i przeplecioną przez pierścionek. Sprzężenie regulujesz ilością zwojów od strony GDO, albo od strony obwodu z pierścionkiem ferrytowym. Tak zrozumiałem Twoje pytanie, ale być może to nie o to chodzi ...
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 625...1249 postów
Znalazłem półśrodek...
Wymaga wielkiej cierpliwości bo w przeciwieństwie "zwykłych" cewek rezonans jest ostry jak szpilka. Dosłownie wystarczy drgnąć i już...
Założyłem że doprowadzenia w zakresie do 30 MHz mają pomijalną indukcyjność i pojemność i "objąłem" nimi cewkę FG.
W dalszym ciągu nie rozwiązuje to strojenia "w płytce" ale można zestroić i wlutować.
I tak będę robił, choć strojenie na minimum szumów odbiornika jest godne uwagi, z tym że tu widzę czy rdzeń pracuje na danej częstotliwości, i mogę porównać dwa.
A co do "linów" czyli pętelki z drutu, to myślę że to dobre w przypadku anteny albo cewki nadajnika, w przypadku małego rdzenia pierścieniowego zmieni jego parametry, ale to jeszcze sprawdzę, bo faktycznie było by to wygodne..
Pozdrówka!
Wymaga wielkiej cierpliwości bo w przeciwieństwie "zwykłych" cewek rezonans jest ostry jak szpilka. Dosłownie wystarczy drgnąć i już...
Założyłem że doprowadzenia w zakresie do 30 MHz mają pomijalną indukcyjność i pojemność i "objąłem" nimi cewkę FG.
W dalszym ciągu nie rozwiązuje to strojenia "w płytce" ale można zestroić i wlutować.
I tak będę robił, choć strojenie na minimum szumów odbiornika jest godne uwagi, z tym że tu widzę czy rdzeń pracuje na danej częstotliwości, i mogę porównać dwa.
A co do "linów" czyli pętelki z drutu, to myślę że to dobre w przypadku anteny albo cewki nadajnika, w przypadku małego rdzenia pierścieniowego zmieni jego parametry, ale to jeszcze sprawdzę, bo faktycznie było by to wygodne..
Pozdrówka!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
-
- 375...499 postów
Czyli jednak o to chodziło
Sprzężenie za pomocą "linku" regulujesz ilością zwojów, więc nie ma obawy o zbyt duże odstrojenie obwodu od zadanej częstotliwości. W literaturze ten sposób jest również dość dobrze opisany, tak właśnie mierzy się częstotliwość rezonansową obwodów zamontowanych w układzie. Polecam Ci wykonanie takiej "sondy-linku" z odcinka symetrycznego kabla tv zwartego na jednym końcu (od strony GDO) trzema zwojami przewodu, a z drugiej strony dolutowujesz zmienną w zależności od potrzeb ilość zwojów sprzęgających. Z tego co pamiętam to na wyposażeniu jednego typu fabrycznych GDO produkowanych w Polsce był właśnie taki "fabryczny link" (albo w instrukcji obsługi opis jak go wykonać
).

Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!